Уже п'ять європейських країн визнали Гуайдо президентом Венесуели

Уже п'ять європейських країн визнали Гуайдо президентом Венесуели

Укрінформ
Британія, Іспанія, Швеція, Данія та Австрія заявили про визнання голови Національної асамблеї та лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо тимчасово виконуючим обов’язки президента Венесуели.

Про це повідомляє Reuters.

"Іспанія, Британія, Австрія, Швеція та Данія визнали у понеділок опозиційного лідера Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели. У Франції заявили, що він має право організувати вибори з огляду на відмову соціалістичного уряду", - йдеться у повідомленні.

Відповідні рішення були прийняті після того, як сплив термін ультиматуму, який був висунутий європейськими країнами президентові Венесуели Ніколасу Мадуро з вимогою оголосити нові президентські вибори, інакше легітимним президентом буде визнаний Хуан Гуайдо. США та низка інших країн ще раніше визнали Гуайдо тимчасово виконуючим обов’язки президента Венесуели.

"Я визнаю голову Національної асамблеї пана Хуана Гуйадо як тимчасово виконуючого обов’язки президента Венесуели", - заявив у телевізійній заяві глава МЗС Іспанії Педро Санчес.

Глава МЗС Великої Британії Джеремі Гант написав у Twitter, що оскільки Ніколас Мадуро не оголосив проведення президентських виборів у встановлений термін, то "Велика Британія разом з європейськими партнерами визнає Хуано Гуайдо виконувачем обов'язків президента до проведення демократичних виборів".

Міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом також заявила в інтверв’ю ЗМІ, що в ситуації, яка склалася, офіційний Стокгольм визнає Гуайдо як легітимного тимчасового президента.

Глава зовнішньополітичного відомства Данії Андерс Самуельсон повідомив на своїй сторінці у Twitter, що "Данія визначає голову Національної асамблеї Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели до моменту проведення нових демократичних та вільних виборів". За його словами, важлива заява ЄС з цього приводу буде найближчим часом.

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц написав у своєму Twitter, що, оскільки режим Мадуро відмовився проводити нові президентські вибори, то Австрія вважає, що " з цього моменту Хуан Гуйадо є виконуючим обов’язки президента відповідно до конституції Венесуели".

Франція також фактично визнала Гуайдо тимчасовим президентом країни: міністр закордонних справ Жан–Ів Ле Дріан заявив France Inter radio, що "Гуайдо має можливість та легітимність організовувати вибори".

Читайте також: Мадуро не погодився на дострокові президентські вибори

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і прийняв присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Наприкінці минулого тижня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. Зазначалося, що у разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.

Фото: EPE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-