Що спільного в анексії Криму і Голанських висот? Нічого

Що спільного в анексії Криму і Голанських висот? Нічого

Аналітика
Укрінформ
Дотримання міжнародного права – це шлях до встановлення миру та подолання гібридних загроз, прихованих під прихильність до законності

Україна занепокоєна ескалацією палестино-ізраїльського конфлікту і безпековими загрозами Ізраїлю, однак у питанні статусу Голанських висот дотримується резолюції Ради Безпеки ООН, йдеться у коментарі МЗС України, оприлюдненому на сайті міністерства.

"Україна керується Статутом ООН і виконує рішення Ради Безпеки ООН. Питання Голанських висот неодноразово розглядалися РБ ООН, яка ухвалила відповідні рішення, зокрема резолюції № 242 від 1967 р., № 465 від 1980 р., № 497 від 1981 р.", - зазначає МЗС.

Навіщо Дональд Трамп вкотре збурив цілий світ

Нагадаємо, що питання про належність Голанських висот різко активізувалося після того як президент США Дональд Трамп підписав декларацію про визнання суверенітету Ізраїлю над цією територією. Він зробив це під час перебування з візитом у Вашингтоні ізраїльського прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу, наголосивши, що США мали визнати суверенітет Ізраїлю над цим регіоном ще "багато президентських термінів тому».

"Сьогодні агресивні дії Ірану й терористичних груп на півдні Сирії, включаючи Хезбалу, продовжують перетворювати Голанські висоти на потенційне місце для нападу на Ізраїль - дуже жорстоких нападів", - заявив Трамп у присутності глави ізраїльського уряду, який саме збирався повернутися додому, достроково скасувавши заходи й зустрічі після ракетної атаки на Ізраїль з сектора Газа.

Далі по світу прокотилася хвиля реакції на це рішення Трампа – і вона була суцільно негативною. ООН зокрема заявила, що не бачать причин переглядати нині чинну резолюцію Ради Безпеки ООН від 1981 року, яка не визнає Голанські висоти територією під суверенітетом Ізраїлю.

"Політика ООН щодо Голанських висот знайшла відображення у відповідних резолюціях Ради Безпеки, і ця політика не змінилася", - заявив офіційний представник глави Організації Стефан Дюжаррік, підкресливши, що Ізраїль захопив частину території Сирії в 1967 році і позиція Генерального секретаря ООН у цьому питанні також залишається незмінною.

Миротворці ООН у зоні розмежування
Миротворці ООН у зоні розмежування

Навіть непримиренні вороги, що виборюють роль регіонального лідера на Близькому Сході, висловили однакову позицію.

Туреччина пояснила рішення Трампа намаганням вплинути на вибори в Ізраїлі. "Підпис Трампа є насправді подарунком на вибори Нетаньягу, який зараз знаходиться у важкому становищі перед виборами", - сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомляє видання Milliyet. Міністр також додав, що "це рішення не легітимізує анексію Ізраїлем Голанських висот", а своїми діями «США в черговий раз проігнорували міжнародне право».

Саудівська Аравія засудила рішення США про визнання Голанських висот територією Ізраїлю, повідомляє саудівське державне інформаційне агентство SPA.

Президент Ірану Хасан Рухані повідомив прем'єр-міністру Іраку Аделю Абдул Махді, що країни регіону повинні об'єднатися для боротьби з рішенням Дональда Трампа визнати Голанські висоти як частину Ізраїлю. "Надмірні вимоги сіоністського режиму і неправильні рішення Вашингтону вимагають більш тісної співпраці між країнами регіону", - зацитував Роухані державний телеканал IRIB.

Для України тут важливим є слово «анексія»

Коментуючи свою позицію міністерства закордонних справ, були одностайні: територія Голанських висот є окупованою, а анексію не можна визнавати принципово, бо це загрожувало б міжнародному порядку.

"Голани - територія, зайнята Ізраїлем з 1967 року. Франція не визнає анексію Ізраїлю 1981 року", - сказали в щоденному брифінгу міністерства, додавши, що резолюції Ради Безпеки ООН визнали анексію недійсною. «Визнання суверенітету Ізраїлю над Голанами, окупованою територією, суперечить міжнародному праву, зокрема зобов'язання держав не визнавати незаконну ситуацію», - заявило також міністерство.

«Великобританія розглядає Голанські висоти як територію, зайняту Ізраїлем. Приєднання територій силою заборонено міжнародним правом, включаючи Статут ООН, - сказав у заяві представник британського МЗС. "Ми не визнали анексію Ізраїлю в 1981 році і не плануємо змінювати свою позицію".

Голанські висоти є сирійською територією, окупованою Ізраїлем, заявила представник німецького уряду. «Уряд ФРН відкидає односторонні кроки".

У заяві канадського МЗС наголошується, що “силова анексія території заборонена міжнародним правом… Будь-яке одностороннє проголошення зміни кордону суперечить принципам заснованого на правилах міжнародного порядку”.

І хоча порівняння анексії Криму та Голанських висот є суто формальним, Україна, яка нині виборює шляхом міжнародної дипломатії свою територіальну цілісність, мусить бути бездоганною і з формальним боком справи зокрема, не кажучи про приводи для інформаційних «вкидів».

«Той, хто вважає, що анексовані Ізраїлем в 1981 році Голанські висоти, нібито, є його територією, навряд чи може в майбутньому засуджувати привласнення Росією українського півострова Крим. Таким чином, порушення міжнародного права перетворюється, зі схвалення могутньої держави США, в загальновизнану норму», - пише Райнер Золліх, головний редактор арабської редакції DW.

США пояснюють: якщо стояти на одному місці – проблема не вирішиться

Рішення адміністрації Трампа визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами допоможе вирішити ізраїльсько-палестинський конфлікт, заявив держсекретар США Майк Помпео, передає Reuters.

"Ми вважаємо, це збільшує ймовірність вирішення конфлікту між Ізраїлем і палестинцями", - заявив Помпео на слуханнях у Конгресі… Це говорить з ясністю, яка прибирає будь-яку невпевненість у тому, як ми будемо діяти", - додав держсекретар.

США кажуть: час замість того, щоб наполягати на варіантах, які вже кілька десятиліть так і не принесли ніякого рішення, рушити вперед. Панування Ізраїлю над Голанськими висотами - це факт. І ця ситуація так скоро не зміниться, а може, і взагалі не зміниться ніколи. Так чому ж не визнати цю реальність і не рушити шляхом зваженого рішення?

Голанськаі висоти та зона розмежування між Ізраїлем та Сирією
Голанські висоти та зона розмежування між Ізраїлем та Сирією

Нагадаємо, що нинішні конфлікти на Близькому Сході були закладені ще сто років тому, коли країни – переможці Першої світової війни розділили Османську імперію на нові держави. І те, як це було зроблено, взірцем справедливості, чи хоч здорового глузду аж ніяк не назвеш. Так у Сирії виявилися, наприклад, «об’єднаними» шиїти та сунніти. Так залишилися зовсім без державності курди. Так стали спірними Голанські висоти.

У 1920 році, відповідно до т.зв. "Декларації Бальфура», Ліга Націй включила Голанські висоти до складу Британського мандату на Палестину, де, як зазначалося в тексті шостого параграфа мандату, «заохочувалося заселення євреями земель». Британський мандат мав набути чинності у вересні 1923 року, проте Англія передала Голанські висоти Франції, і ті стали згодом частиною сирійської держави. На цю історію і посилаються ізраїльські юристи, коли кажуть, що Голанські висоти не тільки не є частиною Сирії, а й ніколи не мали нею бути – за тим-таки міжнародним правом.

Для Ізраїля життєво важливими є ще принаймні два аспекти справи: воєнний, бо з цієї високої місцевості можна обстрілювати половину його території. Між 1948-м і 1967 роками, коли ця земля перебувала під контролем Сирії, сирійці саме так і робили, вкривши Голани мережею артилерійських позицій, вони методично обстрілювали єврейські поселення – саме так, як це нині роблять на Донбасі російські окупанти. До 1967 року, коли Ізраїль відсунув цей небезпечний кордон, загинули 140 ізраїльтян. Тож цей досвід ізраїльтяни вже проходили і не захочуть його повторити, тим більше, що відтоді і зброя стала потужнішою.

І надзвичайно важливе для цього регіону питання води. Ще до Шестиденної війни між Сирією та Ізраїлем тривали зіткнення через водні ресурси. У червні 1964 року Сирія спробувала відвести води річки Йордан, що впадає в ізраїльське озеро Кінерет. Впродовж року сталися чотири великі прикордонні інциденти за участю навіть танків і авіації. Врешті, у липні 1966 року ізраїльська авіація знищила техніку, зайняту у відведенні вод. Нині більше третини питної води Ізраїль черпає з джерел, що протікають через Голанські висоти. За оцінкою уряду, перехід Голан під сирійський контроль неминуче призведе до водного голоду і екологічної катастрофи. Тож зрозуміло, що посилання на ООН і резолюції не змусять Ізраїль поставити під реальну загрозу саме своє існування.

Зазначмо, що й європейські країни, коли заявляють про відмову визнати цю територією ізраїльською, нагадують, що проблему так треба вирішувати, але на інших принципах: "Якщо національні кордони повинні бути змінені, це має бути зроблено мирними засобами між усіма учасниками» - йдеться в заяві німецького МЗС.

Про це, власне і зазначена заява держсекретаря США.

Чи є тут «гібридні» небезпеки для України?

Нема. Якщо не гратися з бісами в їх ігри. Штучна паралель між Кримом і Голанськими висотами – «…Там анексія, тут анексія… Якщо там можна порушувати міжнародне право, то і тут можна» – нікого не має вводити в оману.

Російський режим любить «дзеркальні дії» - ще у 2008 році він виправдав агресію проти Грузії тим, що це відповідь на проголошення незалежності Косова. Але щоб не потрапити разом із імперцями у їх «задзеркалля з альтернативною правдою», важливо пам’ятати, що відображення у дзеркалі не є реальністю, воно тільки відбиток на склі, і там все назворот. А в реальному світі, де право – це право, а не «альтернативне ліво», критерієм права є мета припинити конфлікт, а не створити його, отримуючи вигоду від підтримання воєнної напруженості.

Україна як законослухняний член світової спільноти визнає як резолюції ООН, так і право на існування та безпеку незалежної Держави Ізраїль.

Коли неухильно і свідомо дотримуватися міжнародно визнаних законів, то між правом і реальністю не буде гібридних «нових реальностей», а мир врешті прийде і на Близький Схід, і на українські окуповані землі.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-