Серби знову протестували проти президента

Серби знову протестували проти президента

Фото
Укрінформ
Тисячі людей вийшли 12 січня на вулиці Белграда, столиці Сербії, та інших міст країни, відкривши шостий тиждень масових протестів проти президента Олександра Вучича та правлячої Сербської прогресивної партії.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У Белграді тисячі людей пройшли центральними вулицями, вигукуючи "Зрада!", "Вучич - злочинець". Багато людей несли плакати з написами "Піднімись, Сербіє!" або "Почали!". Серед вимог демонстрантів - свобода ЗМІ, припинення нападів на журналістів і опозиційних діячів, а також прозорість дипломатичних відносин з Косово.

Читайте також: У Сербії ширяться акції протесту проти президента

Менші акції протесту пройшли в сербських містах Нові-Сад, Крагуєвац, Курсумлія, Крушевац, Ужице та Пожезі.

Протести відбулися напередодні візиту президента Росії Володимира Путіна до Сербії, запланованого на четвер, 17 січня. Хоча Вучич стверджує, що членство його країни в Європейському Союзі залишається метою Сербії, він підтримує тісні політичні зв'язки з Росією.

Демонстрації в країні почалися після того, як в листопаді в Сербії побили опозиційного політика Борка Стефановича, що викликало обурення громадськості. Зараз триває шостий тиждень масових акцій.

Читайте також: У Боснії та Герцеговині скасували новорічні концерти через протести

Нагадаємо: президент в Сербії грає переважно номінальну роль, однак партія Вучича домінує в парламенті з 2012 року. Сам він був обраний на п'ятирічний термін на пост президента в 2017 році після того, як обіймав пост прем'єр-міністра.

Фото: RFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-