Держсекретар США допустив можливість застосування військової сили у Венесуелі

Держсекретар США допустив можливість застосування військової сили у Венесуелі

Укрінформ
Держсекретар США Майк Помпео допустив можливість застосування військової сили в Венесуелі, якщо розвиток подій у цій країні не залишить іншого виходу.

Про це він заявив в інтерв'ю журналісту Бену Шапіро, повідомляє Радіо Свобода.

У той же час Помпео наголосив, що для мирного врегулювання кризи в Венесуелі Вашингтон має намір використовувати всі дипломатичні і політичні інструменти.

Держсекретар США впевнений, що в силових структурах Венесуели вже працюють сотні пов'язаних з Росією спеціалістів. За словами Помпео, після того, як до Венесуели вторглися кубинські військові, російська сторона наслідувала їх приклад. Вашингтон не хоче допустити, щоб країни, які хочуть наразити Америку на небезпеку, мали опорний пункт в кількох сотнях миль від її території, наголосив політик.

Як повідомлялося, близько 100 російських військових прибули до Венесуели в березні. У Москві і Каракасі заявили, що вони братимуть участь в реалізації раніше укладених угод про військово-технічне співробітництво. У США дії Москви різко засудили.

Читайте також: Суд Венесуели видав ордер на арешт лідера опозиційної партії Лопеса

Лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо також не виключає можливість іноземного військового втручання для повалення режиму Ніколаса Мадуро. Гуайдо стверджує, що чинного президента не підтримують співробітники національної розвідки. Він також закликав своїх прихильників прийти в суботу, 4 березня, до військових частин, щоб закликати військовослужбовців приєднатися до протестуючих.

23 січня Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом, заявивши, що президент Мадуро нелегітимний. Гуайдо визнали багато країн світу, в тому числі США, країни Євросоюзу, Ізраїль і більшість країн Латинської Америки, включаючи Бразилію. Однак контроль над державними органами, судами та армією як і раніше у президента Мадуро. Його підтримують Росія, Китай і Куба.

У березні 2019 року Вашингтон запровадив санкції проти Банку економічного і соціального розвитку Венесуели і його підрозділів. У квітні нові обмеження торкнулися Центробанку країни, якому обмежили доступ до доларів США, а також двох нафтових компаній. Згодом США не один раз посилювали санкції, запроваджуючи їх щодо осіб з оточення Мадуро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-