Суд над Манафортом, або

Суд над Манафортом, або "Анаконда" Мюллера

Укрінформ
Вироки соратникам Трампа як прелюдія до висновків розслідування спецпрокурора

Донедавна міцний чоловік, господар життя і вдалий політтехнолог Пол Манафорт після дев'яти місяців за ґратами перетворився на сивого дідуся в мішкуватому костюмі та в інвалідному візку. Хриплуватий негучний голос і пониклий вираз обличчя додали його образу саме тих рис, які мали би викликати співчуття суду під час винесення вироку. Справа, яка тягнулася впродовж майже двох років і перетворилася на два судових процеси – один у штаті Вірджинія, інший в Окрузі Колумбія – завершилася сумарним вироком у 7,5 років ув'язнення, штрафом у 50 тисяч доларів та вимогою сплатити мільйони податків, які намагався приховати соратник Трампа.

Яку реакцію це викликало в американському суспільстві, і чи створює покарання Манафорта будь-які загрози для нинішнього президентства Дональда Трампа?

ПРОЦЕС ПЕРШИЙ: ВИРОК ОБУРИВ АМЕРИКАНЦІВ

У першому судовому процесі, який завершився минулого четверга в Александрії (штат Вірджинія) Манафорту були висунуті звинувачення за 8 пунктами. П'ять пунктів стосувалися ухилення від сплати податків, один – приховування закордонних рахунків, і ще два – банківського шахрайства. За попередніми підрахунками, екс-раднику Трампа загрожувало до 24 років ув'язнення. Однак головуючий суддя Т. С. Елліс під час засідання неодноразово підкреслював, що державне обвинувачення просить "надмірного" покарання, хоча й назвав злочини Манафорта "дуже серйозними".

Водночас, суддя зауважив, що ця справа не пов'язана зі змовою з росіянами, яку розглядає офіс спецпрокурора Мюллера, на що одразу звернув увагу у Твіттері президент Трамп. Хоча в пункті про ухиляння від податків Манафорта було вказано, що ці зловживання стосуються періоду його роботи з Віктором Януковичем, який був названий проросійським президентом України.

Фото: Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images file
Фото: Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images file

Перед оголошенням вироку вперше з промовою в суді виступив сам Манафорт. Він заявив, що впродовж дев'яти місяців у в'язниці переосмислив своє життя та пожалівся на те, що найбільше від його поведінки постраждала сім'я.

У підсумку окружний суд у Вірджинії виніс вирок - 47 місяців ув'язнення (за найбільшим покаранням з усіх 8 пунктів) та штраф у розмірі 50 тисяч доларів. При цьому дев'ять місяців, проведених Манафортом у камері, були зараховані.

Це викликало хвилю обурень в американському суспільстві. У політичних колах і ЗМІ багато хто висловив незадоволення, що попри мільйонні оборудки, несплату податків та інші серйозні обвинувачення екс-радник Трампа отримав такий невеликий термін.

Усі чекали, що наступний суд у Вашингтоні (Округ Колумбія) буде не таким поблажливим до зухвалого політтехнолога, замішаного у кримінальних злочинах.

ПРОЦЕС ДРУГИЙ. РОСІЙСЬКИЙ СЛІД

Другий, паралельний судовий процес над Манафортом у столичному окрузі розглядав звинувачення проти екс-радника Трампа за двома пунктами. Вони стосувалися змови проти Сполучених Штатів із відмиванням грошей і приховуванням лобістської діяльності на користь "проросійського режиму" Януковича, а також змови з метою тиску на свідків.

Засідання вела суддя Емі Берман Джексон, яка своїми нещадними оцінками на адресу підсудного створювала враження, що остаточний вирок буде близький до максимального 10-річного терміну. Саме ця суддя влітку минулого року змінила домашній арешт Манафорта на перебування за ґратами під час слідства через звинувачення у навмисному тиску на свідків (зокрема в питанні зв'язків із росіянином Костянтином Килимником, якого пов'язують з розвідкою РФ). І тому зараз від Емі Джексон чекали не менш суворого рішення.

Однак оголошене покарання, за оцінками багатьох оглядачів та політиків у Вашингтоні, знову виявилося неочікувано м'яким. Можливо, свою роль зіграло те, що захист екс-радника Трампа був дуже активним в особі одразу трьох адвокатів з товстими папками документів. Можливо, посприяв той фактор, що сам Манафорт повністю визнав свою провину та покаявся перед судом. Він знову скористався можливістю й виступив із промовою, в якій зазначив, що "наробив багато помилок" і пообіцяв, що його поведінка в майбутньому буде іншою. Він також послався на свій вік (1 квітня йому виповнюється 70 років) та стан здоров'я, що підкреслював його візок і дерев'яна тростина в руках.

Тож, у підсумку, суддя Джексон дещо змінила тон і зауважила, що Манафорт не є "ворогом номер один" для американського суспільства, однак він також не є жертвою і чудово знав, що порушував закон. Що стосується його лобістської діяльності для "Партії регіонів", суддя зробила ремарку, що працювати лобістом – це законно, однак незаконно це приховувати від уряду США.

У підсумку суддя Джексон присудила екс-раднику Трампа 73 місяці ув'язнення, з яких 30 місяців входять у вирок, винесений минулого тижня в Александрії. Тобто, це означає, що до 47 місяців попереднього вироку додається ще 43 місяці, й у загальному підрахунку виходить сім з половиною років. При цьому враховується, що дев'ять місяців з цього терміну Манафорт вже відбув за гратами, тож йому залишається ще перебувати в ув'язненні шість років дев'ять місяців.

ЧИ ПОМИЛУЄ ТРАМП МАНАФОРТА?

Активні дискусії щодо того, чи варто екс-раднику Трампа чекати помилування від президента, розпочалися у США ще перед винесенням вироків Манафорту в обох судах. Адже сам глава Білого дому неодноразово натякав на можливість такої опції, й минулого тижня заявив, що "дуже співчуває" своєму екс-помічнику. Інакше й бути не може, бо Манафорт – це не Майкл Коен, який "здав" усю внутрішню кухню Трампа під тиском слідства.

Манафорт, Трамп
Манафорт, Трамп

Втім, як прояснив ситуацію особистий адвокат глави Білого дому Руді Джуліані, президент погодився не оголошувати помилування для будь-кого із фігурантів розслідування спецпрокурора Мюллера до його завершення. Інакше, за словами Джуліані, це можна було б класифікувати як обструкцію правосуддю, що ускладнить ситуацію для самого Трампа в рамках "російського" розслідування.

Тим не менше, за інформацією інших джерел у Білому домі, президент розглядає різні можливості помилування своїх колишніх соратників, яким були оголошені судові вироки.

Очевидно, через це 13 березня у Нью-Йорку прокуратура висунула нові звинувачення проти Пола Манафорта. Обвинувальний акт був оприлюднений менше ніж через годину після оголошення вироку у Вашингтоні й складається із 16-ти пунктів, пов'язаних із шахрайством з іпотекою, змовою та фальсифікацією ділових документів.

Особливість цієї справи полягає в тому, що вона розглядається не на федеральному рівні, а в суді штату Нью-Йорк. Оголошені вироки в таких процесах не підпадають під юрисдикцію президентського помилування. Тобто, Трамп жодним чином не зможе врятувати свого соратника від покарання суду в Нью-Йорку.

СПРАВА МАНАФОРТА В РОЗСЛІДУВАННІ МЮЛЛЕРА

Отже, як справа Манафорта пов'язана з контекстом "російського" розслідування Роберта Мюллера і як вона може зашкодити Трампу?

Пол Манафорт є одним із 34 людей і трьох організацій, проти яких офіс спецпрокурора Мюллера виснув офіційні звинувачення. Він став п'ятим фігурантом із наближеного до Трампа кола осіб, хто отримав судовий вирок. Нагадаємо, іншими були колишні помічники в кампанії Трампа Рік Гейтс і Георгій Пападопулос, екс-радник президента з питань нацбезпеки Майкл Флінн та особистий адвокат Майкл Коен. На черзі залишається процес над давнім соратником Дональда Трампа Роджером Стоуном, який поки що не визнає своєї провини.

 Роберт Мюллер / Фото: Alex Wong/Getty Images
Роберт Мюллер / Фото: Alex Wong/Getty Images

Й хоча попередні вироки в суді далеко не завжди були пов'язані з "російським" слідом, у тому числі у справі Манафорта, спецпрокурор Мюллер вибудував ланцюжок завершених справ проти особливо довірених людей президента. Це дещо нагадує відому тактику "анаконди", яка поступово стискає м'язи навколо своєї жертви.

Очікується, що ближчим часом Роберт Мюллер офіційно завершить своє розслідування, і будуть оприлюднені перші висновки, яких давно вже чекають як опоненти Трампа, так і сам президент.

Чи стане це новим "Уотергейтом"? Відповідь дадуть головні підсумки розслідування Мюллера. Цілком можливо, що справи п'ятьох засуджених соратників Трампа можуть стати лише "прелюдією" для основних обвинувачень, здатних серйозно вплинути на сучасну історію Сполучених Штатів.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-