Хто Ви, фельдмаршал Хафтар, або Як і навіщо американці «відповзли» з Лівії

Хто Ви, фельдмаршал Хафтар, або Як і навіщо американці «відповзли» з Лівії

Аналітика
Укрінформ
Росія заблокувала заяву Ради Безпеки ООН щодо загострення довкола Тріполі та виступає бенефіціаром тамтешньої «багатосторонньої війни»

На південь від столиці Лівії Тріполі тривають бої між проурядовими формуваннями і загонами так званої "Лівійської національної армії" (ЛНА) під проводом 75-річного фельдмаршала Халіфи Хафтара: місцевої легенди, ветерана всіх війн, що були тут за останні 40 років, побратима самого Каддафі, а потім його арештанта і ворога, випускника російської військової академіїї ім. Фрунзе на початку 1980-х, а нині громадянина США і мешканця штату Віргінія впродовж 20 років.

Халіфа Хафтар, Муаммар Каддафі, 1960 рр.
Халіфа Хафтар, Муаммар Каддафі, 1960 рр.

Він приєднався до Лютневої революції, що повалила Каддафі в 2011 році. За три роки, коли в лавах переможців взяли гору ісламісти, пішов війною на тих, хто скидав Каддафі. У липні 2017 році погодився на компромісний мир з визнаним ООН Урядом народної єдності (УНЄ), який своєю чергою, як і Хафтар, ворогує з радикальними ісламістами.

І ось 4 квітня ц.р. ЛНА, сформована з залишків армії Каддафі і ряду воєнізованих організацій, перейшли в наступ. Бойові дії розгорнулися напередодні запланованих на 14-16 квітня переговорів про мирне врегулювання в Лівії під егідою ООН.

Обидві сторони повідомляють про втрати: на сьогодні кількість загиблих перевищила 20 осіб. У боях використовується артилерія і бойова авіація. За останніми повідомленнями, загони Хафтара зупинені на підступах до столиці. Міжнародний аеропорт Тріполі, який вони захопили напередодні, відбили назад війська, вірні Уряду національної єдності.

Рада Безпеки знову блокована – це вже як зазвичай

ООН ще три дні тому закликала зупинити вогонь хоч на кілька годин, щоб дати вивезти поранених та цивільних, які опинились у зоні бойових дій. Власне, можливість закликати – це все, що можуть у цій ситуації Об’єднані Нації. Спроба задіяти передбачений міжнародним правом механізм впливу через Раду Безпеки закінчилася нічим через позицію Росії.

Нагадаємо, що в ніч на 6 квітня за підсумками закритого засідання Рада безпеки ООН виступила із заявою для преси, в якій вимагала від ЛНА припинення бойових дій. Згодом Великобританія запропонувала 15 країнам-членам Радбезу ООН текст документа, але Російська Федерація відмовилася підтримувати запропонований Великою Британією варіант заяви із закликом до сил фельдмаршала припинити наступ на Тріполі.

"У неділю Росія заблокувала заяву Ради Безпеки ООН із закликом до лояльних лівійському командувачу Халіфі Хафтару сил припинити наступ на Тріполі", - йдеться в повідомленні AFP.

Як і в ситуації із Сирією та з Україною – постійний член Ради Безпеки ООН, що має право вето – фактично розпочинає (підтримує, організовує) агресію і паралізує передбачені міжнародним правом механізми її припинення, або хоча б деескалації та пом’якшення наслідків для цивільного населення.

Хто є хто у Лівії

Тим часом сутички між вірними Хафтару загонами та силами визнаного ООН уряду загострилися. Увечері 7 квітня речник ЛНА на своїй сторінці у Facebook оголосила про здійснення першого авіадару по передмістю Триполі, де перебуває міжнародно визнаний уряд Лівії. Своєю чергою, військові УНЄ почали контрнаступ. Під час операції "Вулкан гніву" всі міста повинні бути "звільнені від незаконних бойовиків", заявив у Триполі представник уряду.

Керівник уряду Лівії Фаїз Сарадж та Халіфа Хафтар
Вороги - керівник уряду Лівії Фаїз Сарадж та Халіфа Хафтар

Тож у Лівії зберігається двовладдя. На півночі та заході країни - довкола міст Тріполі і Місурата – керує сформований за підтримки ООН уряд. На сході, у місті Тобрук, перебуває обраний у 2014 році парламент, який УНЄ не визнає. Влада на сході і півдні функціонує незалежно від Триполі та спирається на "Лівійську національну армію".

Халіфа Хафтар в останні роки неодноразово відвідував Москву. У січні 2017 року Хафтар відвідав російський авіаносець "Адмірал Кузнєцов", що заходив до територіальних вод Лівії, і провів відеоконференцію з главою міноборони Росії Сергієм Шойгу. У серпні того ж року лівійський фельдмаршал приїжджав на переговори з Шойгу в Москву. Російські ЗМІ повідомляли про те, що в тій зустрічі брав повноправну участь Євген Пригожин, якого пов'язують з приватною військовою компанією Вагнера. Офіційні ЗМІ, не зморгнувши, пояснили, що Пригожин відповідає за харчування та культурну програму лівійських гостей.

«На цій кухні щось готується», зазначила тоді «Нова газета». Ось тепер і видно, що саме.

У жовтні минулого року британська газета The Sun повідомляла про прибуття у Лівію російських військовослужбовців Головного управління Генштабу РФ для підтримки військ Хафтара. Москва цю інформацію заперечила.

У березні ц.р. британська газета Telegraph повідомляла, що на стороні Лівійської національної армії служать сотні російських найманців з «Вагнера». Російський МЗС і тоді заявив, що такими даними не володіє. Про їхню участь в нинішніх бойових діях поки не повідомлялося.

Зазначмо, що зброю фельдмаршалу Хафтару постачають також Єгипет і ОАЕ.

Що роблять у Лівії Росія та США

Як і в Сирії, Росія використовує складність ситуації в країні: є дві ворогуючі сили – одна має підтримку США та Євросоюзу, одна – ні, але водночас обидва мають спільного ворога – радикальних ісламістів. У Сирії на цих троїстих протиріччях вдалося зіграти: Хафеза Асада збережено при владі, а до Путіна мусять звертатися будь-які міжнародні структури, які хочуть покінчити з війною. А до кого ще звертатися, як не до того, хто цю війну і веде? У Росії цим дуже пишаються – з міжнародної ізоляції перестрибнули у «світові гравці».

Тож від повтору «сирійського сценарію» для Росії в разі успіху подвійна користь: порти на Середземному морі та й просто дати підзаробити «приватній армії».

Тим часом Сполучені Штати закликали негайно припинити військові операції щодо лівійської столиці, повідомляється на сайті Держдепартаменту США.

«Сполучені Штати глибоко стурбовані бойовими діями поблизу Тріполі. Ми ясно дали зрозуміти, що виступаємо проти військового наступу сил Халіфи Хафтара і закликаємо негайно припинити військові операції проти лівійської столиці», - йдеться в заяві держсекретаря країни Майка Помпео. «Ця одностороння військова кампанія проти Тріполі ставить під загрозу цивільне населення і підриває перспективи кращого майбутнього для всіх лівійців», - зазначено в заяві.

Тим часом, американські військові залишають Лівію з… міркувань безпеки.

Африканське командування збройних сил США в неділю, 7 квітня, оголосило про тимчасове виведення свого контингенту з Лівії з міркувань безпеки. "Реалії безпеки на місцях в Лівії стають дедалі складнішими та непередбачуванішими", - заявив командувач силами морської піхоти США в Африці Томас Вальдхаузер.

Повідомляється, що країну залишає військовий персонал, що задіяний в охороні дипломатичних місій, а також надає допомогу владі Лівії в боротьбі з тероризмом і зміцненні стабільності в регіоні. "Навіть після коригування сил ми продовжимо гнучко підтримувати чинну стратегію США", - наголосив Вальдхаузер.

Командування США в Африці обіцяє, що й надалі спостерігатиме за ситуацією у Лівії та оцінюватиме доцільність відновлення своєї військової присутності. Окрім того, американські військові заявили, що «продовжать підтримувати народ і уряд Лівії».

Така обережність, на перший погляд, розчаровує: рятувати військових від війни «з міркувань безпеки», а навіщо ж вони тоді? Але в США є негативний досвід втручання в тутешню війну – у грудні 2015 року американський спецназ мав залишити країну під тиском місцевих політиків і багатоманітних збройних формувань, а в серпні 2016 року спротив викликав навіть авіаудар по позиціях ІДІЛ. Тож нині позиція «чума на обидва ваші доми» для США вимушена. Кінець кінцем, американський громадянин Халіфа Хафтар – не чужа, давно знайома людина. І хто кого використовує: росіяни його чи він росіян? Схоже, у Державному департаменті мають час, щоб не квапитися з публічною відповіддю на таке запитаня...

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-