Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Нова «справа диверсантів» від ФСБ – акція помсти за громадянську позицію кримських татар. На цьому РФ не зупиниться

Нова «справа диверсантів» від ФСБ – акція помсти за громадянську позицію кримських татар. На цьому РФ не зупиниться

Укрінформ
У новій справі ФСБ проти нової групи "диверсантів" на чолі з Джеляловим – уже фігурує диверсія, а не підготовка до неї

ФСБ-шна версія по новій "справі "диверсантів" виглядає такою ж недолугою, як і попередні. Пригадуєте, як у "диверсанта" Штибликова в 2016-му знайшли автомати Калашникова, які виявились муляжами для гри в пейнтбол?

"Креативщики" з ФСБ придумали йому разом з Бессарабовим та Дудкою легенду підготовки до диверсії, за що усі отримали по 5 та 14 років колонії суворого режиму.

У новій справі ФСБ проти нової групи "диверсантів" на чолі з Джеляловим уже фігурує диверсія, а не підготовка до неї. Тільки напевне – "креативщиків" було декілька. То спочатку йшлось про "механічне пошкодження трубопроводу", тобто, певно, хтось пиляв трубу ножівкою по металу. А зараз вже йдеться про підрив вибухівкою.

Ось тут можна впізнати фсб-шного автора "справи Геннадія Лимешка", який згідно з розробленою легендою "за вказівкою СБУ" пиляв ножівкою якогось стовба місцевої ЛЕП у районі Судака. Але потім він "зізнався", що готував підрив вибухівкою ЛЕП Судак - Новий Свєт, відповідно до завдання куратора з СБУ.

У "справі Джелялова" вже теж мова йде про вибух на газопроводі. Очевидно, хтось з "вище лежачого" фсб-шного начальства вказав місцевому "креативщику", що газопровід – не тотожний дерев'яному стовпу, навіть, якщо його пиляти ножівкою по металу. Тому легенду швиденько модифікували. Підтвердили відповідними "зізнаннями", отриманими під тортурами.

Але однак уся ця легенда виглядає нікчемною, бо газопровід у Перевальне не є магістральним, це типовий газопровід низького тиску місцевої газорозподільчої мережі. Наслідки такої "диверсії" матимуть дуже локальне значення – для одного конкретного сільського населеного пункту – короткотермінове переривання постачання газу без жодних фатальних наслідків для будь-кого. Ліквідація наслідків "диверсії" займе від сили пару днів. Себто, я до того, що ця "диверсія" виглядає сміховинною, й очевидно, що була швидко "склепана" на ходу по завданню згори, коли у "креативщиків" не було часу напрацювати "фактаж" для "диверсії стратегічного характеру".

Та й місцеві фсб-шні "креативщики" – одні й ті ж, як і судді з прокурорами. Тому навіщо старатися.

Але терміни будуть максимальними. Навіть якщо хтось пішов на співпрацю. У справі "диверсанта" Штибликова, який мав ось-ось вийти на свободу після 5-річного терміну, новий поворот – "склепана" нова справа, з'являються нові "фігуранти", і йому загрожує від 12 до 20 років.

Зрозуміло, що як севастопольським "диверсантам", які були експертами Центру НОМОС, що працював у напрямку євроатлантичної інтеграції України, так і "перевальненським", які є відомими активістами кримськотатарського руху, а Н. Джелялов – заступник лідера Меджлісу, це є акції помсти за їхню громадянську позицію та діяльність.

На цьому вони не зупиняться. Навпаки, у Кремлі відчули свободу дій після візитів Меркель до Москви та Києва, а також наданій можливості, завдяки її старанням, добудувати "Північний потік-2". Ну, і вважають, що й Ердогана підсадили на газовий гачок "Турецьким потоком" – і за кримських татар він не буде вступатися.

Михайло Гончар
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-