Російські

Російські "тролі" можуть бути причетні до спалаху кору в Європі - ЗМІ

Укрінформ
Російські "тролі" та боти у соцмережах, які розпалювали ворожнечу перед президентськими виборами у США 2016 року, можливо, зробили свій внесок у спалах кору в Східній Європі 2018 року, який забрав життя 72 людей і вразив понад 82 тисячі осіб.

Про це йдеться у публікації "Радіо Свобода".

"Дослідження задокументували, як кіберкампанії російського "Агентства інтернет-досліджень" із Санкт-Петербурга, так званої "ферми тролів", що її звинувачували у втручанні у президентські вибори у США 2016 року, із 2014-го штучно розпалювали в соцмережах суперечки щодо щеплень, що розмивало в суспільстві довіру до цих щеплень. А тепер Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що сумніви щодо щеплень створили одну з найбільших загроз здоров’ю людей у всьому світі", - пише видання.

Як зазначається, ВООЗ реєструє 30-відсоткове зростання захворюваності на кір у всьому світі та нову появу цього захворювання в тих країнах, які, як вважали, вже близькі до його повного подолання.

Тепер дослідники у США і Європі докладають зусиль, щоб зрозуміти питання з "комплексом недовіри" – коли люди уникають щеплень для себе і своїх дітей.

Водночас фахівець ВООЗ із вакцин Катріне Хаберсот заявила у коментарі Радіо Свобода, що дезінформація – лише один із чинників, які стоять за занепадом рівня вакцинації останнім часом у східноєвропейських і південно-східноєвропейських країнах, у яких значно зросла захворюваність на кір.

Серед інших чинників, за її словами, – самозаспокоєння щодо загрози захворювання і питання щодо зручності послуги щеплення й довіри до медиків, які проводять кампанії вакцинації.

Як наголошується у публікації, дані, які ВООЗ опублікувала на початку лютого, підтверджують, що Східна і Південно-Східна Європа взяли на себе весь тягар епідемії кору 2018 року. Так, в Україні за 2018 рік було 53 тисячі 200 підтверджених випадків захворювання на кір і 15 смертей від цієї хвороби. Також серед найбільш потерпілих країн були Сербія, Росія, Грузія і Румунія – в них разом зареєстровано ще 8 тисяч 400 випадків захворювання на кір і 40 померлих від нього.

Дейвід Бронятовскі, професор Університету Джорджа Вашингтона у столиці США, задокументував, як "тролі" з "Агентства інтернет-досліджень" розпалювали суперечки навколо щеплень у США і "підривали суспільний консенсус щодо вакцинації", починаючи з 2014 року.

За словами Бронятовскі, "тролі" починали обговорювати тему щеплень у рамках своєї стратегії розпалювання політичної поляризації. "Це відома стратегія: влізти в групу за інтересами до якогось конкретного питання чи теми і поступово намагатися внести в її обговорення нові речі", – пояснив він.

Дістаючись до вразливої підгрупи і здобуваючи послідовників із цієї підгрупи в соцмережах, зазначив Бронятовскі, російські тролі наводили своїх послідовників на те, щоб ті поширювали повідомлення і про інші питання, що відповідають лінії Кремля. Вони, зокрема, ввійшовши до групи супротивників вакцинації, поширювали дописи від відомих борців зі щепленнями, щоб здобути довіру до себе.

Російські "тролі" і "боти", за словами Бронятовскі, позірно однаково представляли аргументи і за, і проти вакцинації, але непропорційно розповсюджували сумнівні аргументи скептиків щодо щеплень і тим допомагали додавати легітимності цим твердженням. При цьому вони також привертали увагу до таких гарячих тем, як міжрасові відносини чи свобода вибору.

Читайте також: За тиждень на кір захворіли понад три тисячі українців

Наприклад, в одному із твітів підтвердженого російського "троля" ішлося: "Обов’язкова вакцинація порушує свободу релігії, гарантовану конституцією". Інший наводив на думку, що урядові США не можна вірити, таким запитанням: "А ви знаєте, що існує таємна урядова база даних про дітей, які зазнали шкоди від щеплень?".

Як каже Бронятовскі, інші російські "тролі" розпалювали у Twitter недовіру до фармацевтичних компаній, стверджуючи, що вакцини не потрібні, бо призначені переважно проти відносно нешкідливих хвороб. Інші російські "тролі" роздмухували страх, пишучи таку медичну дезінформацію, як "Природні інфекції завжди дають кращий імунітет, ніж вакцини", або "Чи знаєте ви, що вакцини спричиняють аутизм?".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-