Президент Афганістану пояснив, чому виїхав з країни

Президент Афганістану пояснив, чому виїхав з країни

Укрінформ
Президент Афганістану Ашраф Гані заявив, що зробив все, щоб запобігти кровопролиттю в Кабулі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає Укрінформ.

Він каже, що таліби були готові атакувати Кабул, тож вирішив поїхати, аби запобігти бійні в столиці, де проживає 6 млн людей.

"Я зіткнувся з важким вибором: зіткнутися зі збройними талібами, які хочуть увійти до палацу або покинути країну, якій я присвятив своє життя останні 20 років... Незліченні патріоти загинуть, а місто Кабул буде зруйновано, що призведе до великої гуманітарної катастрофи в шестимільйонному місті. Таліби чітко дали зрозуміти, що вони готові здійснити кривавий напад на Кабул. Аби запобігти кровопролиттю, я вирішив піти", - написав він.

Читайте також: Президент Афганістану залишив країну - ЗМІ

При цьому Гані зазначив, що влада "Талібану" в країні нелегітимна.

Тим часом Глава Вищої ради Афганістану з національного примирення Абдулла Абдулла заявив, що президент Гані «залишив свій народ», і назвав його «колишнім главою держави».

«Уже колишній президент Афганістану покинув країну і залишив свій народ. <...> Йому ще відповідати за це перед Всевишнім», - сказав він.

При цьому звичайним афганцям так просто виїхати з країни неможливо. ЗМІ повідомляють про хаос в головному аеропорту країни імені Хаміда Карзая - він з учорашнього вечора перестав обслуговувати будь-які комерційні рейси.

Як повідомлялося, президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну і вилетів до Таджикистану після того, як таліби без бою увійшли в Кабул.

Раніше виконувач обов’язків міністра оборони Бісмілла Хан Мохаммаді заявив, що президент передав повноваження щодо врегулювання кризи в країні іншим політичним лідерам.

Після Таджикистану Гані має намір вилетіти у третю країну, але в яку саме, поки не відомо.

Читайте також: Президент Афганістану залишив країну - ЗМІ

В Афганістані має відбутися мирна передача влади.

Зранку таліби оточили Кабул і почали без бою заходити до міста. «Талібан» заявив, що контролює всю територію Афганістану.

США та низка країн ЄС почали евакуацію з Кабула своїх посольств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-