Три події світу. Президентський вимір

Три події світу. Президентський вимір

Укрінформ
Порошенко виступив з трибуни Генасамблеї ООН, Туск у Києві та Львові, послання Путіна

Президенти України, Польщі та Литви у Любліні відвідали бригаду імені Костянтина Острозького, створену зусиллями трьох держав. Дональд Туск у Києві та Львові запевняв у зацікавленості ЄС у співпраці з Україною. Президентське послання Путіна цього року було спрямоване на вирішення соціальних проблем.

Україна вже 5 років відчуває на собі російську гібридну агресію, яка у нашому випадку рясно приправлена військовим компонентом. До речі, Об’єднані Нації підрахували, що протягом цього періоду на Донбасі загинули біля 13 тисяч людей, вдвоє більше отримали поранення.  З трибуни Генеральної Асамблеї ООН Петро Порошенко у річницю розстрілу Небесної Сотні розповів про боротьбу нашої держави з агресором, про відсутність намірів здаватися та подякував світовій спільноті за підтримку. Глава держави сподівається, що вдасться спільними зусиллями зупинити Росію, дії якої являють собою загрозу не лише Україні.

Візит президентів Литви, Польщі та України 22 лютого до розташування ПОЛУКРЛИТБРИГ – підрозділу, створеного зусиллями трьох держав та унікального зразка співпраці між сусідами, мав підтвердити рішучість співпрацювати у сфері оборони. Проте нею тристороння співпраця не обмежується. Три країни, історія яких пов’язана з Річчю Посполитою, сьогодні намагаються протидіяти і побудові NordStream2 – газопроводу, який претендує на статус зразкової енергетичної зброї.

Максимально приязною та надихаючою стала промова президента Європейської Ради Дональда Туска з трибуни Верховної Ради. Досвідчений  політик запевнив, що Європа підтримує Україну, ба більше – закликав своїх колег з ЄС вчитися у українців бути європейцями. Туск дав дружні поради представникам української політичної еліти у переддень виборів. На жаль, тональність його виступів у Києві та Львові сподобалася у Польщі не всім, про що свідчить малодипломатичний коментар віце-міністра закордонних справ Польщі Бартоша Ціхоцького, який ніяк не може дочекатися агреману для початку роботи послом Польщі в Україні.

Що стосується Росії, то президентське послання Володимира Путіна відзначилося не лише завченою фразою «Нема часу на розкачку», але і спрямованістю здебільшого на вирішення соціальних проблем. Російський президент наполегливо обіцяв співгромадянам «покращення  вже цього року», наголосивши, що РФ сконцентрувала величезні фінансові ресурси. Не обійшлося і без звичної гри м’язами на публіці – обов’язкового елементу публічних виступів Путіна протягом його президентської кар’єри.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-