Двовладдя в Молдові: Чи буде світло в кінці тунелю?

Двовладдя в Молдові: Чи буде світло в кінці тунелю?

Укрінформ
Реалії сьогоднішньої квітучої Молдови дезорієнтують у першу чергу самих молдаван

Уперше з часів проголошення державної незалежності Молдова зіткнулася з глибокою політичною кризою. Більшість називають її ще інституціональною або конституційною, але... що є назва? Фактично, в країні встановилося затяжне двовладдя – патова ситуація, аналіз якої Укрінформ розпочав у попередній статті з цієї теми й продовжує нині.

ХТО Є ХТО, І КОМУ ПІДПОРЯДКОВУВАТИСЯ?

З одного боку, є, як стверджує більшість експертів і аналітиків, створена на законних підставах парламентська коаліція між політичним блоком «ACUM» і Партією соціалістів. Тимчасова, щоправда, як написано в самій угоді про її створення, але все ж коаліція. В когось у Молдові вона викликає питання, хтось її створення вітає, хтось не визнає. Але факт залишається фактом.

Коаліція одноголосно проголосувала за затвердження уряду на чолі з Майєю Санду. Засідання новий уряд проводить у будівлі парламенту, так як у будівлі самого уряду працює «старий» Кабінет міністрів під керівництвом Павла Філіпа. При цьому парламент – повністю функціональний, після того, як технічний персонал у повному складі приступив до роботи, тому якогось дискомфорту нова влада ніби не відчуває, і, потіснившись, розмістили там же й новий Кабмін.

Майя Санду
Майя Санду

Кожен уряд видає «свої» постанови і виконують їх теж «свої» підлеглі. Наприклад, кілька днів тому «старий» уряд прийняв дві нагальних постанови, зі здивуванням і вельми неоднозначно сприйнятих суспільством: про перенесення посольства Молдови з Тель-Авіва до Єрусалиму, і про передачу посольству США в Молдові ділянки землі (територія колишнього республіканського стадіону, знесеного років десять тому), в самому центрі Кишинева під будівництво нової будівлі дипломатичного представництва США.

І сталося це якраз перед поїздкою екс-спікера парламенту Адріана Канду в США.

МЗС Ізраїлю, при цьому, дещо засумнівався в правочинності уряду Філіпа приймати такі рішення в контексті нинішньої ситуації в країні. Більш жорстко виступила проти прийняття цього рішення Туреччина. А новий прем'єр Майя Санду і зовсім назвала рішення старого уряду «жестом відчаю».

І якщо на початку ситуації, що склалася, експерти й аналітики намагалися прогнозувати розвиток подій, то з кожним новим днем робити це все складніше, а країна, схоже, «в'їхала» в тунель, «світла» в кінці якого поки що не помітно.

Заяви і всередині країни, і з боку міжнародних партнерів про визнання нового уряду під керівництвом проєвропейського політика Майї Санду продовжують надходити. Буквально напередодні глава делегації ЄС в Молдові Петер Михалко ще раз підтвердив визнання ЄС нового Кабінету міністрів. Однак для стабілізації становища в країні це суттєвої ролі не зіграло.

СКЛАДНОСТІ ТЛУМАЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ

Адміністративні будинки й державні інститути, як і раніше, заблоковані. Протестувальники все так же сидять (лежать) у наметах на прилеглих територіях: п'ють воду, їдять піцу, грають у карти.

Виразно пояснити – за що чи проти чого протестують – можуть далеко не всі. «Вуличні» інтерв'ю, що з'явилися в деяких ЗМІ, свідчать про те, що «протестують», особливо літні люди, за 500 леїв у день (25 євро).

Урядову будівлю, до того ж, «взято в кільце» ще й співробітниками правоохоронних органів. Нібито для недопущення ескалації ситуації.

Безпрецедентним у нинішній ситуації є й те, що вперше за роки незалежності Молдови так бурхливо і жваво піддаються обговоренню і критиці рішення Конституційного суду – про закінчення терміну формування уряду і про розпуск парламенту. На думку значної більшості експертів, серед яких – і колишні голови Конституційного суду, фахівці в галузі конституційного права, уряд і парламентська коаліція – абсолютно легітимні. З цього питання висловився і колишній керівник представництва ЄС у Молдові Кальман Міжеї, який заявив, що «Конституційний суд, будучи афільованим Демпартією, вкрай довільно підійшов до тлумачення Конституції».

Колишні голови КС Молдови Віктор Пушкашу і Думітру Пулбере вважають, що при винесенні рішень члени КС порушили «Кодекс конституційної юрисдикції», а колишній член Конституційного суду Микола Осмокеску – взагалі закликав нинішній склад конституційної інстанції «піти в почесну відставку». Осмокеску заявив, що новий уряд Молдови «абсолютно легітимний».

Аргументація для таких заяв – неправильне тлумачення Конституційним судом статті про розпуск парламенту (в статті вказано 3 місяці, а не 90 днів, які ніде не фігурують). З аналогічною заявою виступила й Спілка адвокатів Молдови.

А президент Ігор Додон не виключає можливість перегляду рішень конституційної інстанції.

Читайте також: Політична криза у Молдові: Тимчасова коаліція чи двовладдя?

ДІАЛОГ «ГЛУХОГО З НІМИМ»

Тим часом, Демократична партія, дещо помінявши тональність, вустами екс-спікера парламенту Андріана Канду закликала лідерів парламентської коаліції до діалогу. Представники парламентської більшості від діалогу не відмовилися, однак заявили, що відбутися він може лише в стінах парламенту, куди Демократичну партію й запросили... на правах парламентської опозиції. Але цей варіант не влаштував уже представників ДПМ, хоча вони продовжують наполягати на діалозі, який буде «сприяти врегулюванню ситуації».

А в перервах між цим своєрідним діалогом «глухого з німим» коаліційна більшість закликає демократів до мирної передачі влади. Ось, практично, і весь діалог. За винятком заяв, які «озвучуються», практично, в цілодобовому режимі з одного й іншого боків.

Ніку Попеску
Ніку Попеску

Зокрема, виступаючи на прес-конференції в Кишиневі, новий міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску заявив, що дипломати зобов'язані служити країні, а не політичним партіям, назвавши блокування протестувальниками будівлі МЗС «національною ганьбою для Молдови». По тому було озвучено й одне з перших рішень Попеску: міністр відкликав (для консультацій) Посла Молдови в США Христину Балан. Причому, відкликав з досить жорстким формулюванням: «Відтепер будь-які кроки, що вживаються Христиною Балан, не відображають позицію законної влади Молдови».

У ситуації, що склалася, на початку тижня «лопнуло» терпіння у президента Румунії Клауса Йоханніса. Він направив відкритий лист Дональду Туску і Жан-Клоду Юнкеру з вимогою термінового втручання в процес врегулювання політичної кризи у Кишиневі, висловивши стурбованість можливою дестабілізацією ситуації у всьому регіоні.

Після заяви групи співробітників одного з управлінь МВС про підтримку нового уряду, всі вони в той же вечір були звільнені. Їх приклад наслідував і один зі співробітників Прикордонної поліції, який заявив, що «хотів би жити в своїй країні, зі своєю дружиною й дітьми, а не їздити, як півкраїни, по закордонах на заробітки», зазначивши, що так думають багато його колег. Дані про подальшу його долю поки невідомі, але сам прикордонник заявив, що не боїться звільнення.

Прибуття в Інспекторат поліції, де проходили обшуки після звільнення поліцейських, міністра МВС в уряді Санду Андрія Нестасе (в будівлю Інспекторату його так і не пустили) ледь не завершилося бійкою між ним і головою Генерального інспекторату поліції Олександром Пинзарем (звільненим, до речі, зі свого поста тим же міністром Нестасе).

В цей же день новий прем'єр Майя Санду виступила зі спеціальним зверненням до начальника Генерального Інспекторату поліції. Вона закликала Пинзаря не ставати співучасником узурпації державної влади, так як це, згідно з Конституцією, – найтяжчий злочин проти держави і карається тюремним ув'язненням, терміном від 15 до 20 років, і зазначила, що Главою Генерального інспекторату вже призначений Георге Балан.

Ще однією несподіваною відвертістю була заява президента Молдови Ігоря Додона (вона прозвучала в ефірі громадського телебачення), який заявив, що його політичні опоненти погрожують його сім'ї й готують на нього замах, тобто фізичне його усунення, що, за словами президента, на руку Демократичної партії.

Демократи заяву поки ніяк не прокоментували, а Служба державної охорони заявила, що «взяла до відома» заяву президента.

ЗАЯВОЮ НЕ ПООБІДАЄШ

В одній із заяв, що «виливаються» на голови громадян країни, як із Рогу достатку, міністр економіки й інфраструктури Молдови Вадим Бринзан заявив, що, згідно з наявною у нього певною інформацією, з рахунків підприємств із державним капіталом в офшори виводяться величезні фінансові суми, причому готівкою. Чи так це насправді, може підтвердити лише обіцяний міністром аудит усіх підприємств. Однак, народ задумався. Міністр же обмежився поки закликом до державних чиновників – не стати співучасниками фінансових злочинів.

У цій неймовірній плутанині думок і заяв, в якій простій людині просто немислимо зрозуміти – де чий уряд і хто проти чого протестує, а тим більше, до кого з яких питань звертатися, не кажучи вже про те, коли країна повернеться до нормального життя, так як рішення простих соціальних питань і життєво важливих проблем у цій битві за «комфортне місце під сонцем» «зависло» на невизначений час. А заявами про визнання або невизнання уряду – дітей, як кажуть, не нагодуєш.

На неділю, в день Святої Трійці в молдовській столиці запланований «народний марш» на підтримку нової влади. Про це заявили і президент Додон, і прем'єр Санду, і новий глава МВС Нестасе. Демократи, у свою чергу, назвали цей крок безвідповідальним, так як він може призвести до небажаних зіткнень між протиборчими сторонами.

Чи стане прийдешній «народний марш» підмогою у врегулюванні політичної кризи? Доживемо, як то кажуть, до неділі.

А паралельно з триваючим протистоянням, Центральна виборча комісія вже заявила про початок підготовки до дострокових виборів, оголошених «старим» урядом на 6 вересня, проте – один з лідерів парламентської коаліції, новий глава МВС Андрій Нестасе, в свою чергу, заявив, що «поки коаліція не звільнить країну від мафії, ніяких виборів не буде». Такі, на жаль, реалії сьогоднішньої квітучої Молдови.

(Далі буде).

Зінаїда Гурська, Кишинів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-