Ізраїль: лідер з вакцинації та… захворюваності. Що відбувається?

Ізраїль: лідер з вакцинації та… захворюваності. Що відбувається?

Укрінформ
Фактично, ізраїльський уряд – через форсмажор пандемії – поставив експеримент над населенням. Результатами скористається все людство

Останні дні відзначені різким збільшенням захворюваності Ковід-19 в Ізраїлі. Незважаючи на високе число щеплень, фіксується більше 10 тисяч нових випадків на день. У перший день осені з діагнозом коронавірус госпіталізовано 666 хворих. Ізраїльтяни гірко жартують про «число сатани»...

Як так сталося? Тут здалеку треба починати…

Історія однієї хвороби

Про нове небезпечне захворювання ізраїльське керівництво було проінформовано одним з перших. Ймовірно, розвідслужби, що стежили за ситуацією в Ухані, і рекомендували ввести у дію суворі карантинні заходи. Ще до початку всесвітньої «кисневої паніки», в Ізраїль було доставлено близько 15000 апаратів штучної вентиляції легенів. У недавньому інтерв'ю ізраїльській газеті «Вести» міністр фінансів Авігдор Ліберман поскаржився, що це була невиправдана трата бюджетних коштів, оскільки в результаті було задіяно менше 400 апаратів.

Побоювання уряду були зрозумілі – в Ізраїлі висока середня тривалість життя, що складає 79 років для чоловіків і 83 роки для жінок. А ще у країні зареєстровано близько 600 тисяч хворих на діабет на 9,5 млн. населення. Усі ці люди входять в групи ризику.

Також в Ізраїлі висока щільність населення, яке зосереджено, в основному, в містах. Якщо додати до цього чимале число людей з іншими хронічними захворюваннями і ожирінням, то стає очевидним, що у ізраїльської влади були всі підстави для застосування надзвичайних заходів по боротьбі з новою небезпечною інфекцією. Уряд Ізраїлю був готовий ввести локдаун і суворі карантинні заходи вже у перших числах січня 2020 року.

На фото – пропуск для проїзду в громадському транспорті і переміщення за межі населеного пункту. Дата початку дії документа – 8 січня 2020 року
На фото – пропуск для проїзду в громадському транспорті і переміщення за межі населеного пункту. Дата початку дії документа – 8 січня 2020 року

Перший локдаун в Ізраїлі ввели в березні 2020 року, повністю заблокувавши повітряне сполучення і заборонивши в'їзд іноземців. Міністерство внутрішньої безпеки відстежувало контакти хворих на коронавірус. Хворі і контактні особи переводилися на карантин, для цього виділялися цілі готелі, перебування в яких оплачувалося державою. У лікарнях розгорнули відділення коронавируса, ретельно ізольовані від інших приміщень. До патрулювання залучили армію і прикордонників.

Втім, апокаліптичні прогнози щодо смертності та кількості тяжкохворих не справдилися. Влітку багато обмежень скасували, водночас залишався жорсткий масковий режим, який передбачав носіння захисних масок не тільки у приміщеннях, але й на вулиці. Поліція виписувала штрафи за найменші порушення, суми були відчутними.

Вакцинація в дослідному режимі

Увесь час уряд Ізраїлю проводив інтенсивні переговори з керівництвом найбільших фармакологічних компаній, що займалися розробкою вакцини від коронавируса.

11 листопада 2020 року тодішній прем'єр-міністр Нетаньягу оголосив, що йому вдалося досягти домовленості з генеральним директором Pfizer Альбертом Бурла, про контракт на поставку нової вакцини. І вже 19 грудня 2020 року (!) – першим у світі – Ізраїль розпочав масову вакцинацію.

Вакцина Pfizer на той момент була зареєстрована і схвалена до застосування за прискореною процедурою, не пройшовши всі етапи клінічних досліджень. Її масове застосування в Ізраїлі стало завершальною фазою випробувань, а ізраїльський уряд погодився передавати компанії всі відомості, що стосуються стану пацієнтів після вакцинації. Слушно вважаючи, що у виборі між ймовірністю масової загибелі заражених і необхідністю дотримуватися офіційних протоколів, слід вибрати життя і здоров'я людей.

До 2 вересня 2021 року першу дозу вакцини отримали 5999621 ізраїльтян, другу – 5496821, третю – 2392506.

І при всьому цьому, за кількістю випадків зараження з початку пандемії (1094596) Ізраїль займає 34-е місце в світі – між Румунією (1101678) та Португалією (1042322). Населення Румунії становить 19 млн, Португалії – 10 млн. осіб. В Україні, до речі, де всього цього і близько не робили, а ізраїльтянам – заздрили, при населенні вчетверо більше – інфікувань на початок вересня більше лише вдвоє – 2293541.

То в чому річ?

Четверта хвиля, третя доза: Пфайзер, це уже не 88% ефективності, а 64%...

З початку літа-2021 в Ізраїлі почалася четверта хвиля ковіду. Медики говорять про т.зв. «проривні зараження», маючи на увазі як повторне захворювання коронавірусом, так і зараження після вакцинації. Якщо раніше ефективність вакцини від Pfizer оцінювалося в 88%, то тепер, в умовах циркуляції нових штамів вірусу, вона впала до 64%.

Тому почалася кампанія з третього етапу вакцинації, паралельно з триваючою «великою вакцинацією» двома дозами. Третя доза – це та сама діюча речовина, яка, ймовірно, не цілком захищає від інфекції та її мутацій.

Тут починаються нюанси, які треба врахувати.

Позитивний тест на коронавірус (а це вони потрапляють в стастику. - Ред.) не означає, що людина неодмінно захворіє. Вона може бути здоровим носієм інфекції, або, завдяки природному чи набутому імунітету, організм придушить розмноження вірусу, або відкине його.

Шмуель Шапіра
Шмуель Шапіра

Керівник Інституту біології Шмуель Шапіра в інтерв'ю кореспонденту ізраїльського інтернет-ресурсу Ynetnews заявив, що його інститут був на півдорозі до розробки власної вакцини, коли «уряд вирішив перетворити країну на експериментальну лабораторію Pfizer». Шапіра критично ставиться до рішення уряду про третє щеплення вакциною Pfizer. «Я не думаю, що це була відмінна вакцина. Вона діяла протягом чотирьох-п'яти місяців і дуже швидко провалилася, коли почали з'являтися мутації».

Позицію медиків, для яких цей спалах не став несподіванкою, висловив генеральний директор міністерства охорони здоров’я професор Нахман Еш. Він заявив, що їх рекомендації неодноразово відхилялися: «Мінздоров’я закликало обмежити масові збори – такі, як величезні концерти, на які іноді приходять ті, хто не дотримується вимог носити маски – але ця рекомендація не була прийнята»

А 21 серпня, провідний ізраїльський спеціаліст з питань коронавірусу професор Салман Зарка попереджав, що «вересень буде для нас дуже складним. Ми говорили про школи, які, на жаль, напевно збільшать число випадків коронавірусу. Ми бачили, як це відбувалося в ультраортодоксальному секторі, де школи відкрилися у середині серпня".

Загальні рекомендації Мінздоров’я Ізраїлю залишаються незмінними – продовження вакцинації, розширення кола осіб для щеплення третьою дозою вакцини, дотримання маскового режиму. Підстав для паніки немає, вважають медики. Навіть за умов збільшення захворюваності кількість ліжок у лікарнях є достатньою.

Чому до ефективності вакцин є запитання, але в Ізраїлі про це мовчать

Мовчать, бо в Ізраїлі офіційну позицію медицини щодо спалаху захворюваності можуть висловлювати лише визначені спікери. «Вакцина працює, – кажуть вони, – просто потрібна ще одна доза». Припущення, що з вакциною щось не так, якщо рівень захворюваності сягає «довакцинних» часів, відкидається. Голосу простих лікарів, що працюють у відділеннях коронавіруса, не чути.

Чи не дивно – ситуація виглядає такою, що вийшла з-під контролю, але рекомендації залишаються незмінними?

Від самого початку пандемії в усьому світі було дві точку зору і дві позиції щодо причин та перебігу коронавірусу – офіційно затверджена та неправильна. Причому, офіційна точка зору з часом змінювалася, і тоді частина т.зв. ковідодисидентів автоматично переставали такими бути та переміщувалися до стану «офіціалів».

Наприклад, досі є проблеми у визначенні шляхів передачі вірусу, зокрема, чи він є виключно повітряно-крапельним, чи можливий фекально-оральний шлях, через випорожнення та потрапляння вірусу у грунт та воду, з подальшим зараженням людини.

Таких питань, насправді, десятки. Природно, що іноді ВООЗ та національні структури охорони здоров’я свідомо (але не зловмисно), щось не договорювали або оприлюднювали частину інформації. З огляду на те, щоб не підживлювати тотальний страх і відчуття безвиході. Тож отримати коментар від ізраїльського практикуючого лікаря, спеціаліста практично не можливо. Дотримання цьогоу принципу у них, схоже, перетворилося на одне з відгалужень клятви Гіппократа.

Коронавірус – небезпечно, але не фатально

Втім, без паніки. Якщо простежити історію розвитку пандемії коронавируса і висвітлення її в ЗМІ, то виявиться, що Ізраїль, світ, та й ми – теж, пройшли шлях – від жаху і паніки до цілком спокійної та притомної реакції на ще одну хворобу, в числі багатьох. Хворобу небезпечну, таку, що іноді призводить до летальних або до тяжких наслідків, але напевно не таку, яка призведе до зникнення людства.

Чи сприяє вакцинація зменшенню захворюваності? Напевно, так. Чи сприяє вакцинація новими дозами зменшенню захворюваності? Мабуть, так. Випадки зараження Ковід-19 після вакцинації свідчать про те, що нові вакцини ефективні не у всіх випадках. Чи слід зробити висновок, що вакцинуватися не варто? Категорично – ні. Варто. Оскільки вакцинація не є обов'язковою (крім низки ситуацій та професій. - Ред) , кожному є сенс зважити усі переваги та ризики.

Наше життя – це постійний вибір. Що одягнути, що приготувати і з'їсти, де вчитися і працювати, з ким дружити. Такий самий вибір ставить перед нами і загроза захворіти і стати джерелом інфекції. Адже ми відповідальні не тільки за себе, але і за родичів, сусідів, співробітників, коханих, ба навіть за випадкових попутників у маршрутці.

На жаль, немає специфічного тесту на імунітет. Нам самим доводиться оцінювати ризики і зважувати шанси. У випадку з пандемією коронавируса і нашими можливостями ефективного захисту від зараження іншого шляху знизити небезпеку для себе то оточуючих, крім вакцинації, немає.

Питання, наскільки надійно ця вакцина працює і якими будуть довгострокові наслідки її застосування, звісно, залишаються.

Попередні підсумки

Про що може свідчити ізраїльський досвід? Поки – мало про що. Розмірковуючи про вакцини, захворюваність, ризики і шанси, мусимо зважати на те, що люди – різні. До людського організму незастосовні критерії, які використовуються щодо механізмів, комп'ютерних програм або будівельних матеріалів. Відмінності в харчуванні, клімат, генетичні особливості, психологічний стан, куріння, зріст, вага, забрудненість повітря, вік, супутні і перенесені захворювання – всі ці та безліч інших чинників можуть впливати і впливають на реакцію кожного організму на інфікування.

Боротьба людства з вірусними інфекціями взагалі поки не увінчалася переконливою перемогою. Немає ефективних вакцин від герпесу і цитомегаловірусу. Захист від грипу працює лише в разі інфікування вже відомими штамами. Є певні успіхи в боротьбі з низкою гепатитів, папілома вірусом, але дотепер немає вакцини, яка захищає від зараження ВІЛ і від «старшого брата» нинішнього коронавируса, що викликає атипову пневмонію. Експериментальна вакцина від MERS (близькосхідного гострого респіраторного синдрому), одного з попередників Ковід-19, показала непогані результати в дослідах на тваринах. Але вона так і не була застосована в широкій клінічній практиці.

Нинішнє збільшення кількості позитивних тестів в Ізраїлі, більше десяти тисяч в день, означає тільки те, що ці тести позитивні. З факту виявлення вірусу в організмі абсолютно не випливає висновок про захворювання, тим більше – про його важкий перебіг. Резистентність до інфекцій у всіх відрізняється. В організмі кожної людини міститься безліч вірусів і бактерій, не всі з них корисні. Від їх концентрації, стану імунітету і безлічі інших чинників буде залежати, захворіє людина чи ні.

Якщо відкинути конспірологічні версії і погодитися з тим, що коронавірусна інфекція – звичайне захворювання, то немає сумнівів в тому, що цей спалах незабаром закінчиться, кількість хворих зменшиться, а переважна більшість людей одужає. І в Ізраїлі, і в усьому світі.

Дмитро Редько, Київ

P.S. Загальна маса вірусів і бактерій, які «квартирують» у нашому тілі, становить до шести кілограмів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-