Південь Молдови підтримує парламентську більшість і новий уряд

Південь Молдови підтримує парламентську більшість і новий уряд

Укрінформ
Гагаузьке автономно-територіальне утворення на півдні Молдови виступило на підтримку президента Ігоря Додона і формування нового уряду.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала башкан (керівник) автономії Ірина Влах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Глибоко занепокоєна наростанням політичного протистояння в нашій країні. Повністю підтримую зусилля законно обраного президента Ігоря Додона і легітимної парламентської більшості щодо формування нового уряду, збереження миру і стабільності в Республіці Молдова. Вірю в політичну мудрість глави держави і його здатність знайти гідний вихід з кризової ситуації. ГАГАУЗІЯ З ВАМИ !!» - написала Влах.

Декількома годинами раніше про підтримку затвердженого напередодні уряду під керівництвом Майї Санду заявило керівництво Тараклійського району на півдні Молдови (в районі компактно проживають громадяни болгарської національності).

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої увійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку «ACUM» (під угодою підписалися 60 депутатів). Всього в парламенті Молдови - 101 депутат.

У засіданні парламенту не брали участі представники Демократичної партії, партії «Шора» і три незалежні кандидати. Демократи заявили, що засідання парламенту, згідно з рішенням Конституційного суду, є нелегітимним.

На засіданні було обрано спікера парламенту - голову Партії соціалістів Зінаїду Гречану, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Майєю Санду. Уряд склав присягу.

Депутати від коаліції прийняли також Декларацію про визнання Молдови «захопленою державою», звільнили з посад главу Служби інформації і безпеки та керівника Національного центру по боротьбі з корупцією.

Читайте також: ЄС “добре сприйняв” рішення парламенту Молдови про коаліцію та новий уряд

В цей же день Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів. Інстанція вже винесла вердикти про неконституційність обрання Зінаїди Гречаної спікером, а Майї Санду - прем'єр-міністром.

У неділю, 9 червня, Конституційний суд тимчасово відсторонив від посади Ігоря Додона за його відмову розпустити парламент і призначити дострокові вибори, призначивши тимчасово виконуючим обов'язки президента заступника голови Демократичної партії Павла Філіпа. Філіп, в свою чергу, підписав указ про розпуск парламенту і про призначення дострокових виборів на 6 вересня цього року.

Фото: facebook.com/irina.vlah

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-