Алжир заявив про розрив дипвідносин з Марокко

Алжир заявив про розрив дипвідносин з Марокко

Укрінформ
Алжир розриває дипломатичні відносини з Марокко через конфлікт, пов'язаний із Західною Сахарою.

Про це заявив міністр закордонних справ Алжиру Рамдан Ламамра на пресконференції, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Зокрема, Ламамра заявив, що «Марокканське королівство ніколи не припиняло ворожих дій проти Алжиру». Він також звинуватив Марокко у використанні шпигунського програмного забезпечення Pegasus проти алжирських посадовців, підтримці сепаратистської групи та недотриманні двосторонніх зобов'язань, у тому числі з питань Західної Сахари.

Читайте також: Програма-шпигун стежила за правозахисниками і журналістами різних країн - ЗМІ

За його словами, припинення дипломатичних відносин набрало чинності з 24 серпня, але консульства в кожній країні залишаться відкритими.

Міністерство закордонних справ Марокко оприлюднило у соцмережах заяву, в якій висловило жаль щодо такого «необґрунтованого рішення» і наголосило, що Марокко залишиться «надійним і лояльним партнером» алжирського народу.

Алжир і Марокко в останні кілька десятиліть пов'язують складні відносини, зокрема через проблему Західної Сахари, щодо якої у країн протилежні позиції. Цей 1000-кілометровий прибережний район Сахари був оголошений зоною впливу Іспанії в 1884 році, оскільки він розташований навпроти Канарських островів. Марокко неодноразово заявляло територіальні претензії на Західну Сахару після здобуття незалежності. У 2016 році Європейський Союз заявив, що «Західна Сахара не є частиною марокканської території».

Читайте також: Макрон змінив свій телефон через можливе стеження

Хоча кордон між двома державами Північної Африки був закритий з 1994 року, дипломатичні відносини не були порушені від часу їх відновлення в 1988 році.

У липні Алжир відкликав свого посла з Марокко після того, як марокканський дипломат у Нью-Йорку заявив, що кабіли (народ групи берберів на півночі Алжиру) мусять мати право на самовизначення.

Минулого тижня Алжир звинуватив Марокко в підтримці двох терористичних рухів, що діють на алжирській території, зокрема Рух за автономію Кабілії, у причетності до лісових пожеж в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-