У Молдові визнали неконституційним обрання нового спікера парламенту

У Молдові визнали неконституційним обрання нового спікера парламенту

Укрінформ
Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання незаконним обрання лідера Партії соціалістів Зінаїди Гречаної головою молдавського парламенту.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Обрання Зінаїди Гречаної головою парламенту Молдови, а також всі прийняті 8 травня і у подальший період парламентом законодавчі акти, рішення і постанови вважаються неконституційними», - оголосив рішення Конституційного суду його голова Міхай Поалелунжь.

З позовом про визнання недійсним обрання Зінаїди Гречаної спікером парламенту до КС звернулася Демократична партія Молдови. Демократи заявили також, що вони опротестують всі інші незаконні, на їхню думку, рішення парламенту.

Як повідомляв Укрінформ, кількома годинами раніше голова Партії соціалістів Зінаїда Гречана була обрана головою парламенту Молдови. За результатами таємного голосування, за її кандидатуру проголосували 56 депутатів. Також сьогодні депутати прийняли рішення про обрання заступників голови парламенту, бюро парламенту і голів комісій.

У суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої увійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку «ACUM» (під угодою підписалися 60 депутатів). Всього в парламенті Молдови - 101 депутат. У засіданні парламенту не беруть участі представники Демократичної партії, партії «Шора» і три незалежні кандидати. Демократи заявили, що засідання, згідно з рішенням Конституційного суду, є нелегітимним.

Читайте також: Новим головою парламенту Молдови обрано Зінаїду Гречаний

За результатами парламентських виборів, які відбулися в Молдові 24 лютого, до нового парламенту увійшли Партія соціалістів (35 мандатів з 101), Демократична партія (30), політичний блок «ACUM» (Зараз) (26), партія «Шора» (7) і три незалежні кандидати. Для створення парламентської більшості і подальшого затвердження уряду потрібні голоси як мінімум 51 депутата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-