На борту російського літака золота не було, але Мадуро на мільярд розбагатів

На борту російського літака золота не було, але Мадуро на мільярд розбагатів

Аналітика
Укрінформ
Що відомо про “братню” підтримку Росії її латиноамериканського друга-диктатора Ніколаса Мадуро

Події у Венесуелі і навколо неї продовжують тримати світ у напрузі. Із зовсім “свіжого” – у четвер Європарламент ухвалив резолюцію, яка визнає лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо виконуючим обов'язки президента країни і закликає до цього країни – члени Євросоюзу. А представники правлячого італійського "Руху 5 зірок" висловилися проти, що й не дивно для членів одного "популістського інтернаціоналу", тоді як депутати від коаліційної "Ліги Півночі" все ж таки утрималися. У той же день глави МЗС ЄС на зустрічі в Бухаресті не прийняли спільного рішення щодо визнання Гуайдо тимчасовим президентом, вказавши, однак, що цей крок має право зробити кожна з 28 країн ЄС окремо.

А тим часом одні авторитарні, або ж диктаторські режими підтримують інші... Як відомо, одразу після проголошення тимчасовим президентом Венесуели Хуана Гуайдо, поспішили у висловленні підтримки режиму Мадуро такі держави як Туреччина і Росія. Згодом цей список доповнили Білорусія, Болівія, Іран, Китай, Куба, Нікарагуа та Сальвадор.

Це, якщо вже дуже коротко.

Утім, ми не могли обійти стороною чи не найклікабельнішу новину, де, знову ж таки, йдеться про тандем РФ-Венесуела. А саме: про дивні “вояжі” російських повітряних суден з Москви до Каракаса (столиця Венесуели). Не знаю, як ви, шановні читачі, але автор цього тексту, запасшись поп-корном, з величезною цікавістю слідкував за перебігом подій. Що? Де? Куди? Навіщо? Подібних питань назбиралося чимало. У четвер з’явилося прояснення від журналістів російської “Новой Газеты”.

Боїнг 777 російської компанії Nordwind Airlines, який перевозив венесуельське золото з Москви до Каракаса
Боїнг 777 російської компанії Nordwind Airlines, який перевозив венесуельське золото з Москви до Каракаса

Видання повідомляє, що у січні російський вантажний літак Boeing 757 здійснив до Венесуели два рейси. Перший - 18-19 січня. Завантажений золотом Boeing 757 вилетів з Москви і... спершу приземлився в аеропорту Дубая, де його, за даними джерел газети, зустрічали інкасаторські броньовики Центробанку ОАЕ. Там золото вивантажили, а борт вирушив далі з контейнерами, наповненими готівковими доларами. Ще одну посадку літак здійснив в марокканському місті Агадір, після чого попрямував у Каракас. Назад у Москву судно повернулося 23 січня тим же шляхом.

Другий рейс - з аеропорту Внуково (РФ) літак попрямував до Об'єднаних Арабських Еміратів і здійснив посадку в Дубаї. А вже звідти вирушив до Венесуели, зробивши дві проміжні посадки - в марокканській Касабланці і в містечку Ешпаргуш на території острівної держави Кабо-Верде в Західній Африці.

Журналісти “Новой” також пишуть, що венесуельське золото, яке перевозили російські літаки, перебувало на зберіганні у Центрального банку Росії.

“До 2011 року значна частина золотого запасу Венесуели зберігалася в банках Європи і США. Якщо весь золотий запас країни оцінювався в 365,7 тонни, то за межами Венесуели зберігалося 233 тонни золота. У серпні 2011 року тодішній президент країни Уго Чавес оголосив про своє рішення повернути золотий запас країни назад до Венесуели, – йдеться у матеріалі “Нової”. – До листопада 2012 роки за кордоном залишилося 57 тонн венесуельського золота, більшу частину якого було довірено зберігати ЦБ Росії. За даними на січень 2019 року Центробанк Росії зберігав близько 30 тонн венесуельського золота. Інша частина розміщена в європейських банках, зокрема - в Банку Англії, який нещодавно відмовляв уряду Мадуро в поверненні 14 тонн золота”.

І золото не вивозили, і рейс був звичайний, чартерний...

У компанії Nordwind Airlines, чий "Боїнг 777" здійснив переліт із московського аеропорту Внуково до столиці Венесуели Каракаса, озвучили свою версію. Кажуть, що це був звичайний чартер із пасажирами на борту, чиї імена не називаються.

"Офіційно ми ніяк цю інформацію не коментуємо. Але літак такий дійсно туди літав. Це звичайний чартерний рейс. Пасажири на ньому були. Хто вони і навіщо туди літали, ми не розголошуємо. Можу сказати вам точно - жодної зброї, бійців приватної військової компанії або золота на борту не було і бути не могло. Ми цивільна авіакомпанія, і всі процедури у нас офіційні - митниця, прикордонники. Жодної зброї пронести на борт ніхто не міг", – йдеться в повідомленні.

Голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна спростовує інформацію, що в Росії могло зберігатися золото Венесуели. А посол Росії в Венесуелі Володимир Заємський заявив, що РФ ніколи жодного золота і не вивозила з Каракаса.

Зрозуміло, що ніхто із журналістів “Новой Газеты” свічку не тримав. А отже – важко довести, що венесуельське золото знаходилося на борту російських літаків. Як то кажуть: “Не впійманий – не злодій”. Та коли звернутися до “мови цифр” – можна натрапити на дві, взаємопов’язані між собою деталі. По-перше, ринкова ціна 30 тонн золота (а саме стільки, за повідомленням журналістів “Новой” перевезли російські літаки!) становить приблизно 1,2 млрд доларів. А по-друге, за “дивним” збігом обставин, напередодні, Ніколас Мадуро заявив, що виділяє мільярд євро на програму благоустрою Венесуели, щоб “перетворити її на туристичну Мекку Латинської Америки”.

Ні на що не натякаємо, однак риторичне питання все ж поставимо: зважаючи на те, що інфляція у Венесуелі в 2018 році сягнула 82 ТИСЯЧ ВІДСОТКІВ, а також на те, що жителі країни вимушені виживати на межі голоду та руїни, чи міг, ні сіло ні впало, у Мадуро з’явитися мільярд?

Совпадєніє?..

Мирослав Ліскович, за інформацією ЗМІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-