Навіщо Трамп показав «шокуюче нехтування до союзників»

Навіщо Трамп показав «шокуюче нехтування до союзників»

Укрінформ
Європейські та ізраїльські політики намагаються збагнути, що сталося і як їм бути далі

"Ми перемогли ІДІЛ, а це була єдина причина залишатися там під час президентства Трампа", - написав у "Твіттері" президент США. Цими кількома словами Дональд Трамп уже вкотре за останні кілька років поставив Америку і міжнародну спільноту перед запитанням: чого добивається глава найпотужнішої держави світу, хіба можна настільки відверто нехтувати позицією навіть власної партії, не кажучи вже про інтереси союзників і здоровий глузд. Міністр оборони США уже заявив про свою відставку через незгоду з таких виходом Сполучених Штатів з сирійського протистояння. Здається Трамп встановив антирекорд серед решти 44-х американських президентів за кількістю відставок в чинній адміністрації. Причому, йдеться про ключові посади – державний секретар, міністр оборони, генеральний прокурор, помічник з національної безпеки, глава апарату Білого дому…

Втім, останній твіт від Трампа – це те, що далеко виходить за рамки взаємин в управлінській і політичний верхівці США.

Вихід американців з Сирії з таким обгрунтуванням (який ще «розгром» ІДІЛ? До подолання тероризму людству ще – як пішки до Місяця!) є відвертим нехтуванням інтересами союзників (Британії, Франції, Ізраїлю, сирійської опозиції, курдів, взагалі мусульман-сунітів) і підіграванням тим, хто практично уже стояв у Сирії на межі поразки – Росія, Іран, асадисти… 

Американські ЗМІ, коментуючи рішення Вашингтона про виведення військ, повідомили, що співробітники Держдепартаменту США залишать Сирію протягом 24 годин, а на сам вихід американських військових з території країни потрібно від 60 до 100 днів.

Укрінформ вирішив зібрати в цій публікації американську та світову реакцію на заяву Дональда Трампа.

Рішення викликало гнів і подив

Сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем зазначив у твіттері, що від виведення військ США з Сирії виграють тільки джихадісти, Іран, президент Сирії Башар Асад і Росія. Він навіть зажадав слухань в Сенаті. Гнівного листа Трампу підтримали ще кілька сенаторів

Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини повідомляє, що у військах сирійської демократичної опозиції називають рішення Трампа "ударом в спину".

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас зазначив, що рішення Білого дому «викликає подив» у влади ФРН. Він підкреслив, що позиції ісламістів в Сирії серйозно ослаблені, проте досягнуті успіхи тепер під загрозою. Виведення військ США з території Сирії негативно позначиться на боротьбі з ІДІЛ.

В уряді Франції заявили, що не мають наміру виводити свій військовий контингент з Сирії. Про це в ефірі телеканалу Cnews розповіла міністр з європейських справ Наталі Луазо, нагадавши про теракт в Страсбурзі, в результаті якого загинули п'ятеро людей. Як пише Libération, передчасно заявляти про повну перемогу над ІДІЛ, оскільки бойовики як і раніше утримують на південному сході Сирії кілька селищ неподалік кордону з Іраком. За даними Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, в тій місцевості ще близько двох тисяч терористів, серед яких, ймовірно, і ті, що влаштували теракти в Парижі та Сен-Дені в листопаді 2015 року. Війна там аж ніяк не вщухла: тільки за останні три місяці, поки тривали бої за Хаджин, сирійські демократичні сили втратили 550 бійців і знищили 1000 іділівців.

Британська Times пише, що рішення «здається, стало сюрпризом і для держдепартаменту і для Пентагону, показавши вади в американській вертикалі військового командування». Те, що Трамп прийняв це рішення, не порадившись ні з Британією, ні з Францією, в свою чергу показало «шокуюче нехтування до союзників». До того ж Британії теж тепер доведеться вирішити питання про військову присутність. Британські військові, наприклад, також тренують курдських бійців. Поки уряд каже, що має намір залишити сили в Сирії.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу висловив стурбованість ситуацією, яка може виникнути після виведення американських військових. Країна залишається сам-на-сам з іранськими військами біля свого кордону. Нетаньягу провів переговори з главою Держдепартаменту Майком Помпео. Той запевнив, що у США є інші способи вплинути на ситуацію в регіоні.

Натомість у Білому домі поспішили уточнити, що виведення наземних частин США не означає, що коаліція перестане існувати, що боротьба з екстремістами припиниться, просто вона «переходить у нову фазу». "США і наші союзники готові включитися в операцію назад на будь-якому рівні для захисту американських інтересів", - сказала прес-секретар Білого дому Сара Сандерс.

Підкреслюється, що йдеться про виведення тільки наземних частин - якихось дві тисячі військових. А для авіації та флоту взагалі нічого не змінюється. Вони можуть, за необхідності, як і раніше діяти з боку Середземного моря і з аеродромів в Катарі та Іраку.

А в Туреччині, навпаки, святкують

Wall Street Journal зауважила, що рішення про виведення військ Трамп прийняв після телефонної розмови з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом минулого тижня. Турецький лідер, мовляв, пригрозив військовою активністю у відповідь на підтримку американськими військами курдських збройних сил.

Телефонна розмова між президентом США Дональдом Трампом і президентом Туреччини Реджепом Ердоганом мала певний вплив на прийняття рішення про виведення американських військ з Сирії, підтвердив агентству Reuters високопоставлений представник Білого дому. «Те, що відбувається в даний момент - реалізація домовленості, яка була досягнута під час телефонної розмови двох лідерів», - зазначив він.

Водночас у Держдепі США відмовилися коментувати агентству «Анадолу» тему виведення військ з Сирії.

За підрахунками турецьких аналітиків, уздовж кордону Туреччини та Сирії розташовані 18 американських баз та спостережних пунктів.

Малюнок Анадолу
Малюнок Анадолу

Турецькі ЗМІ публікують відео колон американських вантажівок, що прямують в бік Іраку, акцентуючи на тому, що це ті самі машини, «які раніше доставляли зброю терористам YPG / PKK». Вантажівки виїхали в напрямку сирійсько-іракського кордону о 23:00 19 грудня. На деякі завантажена будівельна техніка й устаткування з розмінування.

Протягом минулого року, коли з червня по жовтень велися бої за останнє утримуване ІДІЛ місто - Ракку - США надали курдам багато стрілецької зброї, кулеметів, бронемашин, а також інженерну та будівельну техніку, в тому числі бульдозери, втім, обумовивши, що її пізніше треба буде повернути.

Що тепер буде з курдами - велике питання. Якщо Ердоган вирішиться на вторгнення, то величезна перевага буде на боці турецьких сил - у курдів від 30 до 60 тисяч бійців, вони практично беззахисні перед сучасними танками та артилерією. Очевидно, що без військової підтримки США мрії курдів про скільки-небудь серйозну політичну автономію приречені. І в такій ситуації, можливо, їм навіть доведеться укласти угоду з Асадом та стати на його бік. Тоді його влада в країні консолідується, а демократичній опозиції буде завдано смертельного удару, оскільки курди становлять найбільшу і найзгуртованішу частину її військової сили.

Трамп: рішення США щодо Сирії не є несподіванкою

А сам Президент США Дональд Трамп заявив, що «рішення Вашингтона про виведення американських військ з Сирії ні для кого не стало сюрпризом».

«Я вів кампанію в підтримку цього рішення протягом кількох років. Шість місяців тому, коли публічно заявив про бажання зробити такий крок, в результаті погодився з тим, щоб залишитися довше », - написав глава Білого дому і зазначив, що боротьбою з ІДІЛ повинні в першу чергу займатися Росія, Іран і Сирія, бо вони «є її ворогами в силу своєї географічної близькості до регіону».

«Чи хоче Вашингтон і далі грати роль «правоохоронця» на Близькому Сході, який витратив трильйони доларів, втратив людей заради захисту тих країн, які не погоджуються з Вашингтоном з усіх інших питань? - пояснив Трамп. - Чи хочете ви залишатися там (в Сирії) до кінця? Думаю, прийшла черга інших там битися. Час повертатися додому », - підсумував президент США.

То що ж сталося?

Бачиться так, що в цій ситуації ключові слова не "Сирія", не "ІДІЛ" і не "Туреччина". Тут ключове слово "Трамп", а отже ніяка традиційна аналітика не допоможе. Адже він сам все чітко пояснив у дусі своєї антиелітної «нової відвертості», за яку і полюбився своїм виборцям. Мовляв, уже півроку як хотів, але радники умовили почекати.

Це як з усіма попередніми суто «трампівськими» рішеннями: висилкою мігрантів, стіною на кордоні з Мексикою, розривом торговельних угод з Канадою і Тихоокеанським партнерством, виходом з Кліматичної угоди та заявами про відмову платити за партнерів по НАТО.

На сьогодні залишається тільки чекати і дивитись як американська система «стримувань і противаг» збалансує одну зі своїх гілок влади – найбільш розкачану - та як військові і дипломати на своєму рівні спробують повернуть «нову реальність» до передбачуваної і розумної.

Тим часом, як повідомляє Reuters, міністр оборони США Джеймс Меттіс сам звернувся до Трампа з проханням про відставку в ході персональної зустрічі в четвер, 20 грудня. Він також написав президенту лист з проханням про відставку, в якому пояснив своє рішення тим, що Трампу слід знайти на посаду міністра оборони людину, «погляди якої були б ближче до його власних».

Демократ Марк Уорнер написав, що відставка глави Пентагону «лякає».

«Меттіс був острівцем стабільності в хаосі адміністрації Трампа. Як ми переконалися на прикладі безсистемного підходу президента в Сирії, наша оборона занадто важлива, щоб довіряти її безладним примхам президента».

Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-