В Ісландії за останні три тижні сталося понад 50 тисяч землетрусів

В Ісландії за останні три тижні сталося понад 50 тисяч землетрусів

Відео
Укрінформ
В Ісландії за останні три тижні зареєстрували більше як 50 тисяч землетрусів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Зазначається, що така незвичайна активність свідчить про наближення виверження вулкана. Однак поки що вчені не можуть визначити, коли саме воно станеться. Тому місцеві жителі вчаться жити з періодичними поштовхами землі.

«Велика кількість людей прокидається через землетруси. Декілька з них були магнітудою понад 5. Це дуже незвично. Я не думаю, що хтось пам’ятає щось подібне», - розповіла Елізабет Палмадоттір з Ісландської метеорологічної служби.

Зазначається, що зона сейсмічної активності розташована за 30 км від Рейк’явіка. Ісландці звикли до вивержень вулканів, однак, у цьому районі вони не відбувалися протягом сотень років.

Читайте також: У Чилі стався землетрус

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні минулого року покритий льодом ісландський вулкан Грімсвотн, який вивергався 9 років тому і викинув попіл на 20 км в атмосферу, почав демонструвати ознаки того, що скоро може трапитися нове виверження.

Варто наголосити, що у 2011 році виверження Грімсвотна призвело до скасування близько 900 пасажирських рейсів. Для порівняння, значно менше виверження вулкана Ейяф’ятлайокудль у 2010 році призвело до скасування приблизно 100 000 авіарейсів.

Грімсвотн є найактивнішим вулканом Ісландії: він вивергається найчастіше в цій країні. За останні 800 років з деякою вірогідністю відомо про близько 65 його вивержень.

Висока частота вивержень вулкана дозволяє вченим виявляти закономірності, які призводять до вивержень (передвісники). І якщо вони будуть повторюватися щоразу при виверженні вулкана, тоді вчені зможуть бути більш впевнені в тому, що виверження, ймовірно, відбудеться в найближчому майбутньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-