Бельгія оговтується від повені та оцінює завдану шкоду

Бельгія оговтується від повені та оцінює завдану шкоду

Укрінформ
Повінь у Бельгії почала відступати, муніципальні служби почали оцінювати завдану шкоду та розбирати утворені потоками води завали.

Як повідомляє Укрінформ, про це розповідає бельгійське видання VRT.

«Повінь спадає, але дуже багато сил знадобиться, щоб повернути до нормальної ситуацію у східній Бельгії. Близько 17 000 родин у провінції Льєж залишаються без електрики, за оцінкою фахівців, поновлення електропостачання може забрати тижні. За станом на неділю, близько 20 000 домогосподарств залишалися знеструмленими у провінції Фламандський Брабант», - йдеться у повідомленні.

До того, як зазначає видання, близько 20 селищ у Валлонії залишилися без питної води, оскільки більшість вузлів постачання трубопровідної води були пошкоджені стихією. Деякі з них вже були відремонтовані, але повне поновлення водопостачання буде можливим лише за кілька днів.

Люди почали очищувати свої домівки від нанесеного бруду. Пошкоджене майно, яке не може більше використовуватися, організовано виставляється на вилиці та вантажними машинами вивозиться на пункти утилізації.

У районах, що постраждали від стихії, перебувають близько 300 військовослужбовців збройних сил Бельгії, які допомагають органам місцевої влади зміцнювати дамби, поновлювати рух на дорогах та очищувати сміття.

Серйозних пошкоджень у Валлонії зазнали залізничні шляхи. За оцінкою залізничної компанії-оператора Infrabel, відновлення нормального залізничного сполучення у цьому регіоні також може забрати кілька тижнів.

Читайте також: Руйнівна повінь у Бельгії: ЗМІ повідомляють про нових загиблих

За повідомленнями цього ж видання, прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, який відвідав постраждалі райони, визнав, що стихія завдала величезної шкоди, обсяг якої оцінюється у сотні мільйонів євро або навіть більше мільярда. Тож Бельгія звернеться до Механізму ЄС із цивільного захисту по фінансову допомогу.

«Це допоможе нам забезпечити швидке відновлення. Шкода оцінюється у сотні мільйонів, у деяких селищах були зруйновані майже всі будинки, ще десятки знаходяться на межі колапсу. Потребують термінового відновлення багато об’єктів громадської інфраструктури», - цитує VRT керівника бельгійського уряду.

За попередньою оцінкою, близько 90 відсотків Валлонії – 240 з 262 муніципалітетів, - постраждали від стихії. Зростає кількість жертв повені – за уточненими даними, підтверджена загибель 31-ї людини, ще 163 людей вважаються зниклими безвісти.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці тижня у внаслідок важких опадів у кількох європейських країнах, включаючи Бельгію, Німеччину, Нідерланди, Францію, Австрію, виникли масштабні повені, які потягнули за собою великі руйнування та десятки людських жертв.

Фото: EPA-EFE/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-