США назвали вирок двом ГРУ-шникам у Чорногорії перемогою верховенства права

США назвали вирок двом ГРУ-шникам у Чорногорії перемогою верховенства права

Укрінформ
Офіційний Вашингтон привітав рішення суду в Чорногорії, який виніс вирок з ув'язненням двох офіцерів ГРУ за звинуваченнями у спробі вбивства прем'єр-міністра країни.

Про це йдеться в офіційній заяві Держдепу, оприлюдненій у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сьогоднішнє рішення суду в Чорногорії, під час якого двоє офіцерів російського ГРУ були визнані винними в спробі тероризму, є явною перемогою верховенства права, яке відкинуло нахабну спробу Росії підірвати суверенітет незалежної європейської нації", - підкреслюється в повідомленні.

З моменту провальної спроби Росії вчинити державний переворот під час парламентських виборів у жовтні 2016 року, балканська країна зробила важливі кроки на шляху інтеграції до Трансатлантичної спільноти, зауважили в американському відомстві.

При цьому, в Вашингтоні підкреслили значимість офіційного членства Чорногорії в Північноатлантичному альянсі. "Сполучені Штати продовжать підтримувати Чорногорію в її зусиллях щодо зміцнення верховенства права, захисту свободи ЗМІ та просування інших реформ, необхідних для приєднання до Євросоюзу", - підкреслюється в заяві.

Читайте також: Шпигунський експонат. Як сітроен російських ГРУ-шників потрапив у нідерландський музей

Як повідомляв Укрінформ, у четвер суд у Чорногорії засудив двох проросійських опозиційних політиків до 5 років ув'язнення за спробу повалення уряду в жовтні 2016 року. Суд також визнав винними 12 інших підсудних, серед яких були ще один чорногорець, дев'ять сербів і двоє росіян, які вважаються офіцерами ГРУ. Едуард Шишмаков і Володимир Моісеєв отримали по 12 і 15 років тюремного ув'язнення відповідно. Обвинувачення стверджує, що змовники заручилися підтримкою Кремля, щоб убити тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановича й заблокувати вступ країни до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-