Time дослідив грошовий слід між кампанією Трампа й оточенням Путіна

Time дослідив грошовий слід між кампанією Трампа й оточенням Путіна

Укрінформ
Ключовою ланкою між менеджером президентської кампанії Трампа Полом Манафортом і наближеним до Путіна російським олігархом Олегом Дерипаскою був екс-офіцер ГРУ Віктор Бояркін.

А головним мотивом цієї "співпраці" була значна заборгованість Манафорта перед росіянами, пише у своєму дослідженні видання Time.

"Бояркін, колишній торговець зброєю з великими можливостями й дуже непомітною посадою, був ключовою ланкою між високопоставленим членом кампанії Трампа та впливовим союзником президента Росії Володимира Путіна", - зазначає видання за підсумками власного розслідування.

Віктор Бояркін з'явився у санкційних списках Міністерства фінансів США лише у грудні цього року.

У своєму єдиному інтерв'ю ЗМІ про зв'язок між кампанією Трампа і РФ восени цього року Бояркін підтвердив, що контактував від імені російського олігарха Олега Дерипаски з Полом Манафортом у розпал президентських перегонів. За його, Манафорт сидів на фінансовому гачку у Дерипаски.

"Він заборгував нам багато грошей. І він пропонував способи повернути борг", - цитує видання російського екс-розвідника.

Зокрема, як уточнюється в публікації, менеджер кампанії Трампа був винний росіянам $19 млн, у тому числі через невдалу оборудку в Україні та інші справи. Коли він отримав впливову посаду під час президентської кампанії, то запропонував росіянам проводити "приватні брифінги", тобто ділитися інсайдом про хід кампанії в рахунок боргу. Однак Манафорт вимушений був подати у відставку після скандалу, коли в США дізналися про його зв'язки з росіянами.

Читайте також: Трамп запевнив, що слідство не знайшло доказів його змови з Росією

Колишній російський розвідник Бояркін також підтвердив, що на нього виходили слідчі з офісу спецпрокурора Мюллера, який розслідує можливу змову між кампанією Трампа і російським урядом. Натомість росіянин відмовив американським слідчим у грубій формі.

Водночас, зазначає видання, зв'язок між Манафортом і Бояркіним є потенційно важливим для розслідування спеціального прокурора. Він може надати чіткі докази того, наскільки потужні важелі впливу мали росіяни на кампанію Дональда Тармпа. Крім того, це може "пролити світло" на те, чому Манафорт обговорював можливість просувати проросійські інтереси у Східній Європі, зокрема на виборах у Чорногорії, після того як зазнав невдачі у серпні 2016-го під час президентської кампанії у США.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-