Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Російські пропагандисти прив’язали трагедію в Паризькому Нотр-Дам до України – EUvsDisinfo

Російські пропагандисти прив’язали трагедію в Паризькому Нотр-Дам до України – EUvsDisinfo

Блоги
Укрінформ
Самого факту наближення Зеленського до Собору було достатньо, щоб роспроп запустив дезінформацію, що звинувачує того у «поганій вдачі»

Будівництво Кафедрального Собору Паризької Богоматері, який драматично постраждав від вогню 15 квітня, забрало майже дві сотні років – з 1163 по 1345. Але усього кілька годин знадобилося російській пропагандистській машині, щоб скористатися Паризькою трагедією для поширення своїх суперечливих послань, спрямованих на розділення людей та розпалювання ворожнечі, в той час, як ще не встигло охолонути попелище Собору.

Про це йдеться у черговому дайджесті щодо викриття російської пропаганди, який було оприлюднено європейським виданням EUvsDisinfo.

«Вся структура дезінформуючих аргументів навколо пожежі в Нотр-Дам була побудована довкола звинувачень на адресу України, – як це вже траплялося кілька тижнів тому після терористичної атаки у Новій Зеландії. Цього разу вони (пропагандисти) прив’язали до пожежі візит до Франції кандидата в президенти України Володимира Зеленського. Самого факту його наближення до Собору було достатньо, щоб запустити дезінформацію, яка звинувачує Зеленського у «поганій вдачі», – йдеться у повідомленні.

Після цього, зазначає європейське видання, російські пропагандисти вдалися навіть до більш радикальних меседжів – мовляв, Франція «справедливо» страждає, тому що допомагала «нацистам прийти до влади в Україні».

«Все не так, Україна зовсім не керована нацистами, не залежно від того, наскільки завзято прокремлівська дезінформація намагається виправдати військову агресію Росії проти України за допомогою такого роду послань», – говориться у публікації.

У світі дезінформації, сповненому конспірологічних теорій, зазначає видання, нічого не відбувається випадково.

Ще одна з брехливих ідей – що це «жовті жилети» підпалили Собор, щоб помститися Президенту Макрону. Чому? А тому що пожежа розпочалася перед тим, як Президент мав звертатися до французького народу з промовою!

Інша хибна теорія – що за катастрофічною пожежею можуть стояти ісламісти. Аргумент? Тому що пожежа трапилася у перший день Святого (пасхального) тижня у Франції, а в такі дні «завжди трапляється щось погане». Для кремлівських конспірологів, зазначає видання, такого припущення було достатньо, щоб зробити висновок – тут має бути слід ісламістів! «Мечеть може бути побудована на місці Нотр-Даму», – саме такий висновок намалювався в отруйному тумані російської дезінформації.

EUvsDisinfo нагадує, – незважаючи на те, що причину пожежі в Соборі Паризької Богоматері ще не встановлено, офіс прокурора Парижа зараз трактує його як нещасний випадок, та виключає навмисний підпал або терористичний акт. На переконання авторів публікації, Собор обов’язково буде відбудований, адже люди з усього світу вже пожертвували на це сотні мільйонів євро.

Дмитро Шкурко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-