Українські вибори президента у фокусі зарубіжних ЗМІ

Українські вибори президента у фокусі зарубіжних ЗМІ

Укрінформ
“Тепер це сталося також і в Україні: на чолі держави незабаром може бути популіст”

Європейські ЗМІ, повідомляючи про попередні результати першого туру виборів Президента України, найбільше завдавалися запитанням, чому стала можливою перемога людини без будь-якого політичного досвіду.

ФРАНЦІЯ: НЕОФІТ У ПОЛІТИЦІ ЗМІГ МОБІЛІЗУВАТИ СВОЇХ ВИБОРЦІВ

Впливове французьке видання Le Monde аналізує результат Володимира Зеленського, який зі значним відривом став лідером першого туру виборів. Автор статті зазначає, що така сенсація є доволі рідкісним явищем у політиці й стала можливою, тому що «гуморист, повний неофіт у політиці спромігся мобілізувати своїх виборців».

Газета La Liberation зазначає, що суперником чинного президента Петра Порошенка у другому турі виборів є комік і підприємець, головним досягненням якого є гра у президентську кампанію у телевізійному серіалі «Слуга народу». Видання звертає увагу, що Володимир Зеленський, згідно з соціологічними опитуваннями, був лідером перегонів, але, як виявилося у першому турі, соціологи недооцінили його феномен. Водночас, пише автор матеріалу, найбільшою невдахою першого туру стала Юлія Тимошенко, яка, за попередніми підрахунками, не проходить у другий тур у своїй третій спробі стати президентом. Відтак, констатує газета, результат першого туру, хоч і був очікуваним, але є вражаючим.

Телеканал France-24 відзначає, що новачок Зеленський, «комедіант із популярною антикорупційною позицією, але без політичного досвіду» ще має «переконати виборців у своїй спроможності очолити країну, яка перебуває у стані війни після спровокованих у 2014 року прокремлівським керівництвом протестів та анексії Криму Росією».

НІМЕЧЧИНА: ВИБОРЧА КАМПАНІЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО ВІДРІЗНЯЛАСЯ ВІД ІНШИХ

«Тепер це сталося також і в Україні: на чолі держави незабаром може бути популіст без будь-якого політичного досвіду», – йдеться у репортажі програми Tagesschau на «першій кнопці» ТВ, телеканалі ARD. Причини успіху Зеленського кореспонденти вважають очевидними: передусім, сильне, чесне прагнення нової політики і нових облич. По-друге, комік бореться з опонентами більше сатирою, ніж брудними кампаніями, які довгий час супроводжують українські вибори. Також шанувальники люблять Зеленського за позитив. Крім того, за припущенням авторів сюжету, важливу роль зіграла і абсолютно нова форма його виборчої кампанії, а точніше – антивиборча кампанія: жодних політичних виступів, мітингів або інтерв'ю. Впродовж кількох місяців кандидат був «буквально запечатаний» для журналістів та виборців і, хоч як це парадоксально, справив саме протилежне враження, дивуються німецькі кореспонденти.

Той факт, що Петро Порошенко провів рішучі зміни в деяких секторах, що країна, незважаючи на війну на Сході, хоч і обережно, але демонструє економічне зростання, не може переважати недоліки з точки зору його опонентів, йдеться далі в матеріалі.

«Розваги, приколи та неординарні постановки: все Зеленський робив у цій виборчій кампанії інакше, ніж інші кандидати в президенти», – пише Stern. Він не потискав руки на виборах, але зробив останні епізоди свого телесеріалу; він не проводив передвиборних дебатів, але висміював своїх політичних опонентів у повністю заповнених залах, зауважує авторка публікації Сімоне Бруннер. «Це неймовірна історія, такої ще не існувало в українській політиці, якій не бракує неймовірних історій», – зазначає Бруннер, на думку якої успіх 41-річного Зеленського – це суміш політики і прагнення до радикального нового. У статті підкреслюється: те, що українська громадськість мало знає про програму політично абсолютно недосвідченого Зеленського, йому не зашкодило. «У часи, коли обіцянки постійно порушуються, здається, що це хороша стратегія – не робити ніяких обіцянок», – наводить авторка коментар політичного аналітика Балаша Ярабіка.

Критики називають Зеленського «клоуном», «маріонеткою» або навіть «українським Трампом», пише Бруннер. Порошенко ж позиціонував себе як голос розуму, гаранта стабільності, – і таким чином міг мобілізувати на останніх метрах передвиборчого марафону багато невизначених виборців. Те, що чинний президент вийшов у другий тур, обігнавши Юлію Тимошенко, є успіхом, зазначає авторка. Вона також віддає належне тому, що Порошенко «почув голос українського суспільства» і пообіцяв працювати над помилками. Але Бруннер наголошує на тому, що для перемоги в другому турі діючому главі держави треба буде придумати щось більше за обіцянки «не дати шанс Коломойському з його маріонеткою».

«За що дійсно виступає переможець першого туру президентських виборів в Україні, не зрозуміло. Програма коміка Володимира Зеленського складається з добре продуманих загальних пасажів про необхідні зміни, він не має публічно відомої політичної команди, а також уникав суттєвих питань від журналістів у ніч виборів. Багато виборців проголосували не за нього, а за чесного й ідеалістичного президента, яким вони його знають по одному з найуспішніших українських телесеріалів», – пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. До другого туру кандидат повинен показати, як він впорається з надіями, які прокинув, йдеться у статті.

Водночас автор віддає належне Зеленському за те, що в країні, де не бракує агресії, він мобілізував протестувальників не люттю, а «дружньою доброю кампанією».

У будь-якому разі, Зеленський може змінити лише внутрішню політику України, а  зовнішня політика, ймовірно, все одно продовжить курс на Європу і НАТО, вважає автор.

АВСТРІЯ: ФАВОРИТИ ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ПЕРЕГОНІВ ВИСТУПАЮТЬ ЗА ПОДАЛЬШЕ ЗБЛИЖЕННЯ З ЄС І НАТО

Одразу після завершення волевиявлення та появи перших екзит-полів провідне Австрійське інформаційне агентство АРА опублікувало інформативний матеріал під заголовком "Зеленський залишає позаду Порошенка на президентських виборах в Україні", який було передруковано повністю або частково багатьма ЗМІ країни. Зокрема, інформагентство наводить цифри опитування виборців, проведеного австрійським інститутом SORA для телеканалу News One, а також результати "іншого екзит-полу" (Національного екзит-полу – ред.). Зазначається, що Ю.Тимошенко розкритикувала "всі куплені екзит-поли" та повідомила про власне опитування, яке її виводить на друге місце. Інформагентство також звернуло увагу на те, що всі три фаворити першого туру виступають за відновлення територіальної цілісності України.

Впливова австрійська газета Der Standard також наводила дані проведеного австрійським інститутом SORA екзит-полу, згідно з якими в другий тур виходять Зеленський та Порошенко. У цьому контексті видання наводить коментар представника SORA Крістофа Хофінгера, який заявив, що готовність до післявиборчих опитувань в Україні була дуже високою і тому він дуже довіряє цифрам та вірить у другий тур між Зеленським та Порошенком.

Aвстрійська газета Die Presse одразу після завершення голосування 31 березня опублікувала статтю своєї кореспондентки Ютти Зомербауер з Києва під заголовком "Комік кидає виклик Порошенку". Як вважає австрійська журналістка, питання щодо переможця виборів в другом турі залишається відкритим: "Перемога залежить, окрім іншого, від рекомендацій щодо голосування від інших 37 кандидатів, а також від загальної мобілізації виборців. Також медійні скандали, які в останні тижні лише накопичувалися, також можуть вплинути на думку виборців у наступні три тижні".

Авторка зазначає, що всі три фаворити президентської гонки виступають за подальше зближення України з ЄС та НАТО, з окремими нюансами їх прозахідного курсу. "Це стало проявом змін, які відбулися протягом останніх п’яти років у результаті Майдану та подальших конфліктів із Москвою. Коротко кажучи: з явно проросійською програмою сьогодні в Україні жодні вибори не виграти. Анексія Криму Кремлем та триваюча війна на Донбасі згуртували громадян та зміцнили національну самосвідомість. Крім того: традиційно проросійський електорат в цих районах також у своїй більшості втрачений", – йдеться у матеріалі.

Редактор з питань зовнішньої політики найстарішої австрійської газети Wiener Zeitung Герхард Лехнер у своїй статті під назвою "У другом турі буде брудно" прогнозує, що завершення виборчої кампанії в Україні перетвориться на жорстку дуель між системним кандидатом Петром Порошенком та коміком Володимиром Зеленським. Автор вважає цілком можливим, що українці, які в першому турі голосували за Зеленського, висловивши у такий спосіб своє невдоволення олігархічною політичною системою, перед вирішальним волевиявленням 21 квітня ще переглянуть свої виборчі симпатії.

«Врешті решт, чоловік, який блискуче зіграв президента в телесеріалі, досі не зробив конкретних заяв. Його програму коротко можна викласти наступним чином: "За все хороше – проти всього поганого". Натомість Порошенко буде виступати зі словами "Я або хаос", позиціонуючи себе як людину стабільності та професіоналізму, виставляючи натомість російськомовного Зеленського як ймовірну людину Москви", – зазначає Лехнер.

Він також звертає увагу, що Кремлю буде складно вішати ярлик "представника укро-фашистського режиму" на Зеленського, який лише два роки тому почав вчити українську мову і якого в Росії всі знать як симпатичного та веселого комедіанта. "Карти у Східній Європі у будь-якому випадку будуть заново перетасовані", – підсумовує автор.

ПОЛЬЩА: УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ СКЛАДНІШІ ЗА ТЕЛЕВІЗІЙНИЙ СЕРІАЛ

Видання Rzeczpospolita пише, що вперше в історії України найбільші шанси на перемогу на президентських виборах має людина, яка раніше ніколи не була в політиці, не займала жодних посад у державних інституціях чи на державних підприємствах. Причому підкреслюється, що у Києві не мають сумніву, що до світу великої політики Володимир Зеленський не потрапив би без участі в серіалі “Слуга народу”. Як зазначає часопис, під час виборчої кампанії Зеленський говорив, що в серіалі він хотів показати “Україну мрій”. “Усе вказує на те, що йому повірили”, – констатує видання, водночас зауважуючи, що українські реалії є дещо складнішими, ніж сценарій популярного серіалу.

Gazeta Wyborcza припускає, що деякі кандидати можуть не визнати досить швидко загальні результати виборів. Відтак будуть здійснюватися спроби зібрати людей на майдани країни як після першого, так і після другого турів президентських виборів. Підкреслюється, що перед Україною і світом, який цікавиться проблемами Києва, буде тривалий час непевності.

Dziennik Gazeta Prawna зауважує, що для багатьох українців Зеленський є маренням, що як незалежний кандидат він знищить cтару систему і боротиметься з корупцією. Утім, як зауважує часопис, у випадку перемоги у президентських виборах, Зеленський не матиме за собою більшості у парламенті. Відтак, відбуватимуться спроби маргіналізації переможця цих виборів і його усунення від фактичного впливу на владу у країні.

НІДЕРДАНДИ: КАНДИДАТИ ХОЧУТЬ ПРИБЛИЗНО ОДНОГО І ТОГО Ж

Нідерландська преса стежила за президентськими виборами в Україні, але бурхливо не коментувала. Більше уваги приділялося місцевим виборам у Туреччині, які також проходили у неділю. У Нідерландах писали про трійку лідерів, вже знаних політиків Порошенка і Тимошенко, новачка Зеленського і вплив серіалу. “Три кандидати хочуть приблизно одного і того ж: кінець війни на Сході України, повернення Криму, більше співпраці із Заходом та економічний прогрес, але жоден з трьох не має детальних планів. Це призвело до того, що виборча кампанія переважно зосереджувалася на особистостях кандидатів”, – пише NOS. Зеленський мав перевагу, бо молодий, нове обличчя, яке ніколи не було у політиці, якщо не брати до уваги серіал, в якому Зеленський грав президента. “Багато глядачів бачать в його грі президента, якого б вони хотіли мати в реальному житті”, – йдеться у матеріалі.

ТУРЕЧЧИНА: УКРАЇНА ПЕРЕБУВАТИМЕ В РЕЖИМІ ВИБОРІВ ДО КІНЦЯ РОКУ

Президентські вибори в Україні збіглися з виборами місцевого рівня в Туреччині. Очікувано, що левова частка уваги ЗМІ, як у ході передвиборчої кампанії, так і в день самих виборів, була прикута до внутрішньополітичних процесів саме у Туреччині. Тим не менше, всі провідні ЗМІ відслідковували результати голосування в Україні, повідомляли про розклад сил, програми кандидатів, шанси основних кандидатів: Порошенка, Зеленського, Тимошенко на вихід та перемогу в другому турі. 

Інтернет-видання Sol наголосило на складній внутрішньополітичній ситуації, на фоні якої відбувається голосування: більше 7 мільйонів громадян України не можуть проголосувати на виборах, оскільки мешкають у Росії, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Турецький журналіст Деніз Берктай у матеріалі виданню Soyledik «Український виборчий рік» розглядає перший тур президентських виборів як невід’ємну складову «виборчого року», який починається президентськими, а закінчуватиметься парламентськими виборами. На його думку, 21 квітня виборчий процес у нашій державі фактично лиш почнеться, а не закінчиться, адже «одночасно із президентськими, почалися парламентські перегони». Журналіст це пояснює тим, що частина кандидатів на президентський пост використовують ці вибори, без будь-якого шансу на перемогу, як засіб для піару та торгу з більш сильними кандидатами для отримання результатів восени. Берктай прогнозує, що по цій причині до кінця поточного року наша країна залишатиметься в атмосфері виборів: президентських і парламентських, а після 27 жовтня докладатиме зусиль, спрямованих на формування уряду.

Деніз Берктай також бачить значну різницю між нинішніми виборами Президента України від усіх попередніх. По-перше, тому, що на кожному з етапів вони містять інтригу й не можливо хоча б приблизно передбачити результат голосування. По-друге, на відміну від попередніх, на цих виборах боротьба проходить між кандидатами, з-поміж яких всі заявляють про свою прозахідну позицію.

Турецькі ЗМІ підтримують цю ідею, вказуючи на досить непрогнозовані результати другого туру виборів. Зокрема, турецький офіс Бі-Бі-Сі вважає, що Петро Порошенко може збільшити кількість голосів виборців у другому турі шляхом подальшого посилення свого дискурсу з питань Криму та Донбасу протягом наступних трьох тижнів.

Оглядач видання Hürriyet Седа Тюркоглу у матеріалі «Перевага на виборах улюбленого коміка» вказує, що вибори в нашій країні відбуваються в той момент, коли Україна є центром боротьби за домінування між Заходом і Росією. Вона пояснює результат Володимира Зеленського як популярністю серіалу «Слуга народу», так і тим, що він є новою людиною в політиці й на фоні Порошенка й Тимошенко, які давно при владі й втратили довіру електорату, користується популярністю у виборців, які вірять, що він стане «чесним президентом із серіалу». На її переконання, найбільше занепокоєння щодо кандидатури «коміка», у разі його перемоги на виборах, викликає відсутність у нього політичного досвіду, що може мати негативні наслідки для країни в цілому, передусім, з огляду на складну зовнішньополітичну ситуацію.

Андрій Лавренюк, Ольга Танасійчук, Василь Короткий, Юрій Банахевич, Ірина Драбок, Ольга Будник. Страсбург–Берлін–Відень–Варшава–Гаага–Анкара

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-