У Нью-Йорку вшановують пам`ять жертв теракту 11 вересня

У Нью-Йорку вшановують пам`ять жертв теракту 11 вересня

Фото
Укрінформ
У Нью-Йорку, США та світі вшановують пам'ять жертв терактів 11 вересня 2001 року, в яких загинули майже три тисячі осіб.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

З самого ранку меморіал на місці зруйнованих башт-близнюків World Trade Center у Нью-Йорку закритий для відвідувачів. Туди пускають лише родичів загиблих для вшанування пам`яті.

Протягом дня відбуватиметься щорічна церемонія зачитування імен всіх 2983 загиблих у Нью-Йорку, Пенсильванії та Вашингтоні.

Дванадцятеро з них були українського походження, зокрема, пожежний Іван Скала, який загинув в одній з башт, рятуючи людей, Олег Венгерчук, який працював там, Олена Белеловська, Олександр Брагінський, Марина Геруберг, Геннадій Боярський, Юрій Мушинський, Володимир Савінкін, Борис Халіф, Людмила Ксідо, Ігор Зукерман, Тетяна Бакалінська. Їхні імена також будуть зачитані сьогодні.

Ввечері на місці меморіалу запалають два потужні промені світла, символізуючи два зруйнованих внаслідок теракту хмарочоси.

Президент США Дональд Трамп візьме участь у церемонії вшанування у Пентагоні, поблизу Вашингтона, у який 18 років тому врізався один з літаків із пасажирами і терористами-смертниками за штурвалом.

Віцепрезидент Майк Пенс відвідає церемонію у штаті Пенсильванія. Саме там, у полі поблизу села Шенсвілл, впав четвертий з захоплених літаків. Він не вразив ціль - якою, за припущеннями, був Конгрес США - оскільки пасажири літака почали чинити колективний спротив пілотам-терористам, внаслідок чого літак втратив керованість і впав, не долетівши до цілі декількасот кілометрів.

Читайте також: Сьогодні світ згадує теракт 11 вересня в США

У липні цього року президент США Дональд Трамп видав указ про безтермінове продовження фінансування Фонду компенсацій жертвам терактів 9/11.

Посольство України у США висловило солідарність України із американським народом у вісімнадцяту річницю терактів.

"У цей день Україна пам’ятає силу американського народу, його хоробрість та солідарність, і розділяє пошану загиблим у спільній молитві", - написали українські дипломати на сторінці посольства у Facebook.

Теракт 11 вересня 2001 року в США – серія терористичних атак, під час яких терористи-смертники на захоплених літаках атакували вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і будівлю Пентагону у Вашингтоні.

О 8:46 ранку за північноамериканським східним перший літак врізався в Північну башту Всесвітнього торговельного центру на Нижньому Манхеттені. 17 хвилин потому другий літак врізався в Південну вежу. Менше ніж за 90 хвилин башти-близнюки, в яких щодня працювали до 50 тисяч людей, впали. О 9:37 третій авіалайнер врізався в західний фасад Пентагона. О 10:03 четвертий літак впав на поле на півдні Пенсильванії.

Згідно з даними, опублікованими у підсумковому звіті Національної комісії щодо терористичних атак проти Сполучених Штатів (комісія 9/11), у Всесвітньому торговельному центрі загинули понад 2600 осіб; 125 загинули в Пентагоні; 256 людей загинули в усіх чотирьох літаках. Загинули громадяни США і ще 91 держави, в тому числі і України. Безпрецедентні теракти, які назавжди змінили Америку, скоїли 19 молодих арабів, виконуючи накази ісламістів, що базувалися в Афганістані.

Тодішній лідер "Аль-Каїди" Усама бен Ладен спершу заперечував будь-яку причетність до теракту, однак у 2004 році він взяв на себе відповідальність за атаки. Своїми мотивами головний терорист назвав підтримку США Ізраїлю, присутність американських військ у Саудівській Аравії та санкції проти Іраку. У травні 2011 року силами американських спецпризначенців Усаму бен Ладена було виявлено і вбито в Афганістані.

Після терактів 11 вересня не тільки США, а й багато інших країн посилили своє антитерористичне законодавство та розширили повноваження правоохоронних та розвідувальних органів щодо запобігання терактам.

У Нью-Йорку вшановують пам`ять загиблих у теракті 11 вересня / Фото: Георгій Тихий, Укрінформ

Одразу після атак ФБР розпочало найбільше кримінальне розслідування за всю історію США. Досить швидко спецагенти ідентифікували 19 викрадачів авіалайнерів. Головного підозрюваного в організації нападів — Халіда Шейха Мохаммедта та чотирьох його спільників було заарештовано в Пакистані у 2002-2003 роках. Наразі вони знаходяться на військовій базі Гуантанамо на Кубі. 30 серпня 2019 року Військовий суддя США встановив, що судовий процес над передбачуваними організаторами атак почнеться 11 січня 2021 року.

Починаючи з 2002 року, за рішенням Конгресу США, 11 вересня відзначалося в Сполучених Штатах як День патріота, а з 2009-го, після затвердження акта 111-13 Загального Закону США, дата називається Загальнонаціональним днем служіння і пам’яті. Цього дня державний прапор США (як на території країни, так і за її межами) має бути наполовину приспущений.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-