Байден звернувся до американців з нагоди виходу військ з Афганістану

Байден звернувся до американців з нагоди виходу військ з Афганістану

Оновлено
Укрінформ
Американський президент Джо Байден звернувся до нації з офіційним зверненням із приводу завершення виведення військ США з території Афганістану.

Як передає Укрінформ, трансляцію виступу президента США вело CNN.

Глава Білого дому висловив свою особисту подяку американським військовим, які евакуювали з Афганістану понад 124 тисяч осіб. Він також роз’яснив своє рішення остаточно завершити військову операцію в Афганістані, що тривала два десятиліття, в контексті сучасної зовнішньополітичної доктрини Сполучених Штатів.

Байден підкреслив, що бере на себе відповідальність за виведення військ та наголосив, що цей крок "не мав альтернативи".

Читайте також: Франція не змогла евакуювати з Афганістану усіх своїх громадян

Рішення про виведення американського військового контингенту, за словами Байдена, також «стосується припинення ери великих військових операцій з метою переробити інші країни». Президент США назвав це «найкращим рішенням для Америки». Але він також додав, що «ми ще далеко не все зробили».

Говорячи про тих американців, які, за повідомленнями, все ще перебувають в Афганістані, Байден наголосив: «Для тих американців, що залишилися, немає терміну. Ми залишаємося зобов’язаними евакуювати їх, якщо вони хочуть цього».

Байден також відзначив, що його пріоритет – забезпечити, щоб Афганістан ніколи не був використаний для здійснення нападу на Сполучені Штати.

Читайте також: США прокоментували можливість визнати Талібан як нову владу Афганістану

Виведення американських військ з Афганістану після їхнього 20-річного перебування в країні офіційно завершилося 30 серпня 2021 року. Протягом останніх годин понеділка з Кабула вилетів останній військово-транспортний літак США.

Як передавав раніше у вівторок Укрінформ, США протягом минулих 17 діб здійснили найбільшу у своїй історії повітряну операцію під час евакуації з Афганістану громадян Сполучених Штатів, країн-союзниць та громадян Афганістану, і будуть продовжувати координацію таких зусиль із союзниками та міжнародною спільнотою. Про це йдеться в заяві президента США Джо Байдена, повний текст якої оприлюднений на сайті Білого Дому.

Читайте також: США здійснили найбільшу в історії повітряну операцію під час евакуації з Афганістану – Байден

Нагадаємо: 15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до столиці Афганістану. "Талібан" заявив, що контролює усю територію країни.

Представник політичного офісу "Талібану" Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

19 серпня «Талібан» проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

26 серпня, унаслідок підриву терориста-смертника, на летовищі Кабула загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

 Фото: Andrew Harnik / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-