Росія має триматися подалі від Венесуели - Пенс

Росія має триматися подалі від Венесуели - Пенс

Фото
Укрінформ
Втручання Кремля у справи Венесуели, включно з відправкою транспортних літаків з військовими, неприпустиме.

Росія, Іран та Куба мають триматися подалі від країни, яка переживає гуманітарну катастрофу, вважає віце-президент США Майк Пенс.

Про це він заявив 10 квітня на брифінгу в Організації Об’єднаних Націй у кулуарах чергового засідання Радбезу ООН щодо ситуації у Венесуелі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Росія має забратися геть з Венесуели. Коли російські літаки сідають у Венесуелі з військовими на борту…, аби грати якусь безпекову роль чи роль якихось радників - це неприпустимо”, - заявив він, додавши, що все це відбувається на тлі страждань від голоду та репресій щонайменше трьох мільйонів людей.

За декілька хвилин до того, виступаючи на черговому засіданні Радбезу ООН щодо Венесуели, Пенс заявив, що Росія та Китай надають індульгенцію режиму Мадуро у Радбезі ООН, ветуючи навіть резолюції із закликом допустити до країни гуманітарну допомогу, зокрема лютневу резолюцію, ініційовану США.

“Дві країни, які продовжують підтримувати цей брутальний режим, застосували вето, аби Радбез не міг вдатися до жодних дій. І допоки Росія та Китай продовжують блокувати роботу Радбезу, держави-вигнанці, такі як Куба та Іран, роблять усе можливе, аби втримати режим Мадуро”, - заявив Пенс.

Він додав, що у країні, яка колись була найбагатшою у західній півкулі, нині 9 із 10 мешканців перебувають за межею бідності, мільйони голодують. Більше тисячі опонентів режиму безпідставно кинуто за ґрати, більше 40 протестувальників вбито силовими структурами режиму.

Читайте також: Новий блекаут у Венесуелі: 20 із 23 штатів залишилися без світла

“Режим Мадуро - це вже не лише загроза народу Венесуели, але й миру та безпеці всього регіону”, - зазначив Пенс, додавши, що додатково до величезної кількості біженців, які вже наповнили сусідні з Венесуелою країни, більше 2 мільйонів додатково втечуть із країни до кінця цього року.

Він укотре додав, що у Венесуелі триває боротьба між диктатурою та демократією, а Мадуро має піти.

Пенс нагадав і на засіданні Радбезу, і на брифінгу, що для США “всі опції залишаються на столі” для вирішення ситуації у Венесуелі, не виключаючи й застосування військової сили.

Як повідомлялося, 12 березня державний секретар США Майкл Помпео заявив, що США відкличуть зі свого посольства у Венесуелі всіх співробітників через погіршення ситуації в країні.

Влада Венесуели 13 березня наказала всім дипломатам США покинути країну протягом 72 годин, заявивши, що їхня присутність "є ризиком для миру, єдності та стабільності держави".

14 березня Помпео підтвердив, що весь персонал американських дипустанов у четвер залишив Венесуелу через небезпеку для їхнього життя.

Раніше минулого тижня тимчасовий президент Венесуели Гуайдо заявив, що побоюється викрадення урядовими агентами після того, як уряд позбавив його депутатської недоторканності і уповноважив верховний суд країни переслідувати його за проголошення себе президентом. Як відомо, понад 50 країн світу визнали Гуайдо тимчасовим главою держави.

Віце-президент США Майк Пенс на брифінгу в ООН щодо Венесуели / Фото: Тихий Георгій, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-