Вищий, ніж будь-коли: вулкан Етна рекордно «підріс»

Вищий, ніж будь-коли: вулкан Етна рекордно «підріс»

Укрінформ
Південно-східний кратер гори Етна рекордно виріс у висоту після 6 місяців активності: тепер цей вулкан вищий, ніж будь-коли.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian з посиланням на італійський Інститут геофізики та вулканології, що в сицилійському місті Катана. 

Так, наймолодший і найактивніший кратер Етни піднявся до рекордної висоти 3357 метрів над рівнем моря.

«Завдяки аналізу та обробці супутникових знімків ми можемо констатувати, що південно-східний кратер Етни зараз набагато вищий за свого «старшого брата» - північно-східний кратер, що вже протягом 40 років є цілком безперечним піком», - зазначають в Інституті.

Читайте також: Сицилійці живуть на вулкані - це не метафора

Близько 50 епізодів викиду попелу та лави із кратера з середини лютого цього року призвели до «помітної зміни контуру вулкана».

Північно-східний кратер досяг рекордної висоти 3350 метрів у 1981 році, але обвалення на його краях зменшило його до 3326 метрів, зафіксованих у 2018 році.

Кратер випускає дим і попіл з лютого, при цьому не становить небезпеки для навколишніх сіл.

Читайте також: На Сицилії лютує Етна: попіл від 9-кілометрового стовпа вкрив сусідні міста

Попіл викликав неприємності в навколишніх районах, забруднюючи вулиці, уповільнюючи рух транспорту та пошкоджуючи врожай.

Як передавав Укрінформ, на острові Сицилія в Італії останнє виверження Етни сталося кілька днів тому – 9 серпня. Також було зафіксовано виверження лави, про що свідчать відео очевидців. Жителі Катанії, що знаходиться поблизу вулкана, чули вибухи. Однак, незважаючи на потужність вибухів, вчені заявили, що у цій діяльності вулкана не було «нічого ненормального». 

Етна - найвищий та найактивніший вулкан Європи. У горі Етна розташовано від 200 до 400 вулканічних кратерів. В середньому кожні три місяці один із них викидає потоки лави. Кожні 150 років внаслідок виверження руйнується одне з селищ, розташованих поруч із вулканом.

Фото: Fabrizio Villa/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-