Штати допускають пом’якшення санкцій проти Ірану по ядерній програмі

Штати допускають пом’якшення санкцій проти Ірану по ядерній програмі

Укрінформ
Адміністрація Байдена готова скасувати деякі санкції проти Ірану при умові виконання країною умов ядерної угоди 2015 року.

Як повідомляє Укрінформ, про це передає АВС News із посиланням на анонімного високопосадовця США. 

Штати, за даними ЗМІ, через посередників передали Ірану три переліки санкцій: ті, які вони готові зняти, ті, які не готові зняти, і ті, які потребують подальшого вивчення і можуть бути зняті. Водночас посадовець не уточнив, які саме санкції входять до цих трьох переліків.

Читайте також: Південна Корея розморозила кошти уряду Ірану для купівлі ліків

Угода 2015 року принесла Ірану мільярди доларів та відмову від санкцій в обмін на обмеження його ядерної програми, нагадує видання. Проте експрезидент США Дональд Трамп відмовився від угоди й самовільно розпочав кампанію «максимального тиску» на Тегеран, відновивши колишні санкції та додавши нові.

Посадовець заявив, що між Іраном, США та іншими сторонами в непрямих переговорах, що проходять у Відні щодо відновлення ядерної угоди, поки що не досягнуто жодної домовленості про ослаблення санкцій. У переговорах оголошено перерву, але очікується, що вони відновляться наступного тижня.

Читайте також: Іран почав збагачення урану до 60% - МАГАТЕ

Іран вимагає скасування всіх санкцій, які адміністрація Трампа запровадила після виходу з угоди, відомого як Спільний всеосяжний план дій (СВПД). Адміністрація Байдена заявила, що зніме санкції тільки в тому разі, якщо Іран повернеться до дотримання обмежень, уведених угодою, на його ядерну діяльність.

Раніше в середу представник державного департаменту Нед Прайс заявив, що переговори «дещо просунулися», однак зазначив, що належить ще багато пройти.

«Це відбувається через проблеми, притаманні цьому процесу. І багато з цих проблем принаймні не зникають», - зазначив Прайс.

Читайте також: Іран запускає виробництво нових центрифуг

Як повідомляв Укрінформ, нова Адміністрація Президента США Джо Байдена висловила готовність повернутися до виконання СВПД, яку було припинено у 2018 році за часів попередньої американської адміністрації.

СВПД – це політична угода між Іраном та США, РФ, КНР, Великою Британією, Францією та Німеччиною, що була укладена 2015 року навколо ядерної програми Ірану в обмін на скасування санкцій проти цієї країни. 2018 року Президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з цієї угоди та про поновлення дії санкцій. У відповідь Іран у 2019 році заявив про призупинення виконання власних зобов’язань за цією угодою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-