Штурм Капітолія: комітет допитував поліцейських і втирав сльози

Штурм Капітолія: комітет допитував поліцейських і втирав сльози

Укрінформ
Перше засідання Спеціального комітету Палати представників США було емоційним й ефектним

Спеціальний комітет Палати представників США з розслідування нападу на Капітолій 6 січня – розпочав слухання з допиту поліцейських, які перебували в самій гущі подій. У вівторок протягом трьох годин двоє офіцерів із міського департаменту поліції Вашингтона Деніел Годжес і Майкл Фанон та поліцейські з охорони Капітолія Гаррі Данн й Акіліно Гонелл розповідали, як вони постраждали від звірств, що їх чинив розбурханий натовп, увірвавшись до приміщення будівлі Конгресу, і як вони цьому протистояли

ЗАМІСТЬ НЕЗАЛЕЖНОЇ КОМІСІЇ – ОДНОСТОРОННІЙ КОМІТЕТ

Про створення цього Комітету в односторонньому порядку оголосила 24 червня  спікер Палати представників демократка Ненсі Пелосі, оскільки республіканці після тривалих дебатів відмовилися від створення спільної комісії, аби не брати участі в лінчуванні експрезидента Дональда Трампа, який нібито спонукав людей до невизнання його поразки на виборах і до насилля, що призвело до загибелі чотирьох нападників й одного поліцейського.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

У своїй заяві, поширеній 21 липня, Пелосі не обмежувала себе в емоційних оцінках того, що сталося, схарактеризувавши штурм Капітолія як спробу перевороту. «Жорстокий напад на Конгрес 6 січня став найбільшим нападом на Капітолій від часів війни 1812 року й найбільшим нападом на американську демократію від часів Громадянської війни… Майбутнє нашої демократії поставлено на карту. Цей напад був спробою повалення уряду», – заявила Пелосі.

Вона нагадала, що сподівання на створення двопартійної незалежної національної комісії провалилися «через недостатню підтримку з боку сенаторів-республіканців». Тому контрольована демократами Палата представників створила Спеціальний комітет, який підготує звіт про факти й причини нападу «терористів» на Капітолій.

Для українців січневі події у США, будьмо відверті, не виглядають як щось аж надто незвичайне. Не так давно – майже рівно шість років тому, 31 серпня 2015 року – натовп демонстрантів так само намагався проникнути у Верховну Раду. Хтось кинув гранату, і внаслідок вибуху загинуло четверо нацгвардійців і ще 141 людина зазнала ушкоджень різного ступеня, з яких 131 – правоохоронець.

Фото: Pool
Фото: Pool

Слухання чотирьох поліцейських стало першим актом комітету, який має намір розслідувати всі обставини, пов’язані зі штурмом 6 січня, а головне – ту роль, яку в ньому відіграв Трамп.

Свідки розповідали про особисті враження від події. Допит, який дуже нагадував чергове телешоу, тривав більш як три години, і хоча якоїсь нової інформації не додав, але створив доволі похмуру емоційну картину. Для ілюстрації свідчень члени комітету демонстрували записи з натільних відеокамер офіцерів. І свідки, й конгресмени подекуди втирали сльози від сказаного, почутого й побаченого на екрані.

«БУЛО СТРАШНІШЕ, НІЖ В ІРАКУ»

Ветеран війни в Іраку Акіліно Гонелл порівняв події 6 січня із «середньовічною битвою». За його словами, вони глибоко вразили його. «Для більшості людей (усе, що відбулося) 6 січня тривало протягом декількох годин, – театрально промовив він. – Але для тих із нас, хто перебував у гущі подій, це досі не скінчилося».

Акіліно Гонелл / Фото: Pool
Акіліно Гонелл / Фото: Pool

Тоді йому було навіть страшніше, ніж будь-коли під час служби в зоні бойових дій. «Пам’ятаю, як подумав: ось так і помру, захищаючи цей вхід»…

Він розповів, що під час нападу постраждали його руки, плече, литка й ступня (йому робили операцію). І витер сльозу, згадавши, як після повернення додому не міг навіть обійняти дружину, аби хімічні речовини, якими був просякнутий його одяг і які обпікали шкіру, не завдали їй шкоди.

«Чесно кажучи, я не впізнав ні своїх співгромадян, що увірвалися в Капітолій 6 січня, ні Америку, яку вони, за їхніми словами, представляють, – сказав він. – Ніщо з мого досвіду служби в армії чи в правоохоронних органах не підготувало мене до того, з чим ми зіткнулися».

Ліз Чейні / Фото: Pool
Ліз Чейні / Фото: Pool

Представниця комітету Ліз Чейні запитала Гонелла, що він відчув, дізнавшись, що Трамп у своїй книжці назвав натовп «люб’язним».

«Це засмучує, – сказав він. – Це жалюгідне виправдання його поведінки, того, що він сам допоміг створити, – цього чудовиська. Я все ще відновлююся від обіймів і поцілунків у той день, коли на нас напало стільки бунтівників, терористів».

При цьому додав: «Якщо це були обійми й поцілунки, тоді ми всі повинні піти до нього додому й зробити з ним те саме… Це ганьба для нього самого».

Гонелл також спрямував свій гнів проти законодавців, котрі намагаються захищати бунтівників, принижуючи захисників Капітолія.

Акіліно Гонелл та Майкл Фанон / Фото: POOL
Акіліно Гонелл та Майкл Фанон / Фото: POOL

«Це неймовірно… – заявив він. – Це деморалізує не тільки рядових співробітників, а й майбутніх новобранців… Навіщо мені ризикувати своїм життям заради них, якщо їм на це наплювати?»

«УБИЙТЕ ЙОГО З ЙОГО Ж ЗБРОЇ… Я Й СЬОГОДНІ ЧУЮ ЦЕ У СВОЇЙ ГОЛОВІ»

Співробітник столичної поліції Майкл Фанон розповів, що 6 січня його командирували до Капітолія на допомогу місцевій охороні. Коли прямував до входу, то побачив, як тисячі учасників заворушень вступали в «жорстокі» зіткнення з поліцією.

Фанон також засудив тих членів Конгресу, які «применшують або прямо заперечують те, що сталося».

Майкл Фанон та Деніел Годжес / Фото: POOL
Майкл Фанон та Деніел Годжес / Фото: POOL

«Я відчуваю, що я пройшов через пекло й назад, щоб захистити людей у цій залі. Але занадто багато хто зараз каже мені, що пекла не існує, або що воно насправді було не таке вже й погане… Байдужість, проявлена до моїх колег – це ганебно!» – патетично вигукнув офіцер, грюкнувши кулаком по столу.

«Мені загрожувала небезпека позбутися моєї власної вогнепальної зброї й бути убитим з неї, коли я чув крики: "Убийте його з його власної зброї", – розповів Фанон. – Я й сьогодні чую ці слова у своїй голові».

Фанон розповів, як його, затягнувши в натовп, били флагштоком по голові та електрошокером. Внаслідок цього він дістав струс головного мозку та переніс серцевий напад.

Деякі конгресмени, слухаючи його, втирали сльози.

«ЯКБИ ЦЕ ПЕРЕРОСЛО В ПЕРЕСТРІЛКУ, МИ БИ ПРОГРАЛИ»

Деніел Годжес добре знайомий усім, хто стежив за тими подіями, – з відео, яке неодноразово демонстрували по телебаченню й у мережах. Натовп, намагаючись прорватися через двері в Капітолій, притиснув його у дверях, і він несамовито кричить.

Під час свідчень він називав учасників нападу «терористами».

Деніел Годжес / Фото: POOL
Деніел Годжес / Фото: POOL

За його словами, учасники заворушень були озброєні й готувалися знести бульдозером усі загородження, аби не допустити затвердження перемоги Джо Байдена. Використовували молотки, ножі, хімічні аерозолі й захисне спорядження, щоб пробити собі шлях до приміщення Конгресу. При цьому поліцейські підрозділи не отримали жодного попередження від керівництва, аби підготуватися до такого нападу.

За оцінкою Годжеса, 9400 учасникам заворушень протистояли всього близько 150 співробітників поліції.

«Якби це переросло в перестрілку, ми би програли», – зізнався він.

Фото: POOL
Фото: POOL

Представник комітету Джеймі Раскін поцікавився, чому Годжес називає учасників нападу «терористами». На що той відповів, що «прийшов підготовленим» до цього запитання й зачитав розділ Кодексу США, де міститься юридичне визначення цього терміну.

«НІХТО НІКОЛИ НЕ НАЗИВАВ МЕНЕ Н…ОМ»

Поліцейський з охорони Капітолія, афроамериканець Гаррі Данн емоційно описав, як його обізвали грубим «словом на літеру "н"» (образливий расистський вислів – ред.).

«Ніхто ніколи, ніколи не називав мене н..., коли я носив форму офіцера поліції Капітолія», – заявив він, цитуючи й іншу ненормативну лексику нападників.

Гаррі Данн / Фото: The New York Times
Гаррі Данн / Фото: The New York Times

«Як, чорт забирай, таке могло статися? Хіба це Америка?!» – вигукнув він.

Данн визнав, що січневий штурм справив неабиякий психологічний вплив на багатьох офіцерів і що сам він звертався по допомогу до психолога й закликав своїх колег не боятися зробити те саме.

За його словами, раніше він ніколи «не бачив, аби хтось фізично нападав на співробітників поліції Капітолія, не кажучи вже про масові напади» з використанням флагштоків, велосипедних вилок і зброї.

ДО ШТУРМУ ПРИВЕЛА «ВЕЛИКА БРЕХНЯ»

До складу спеціальної комісії входять сім членів-демократів і двоє республіканців – Ліз Чейні й Адам Кінзінгер, які були серед 10 республіканців, котрі проголосували в січні за імпічмент Трампа через підбурювання натовпу до штурму.

Джеймі Раскін, Ліз Чейні та Адам Кінзінгер / Фото: Getty Images
Джеймі Раскін, Ліз Чейні та Адам Кінзінгер / Фото: Getty Images

Голова комітету Бенні Томпсон виступав ще експресивніше, ніж свідки. Події 6 січня він схарактеризував як загрозу демократії й засудив тих, хто заперечує масштаби того, що сталося:

«Бунтівники, які намагалися позбавити нас демократії, були приведені сюди мерзенною брехнею», – сказав голова Томпсон у вступному слові. Він закликав розібратися, як і чому «велика брехня продовжує розростатися й підживлювати сили, що підривають американську демократію».

Кінзінгер, звертаючись до всіх чотирьох поліцейських, з надривом вигукнув: «Ви, хлопці, перемогли, ви, хлопці, вистояли!»

«Демократія не визначається нашими поганими днями, – патетично додав він. – А тим, як відновлюється після поганих днів».

ШОУ МАСТ ГОУ ОН

На сьогодні у зв’язку зі штурмом Капітолія заарештовано понад 550 осіб, і майже десяток із них визнали свою провину.

Трамп та деякі його союзники намагаються применшити масштаби насильства, заявивши, що ніякого штурму не було і що бунтівники не поводилися жорстоко, не були озброєні, а хтось із конгресменів навіть заявив, що вони взагалі прийшли до Капітолія з «туристичною» метою.

Поки що незрозуміло, чи будуть Трамп та його помічники й союзники давати свідчення, хоча комітет дав зрозуміти, що спробує це організувати.

Власне, усе це велике шоу й спрямоване проти Трампа, який досі залишається головною загрозою для демократів на наступних президентських виборах, а також на підрив позиції республіканців на проміжних виборах 2022 року, коли обиратимуть Палату представників (435 членів) та третину Сенату.

Загалом у більшості демократів, зокрема й Пелосі, Трамп викликає непереборне роздратування, і вони б залюбки прибрали його з політичної арени. Ураховуючи нещодавню заяву голови Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі та інших осіб про готовність Трампа до перевороту – це бажання демократів не виглядає надто фантастичним.

Володимир Ільченко, Нью-Йорк

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-