Спільні виклики роблять нас сильнішими: 30 років МЕРКОСУР

Спільні виклики роблять нас сильнішими: 30 років МЕРКОСУР

Укрінформ
Міністр закордонних справ, міжнародної торгівлі та культу Аргентини Феліпе Сола – про досягнення Південного спільного ринку

Південна Америка є одним із найперспективніших регіонів для України в плані економічного співробітництва. Останнім часом він потужно розвивається і шукає нові можливості для торгівлі й ефективних інвестицій. Зусилля чотирьох провідних країн регіону – Аргентини, Бразилії, Парагваю й Уругваю нині об’єднані потужною організацією – Південним спільним ринком, створеним свого часу для спільного вирішення наболілих проблем і виходу країн на зовнішні ринки. Шукаючи партнерів на Південноамериканському континенті, Україні варто краще познайомитися з організацією МЕРКОСУР, 30 років з дня створення якої виповнюється 26 березня. Про її досягнення та перспективи йдеться в статті для Укрінформу очільника міністерства закордонних справ, міжнародної торгівлі і культу Аргентини.

Felipe Solá
Феліпе Сола

Південний спільний ринок (МЕРКОСУР) був заснований Асунсьонською угодою в 1991 році Аргентиною, Бразилією, Парагваєм та Уругваєм. Спільний ринок – це історичне досягнення в регіоні та одна з основних віх латиноамериканської економічної інтеграції, покликана подолати попередню логіку суперництва між країнами та встановити динаміку співпраці.

Налічуючи майже 300 мільйонів жителів та площу майже 15 мільйонів квадратних кілометрів (на 50% більше європейського континенту та майже як Росія за розмірами), МЕРКОСУР відомий своїм великим потенціалом з точки зору природних ресурсів та продовольства. Блок експортує 63% світової сої й є провідним світовим експортером яловичини, курятини, кукурудзи, кави та заліза, а також восьмим виробником автомобілів у світі.

У 2019 році його ВВП досягнув 4,467 трлн доларів США (за паритетом купівельної спроможності), що ставить цей блок на п’яте місце за величиною економіки у світі. Хоча чіткими цілями заснування МЕРКОСУР були економічні та комерційні, блок відіграє видатну роль у зміцненні демократії та усуненні конфліктів.

Мир є необхідною умовою розвитку, а регіональна інтеграція історично була ключовим інструментом зміцнення нашого регіону як зони миру та співпраці без військових конфліктів.

Ми почали в 1991 році зі створення зони вільної торгівлі, щоб наші товари та послуги переміщувалися без обмежень. Загальний зовнішній тариф, на підставі якого здійснюється товарообіг з рештою світу, дозволив енергійно зростати нашій взаємній торгівлі.

Нам також удалося сприяти обміну продукцією з доданою вартістю між чотирма країнами-партнерами, що дало змогу активізувати експорт нетрадиційної продукції з високою доданою вартістю та створити робочі місця у виробництві (біопаливо, хімічна й нафтохімічна продукція, пластмаса, фармацевтика, металургійна та автомобільна промисловість). Таким чином, хоча МЕРКОСУР є традиційним і визнаним експортером первинної продукції, велика частина торгівлі між партнерами по блоку здійснюється промисловою продукцією, виділяючи, наприклад, торгівлю автомобільними засобами (майже 50% двосторонньої торгівлі між Аргентиною та Бразилією).

Фото: Tokyo Tanenhaus
Фото: Tokyo Tanenhaus

Одночасно ми працюємо над гармонізацією технічних регламентів, щоб вони забезпечували безпеку для виробництва та споживачів, без зайвих перешкод торгівлі. З точки зору охорони здоров'я, координація між нашими країнами завжди була важливою, і тим більше – під час нинішньої пандемії COVID19. Наші громадяни можуть також оселитися в іншій країні блоку та вільно працювати, що є незвичним явищем в інших країнах.

У 2004 році ми створили Структурний фонд конвергенції МЕРКОСУР, за допомогою якого сьогодні було інвестовано понад 1 млрд доларів США у безповоротні позики для проєктів інфраструктури та виробничого розвитку, що дозволило нам підвищити конкурентоспроможність наших економік, особливо в менш розвинених районах регіону.

Draceane
Фото: Draceane

З перших років МЕРКОСУР вів переговори та підписував торгові угоди з більшістю країн латиноамериканського регіону, що сьогодні дозволяє мати зону вільної торгівлі, яка охоплює більшість країн Латинської Америки. Ми також вели переговори про торгові угоди з Європейським Союзом, ЄАВТ, Ізраїлем, Єгиптом, Індією та країнами Південної Африки.

МЕРКОСУР не є блоком, закритим для зовнішньої торгівлі, а є платформою для виходу наших країн на світові ринки.

Співпраця в рамках МЕРКОСУР поширюється на багато областей: культуру, освіту, науку й технології, побудову спільного громадянства, координацію соціальної та економічної політики тощо. Сфери спільної роботи в блоці є різноманітними та змінюються у відповідності до змін у міжнародному контексті та в наших країнах.

Досягнення МЕРКОСУРУ за три десятиліття історії, очевидно, не означають, що попереду не існує низки викликів. Тому стратегічний порядок денний зобов'язує нас працювати над визначенням спільної й скоординованої політики продуктивного розвитку, розширенням виробничого потенціалу для товарів і послуг, генеруванням економіки як масштабної, так і спеціалізованої, а також більш розумним входженням у глобальні ланцюги поставок та в інвестиційні потоки.

Водночас, МЕРКОСУР відіграє важливу роль на міжнародній арені. В рамках G20, у СОТ, ФАО та інших міжнародних організаціях, союз наших країн допомагає нам відстоювати свої позиції.

Ми віримо, що сенс інтеграції полягає у пошуку домовленостей, поважливому ставленні до різноманітності наших країн і в політичній волі до інтегрування. МЕРКОСУР пропагує солідарний регіоналізм у політичних, економічних та соціальних питаннях, оскільки ми знаємо, що спільні труднощі роблять нас сильнішими.

Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires
Фото: Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires

МЕРКОСУР є найбільш актуальним інструментом зовнішньої політики за останні тридцять років для наших країн. Це державна політика, якої додержуються і після змін уряду. За ці тридцять років ми досягли багато спільного: прихильності до демократії як основної умови життя наших народів; поваги до прав людини як основної та невід’ємної цінності співіснування; визнання нашої різноманітності; координації нашої політики зростання для інтеграції наших виробничих структур.

Світ переживає реконфігурацію структури світової влади, а також кризу в міжнародних інституціях, які правили протягом останніх сімдесяти років. Зіткнувшись із викликами та невизначеностями, породженими цим сценарієм, ми не сумніваємось, що інтеграція наших країн і надалі буде найкращим способом стимулювати наш розвиток, зберігати наш суверенітет, сприяти добробуту наших народів та інтегрувати їх у світ.

 Феліпе Сола, міністр закордонних справ, міжнародної торгівлі і культу Аргентини

Перше фото: IP Paraguay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-