В. о. президента Казахстану запропонував перейменувати Астану в Нурсултан

В. о. президента Казахстану запропонував перейменувати Астану в Нурсултан

Оновлено
Укрінформ
Спікер верхньої палати парламенту Казахстану, Сенату, Касим-Жомарт Токаєв склав присягу виконувача обов’язків президента країни 20 березня.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Токаєв перебуватиме на цій посаді решту президентського терміну Нурсултана Назарбаєва, який напередодні оголосив про відставку. Це передбачає Конституція країни.

Чергові вибори президента в Казахстані мають відбутися 2020 року.

Як зазначає  BNews.kz, Токаєв запропонував перейменувати столицю країни Астану на честь Назарбаєва.

"Наша столиця має носити ім'я нашого першого президента і називатися Нурсултан", - сказав Токаєв на спільному засіданні палат парламенту. Крім того, він вважає за необхідне назвати центральні вулиці всіх обласних міст ім'ям Назарбаєва.

Токаєв також озвучив своє перше рішення на посту президента: нагородити Назарбаєва відзнакою "Золота зірка" і присвоїти йому звання "Народний герой".

Читайте також: Голова сенату Казахстану виконуватиме обов'язки президента до квітня 2020 року - ЗМІ

Як повідомлялося, Назарбаєв заявив 19 березня, що подає у відставку. Про складення повноважень він оголосив у зверненні до народу.

Нурсултан Назарбаєв, який керував Казахстаном майже 30 років, довічно залишиться головою Ради безпеки центральноазійської держави. Такий закон був ухвалений парламентом у 2018 року.

Назарбаєв також залишається головою владної партії «Нур-Отан».

65-річний Токаєв є кар’єрним дипломатом, у минулому він був міністром закордонних справ і прем’єр-міністром. Він здобув освіту в Москві, вільно говорить казахською, російською, англійською і китайською мовами.

78-річний Нурсултан Назарбаєв беззмінно очолював Казахстан з квітня 1990 року. У квітні 2015 року він був переобраний на п'ятий президентський термін на дострокових виборах. На них він набрав 97,75% голосів виборців.

Фото: Бауиржан Жуасбаєв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-