Швеція завершила евакуацію з Афганістану

Швеція завершила евакуацію з Афганістану

Укрінформ
Швеція закінчила евакуацію з Кабула, після того, як повітряним шляхом вивезла понад 1100 людей на свою територію після захоплення талібами влади в Афганістані.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Local із посиланням на главу МЗС Швеції Енн Лінде.

Серед евакуйованих були співробітники шведського посольства та їх сім’ї, місцеві охоронці зі своїми їх сім’ями, працівники збройних сил Швеції та 500 цивільних громадян.

Крім того, серед евакуйованих Швецією - правозахисниці, журналістки та працівниці структур ЄС.

Однак Швеція не змогла евакуювати всіх, хто входить до так званого «списку Швеції» - людей, які звертаються за допомогою для виїзду з Афганістану.

«Неймовірно важкі та ризиковані умови означали, що ми не змогли евакуювати більше число шведів та місцевих службовців», - сказала журналістам міністр закордонних справ Швеції Енн Лінде.

Читайте також: Іспанія завершила евакуацію з Афганістану

І Лінде, і голова Шведського міграційного агентства Мікаель Ріббенвік заявили, що навіть після завершення авіаперевезень ця скандинавська країна і надалі намагатиметься допомогти людям, пов’язаним зі Швецією, покинути Афганістан.

Операцію з евакуації з Кабула також завершили Італія, Іспанія, Австралія та Нова Зеландія.

Як повідомляв Укрінформ, 26 серпня поблизу аеропорту Кабула стався вибух, згодом пролунав ще один. Загалом у цей день у Кабулі нарахували близько 7 вибухів.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за серію вибухів та стрілянину в Кабулі.

Це сталося за кілька годин після того, як уряди кількох західних держав закликали своїх громадян триматися подалі від аеропорту через загрозу нападу з боку терористів.

Президент США Джо Байден заявив, що наказав військовим командувачам розробити оперативні плани з завдання ударів по об'єктах і ватажках ІД.

В аеропорту Кабула панує хаос відтоді, як 15 серпня таліби захопили афганську столицю і проголосили утворення Ісламського емірату Афганістан. Багато країн, у тому числі Україна, відправляють до Кабула літаки для евакуації громадян.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Альянс координує дії з метою забезпечення евакуації людей з Кабула.

Радикальний ісламістський рух "Талібан" може заборонити евакуацію з Кабула після 31 серпня.

Фото: Försvarsmakten

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-