Міжнародні спостерігачі знайшли порушення на виборах у Грузії

Міжнародні спостерігачі знайшли порушення на виборах у Грузії

Укрінформ
Вибори органів місцевого самоврядування у Грузії мали змагальний характер, але відбувалися в атмосфері тиску на виборців і на тлі низки порушень.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на міжнародних спостерігачів повідомляє DW.

У неділю з оцінкою виборів, які відбулися у Грузії, виступила спільна наглядова місія Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Європейського парламенту.

Повідомляється, що на пресконференції в Тбілісі спостерігачі заявили про "широко поширені й повторювані звинувачення в залякуванні, купівлі голосів, а також тиску на кандидатів і виборців".

Читайте також: На виборах у Грузії з 46,68% перемагає правляча партія - ЦВК лишився один протокол

"На цих виборах була велика кількість кандидатів, які вели вільну агітацію і дотримувалися різних поглядів", - зазначив глава місії БДІПЛ Альберт Йонссон. Разом з тим він указав на "дедалі агресивніший політичний дискурс і навіть випадки фізичного насильства" та закликав владу Грузії ретельно розслідувати ймовірні порушення.

Як зазначається, спостерігачі також повідомили, що в ході виборчої кампанії "багато опозиційних кандидатів були змушені вийти з передвиборних перегонів", і деякі з них імовірно зробили це під тиском владної партії. Крім того, в кампанії майже не брали участь жінки.

Разом з тим спостерігачі позитивно оцінили процес голосування на переважній більшості дільниць, а також управління виборчим процесом з боку влади. Засідання ЦВК вперше були відкритими і транслювалися в прямому ефірі, що підвищило прозорість процесу, вказали представники місії.

Читайте також: У п'яти найбільших містах Грузії відбудеться другий тур виборів мерів

Як повідомлялося, 2 жовтня в Грузії проходило голосування на виборах до органів місцевого самоврядування. Громадяни обирали 64 мерів, а також 2068 членів 64 сакребуло - міських і муніципальних зборів (як за пропорційною, так і за мажоритарною системою).

За попередніми даними ЦВК, 46,68% виборців підтримали владну партію "Грузинська мрія".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-