Комітет Сенату США ухвалив резолюцію із закликом посилити тиск на режим у Білорусі

Комітет Сенату США ухвалив резолюцію із закликом посилити тиск на режим у Білорусі

Укрінформ
Комітет з питань міжнародних відносин Сенату США ухвалив резолюцію S.Res.345 щодо політичної ситуації в Білорусі, яка не визнає Лукашенка президентом республіки та закликає до посилення тиску на його режим, а також проведення нових виборів у країні.

Голосування в комітеті відбулося в вівторок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

У документі, зокрема, наголошується, що Сенат США «надалі відмовляється визнавати Олександра Лукашенка законно обраним президентом Білорусі».

Крім того, резолюція засуджує переслідування режимом опозиції, учасників масових протестів, співробітників державних структур, які не підтримують владу, журналістів та інших незгодних. При цьому в тексті міститься заклик до негайного й безумовного звільнення всіх політичних в’язнів у країні.

Документ закликає чинний уряд Білорусі виконувати взяті на себе зобов’язання в рамках ОБСЄ та провести «нові президентські й парламентські вибори» у відповідності до міжнародних демократичних стандартів. Законодавці також вітають координований тиск США, ЄС, Великої Британії, Канади й інших союзних країн на режим Лукашенка. Водночас, підкреслюється важливість підтримки білоруського народу з боку Литви, України й Польщі, в тому числі, розміщення на території цих країн політичних біженців з РБ.

Читайте також: У Парижі розкритикували рішення Мінська про від'їзд посла, який не надав вірчі грамоти Лукашенку

Окремим пунктом засуджується дії режиму Лукашенка щодо експлуатації та використання мігрантів, яких він спрямовує на кордони з країнами ЄС, зокрема, Литви.

Крім того, сенатори закликають адміністрацію США й керівництво Європейського Союзу надалі вводити обмеження проти білоруського режиму.

Після голосування в профільному комітеті документ відправлений на розгляд верхньої палати Конгресу США.

Як повідомляв Укрінформ, США займають послідовну позицію щодо невизнання результатів президентських виборів у РБ 9 серпня 2020 року, перемогу на яких оголосив Олександр Лукашенко. У цьому зв’язку Сполучені Штати разом з ЄС та іншими союзниками ввели санкції проти діючого режиму в цій країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-