Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Паралелі щодо дій спецназу в Афганістані

Паралелі щодо дій спецназу в Афганістані

Укрінформ
Не варто применшувати і нехтувати нашими перевагами

Деяка паралель на тему дій нашого спецназу в Афганістані. Багато хто висловлюється, що не варто перебільшувати роль і значення цього випадку для іміджу України. Мовляв, локальний, ситуативний, випадковий успіх.

Хибне уявлення.

Ставлення США до Польщі зазнало позитивних змін не в останню чергу завдяки польському спецназу "Гром" (Jednostka Wojskowa Grom) і його діям в Іраку. Лише один приклад.

В районі Басри необхідно було захопити 2 величезні термінали для перевалки сирої нафти. Поруч з терміналами були причали для суден- контейнеровозів та важливий залізничний вузол. Необхідно було не допустити повторення ситуації 1991 року. Тоді під час операції "Буря в пустелі" в окупованому Кувейті іракці злили нафту й підпалили, що спричинило гігантську техногенну та екологічну катастрофу.

Завдання було тим більш небезпечне ще й тому, що супертанкер щойно завантажився на терміналі. Перед операцією бійці Грому писали прощальні листи родинам.

Завдяки ретельному плануванню операції та високопрофесійним діям бійців, які нічим не поступалися підрозділу американських морських котиків, що також був залучений, вона тривала 15 хв. Підрозділу "Гром" вдалося захопити термінали без жодних втрат і знешкодити усі вибухові пристрої, встановлені там іракцями.

Збігнев Бжезінський, колишній радник президента США з питань національної безпеки, згодом дав таку оцінку: "Підрозділ GROM абсолютно дорівнює підрозділу Delta. Це дуже велике досягнення, яке дає Польщі важливу міжнародну перевагу".

Він знав, що говорив...

Так що не варто применшувати і нехтувати нашими перевагами.

Михайло Гончар
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-