«Стоп-фейк» по-французьки: парламент ухвалив жорсткий закон

«Стоп-фейк» по-французьки: парламент ухвалив жорсткий закон

Укрінформ
У Франції прагнуть запобігти дезінформації напередодні загальноєвропейських виборів у 2019 році

22 листопада нижня палата французького парламенту – Національні збори – ухвалила законопроект щодо «боротьби з маніпулюванням інформацією». Зрозуміло, що йдеться про «фейки», дезінформацію, маніпуляцію, відверту брехню та агресивну пропаганду, що поширюються через ЗМІ (або медіа під прикриттям) і соціальні мережі.

НЕ ВСІ УРЯДИ ЄС ПРАГНУТЬ ДАТИ ВІДСІЧ ГІБРИДНІЙ ВІЙНІ

Для розуміння проблеми на рівні не лише Франції, а й усього ЄС, слід згадати про спільні європейські зусилля з протидії російським фейкам.

Низка європейських експертів і громадських активістів планують наступного тижня публічно звернутися до керівних інституцій ЄС із вимогою не зменшувати підтримку Групи стратегічних комунікацій (EastStratCom) при Європейській службі зовнішньої діяльності.

За свідченням одного з провідних фахівців групи, не всі національні уряди, на жаль, надають достатню увагу інформаційному виміру гібридної війни, а це несе прямі наслідки у політиці, економіці, безпеці, міграції.

Водночас європейські борці з фейками неодноразово наголошували, що протидія дезінформації має вестися насамперед на національному рівні країн-членів, а керівні інституції ЄС мають лише координувати зусилля, узагальнювати досвід, видавати рекомендації.

ЗАКРИТТЯ КАНАЛІВ, ОБМЕЖЕННЯ «ДЖИНСИ» У СОЦМЕРЕЖАХ

Одним із перших європейських лідерів безкомпромісну позицію щодо дезінформації зайняв французький президент Еммануель Макрон. Навесні 2018 року французький уряд подав до Національних зборів нині вже ухвалений «антифейковий» законопроект.

Серед принципових та, можливо, суперечливих положень (щонайменше, їх різко критикують у медійному середовищі Франції) – розширення повноважень національного регулятора, Вищої аудіовізуальної ради. Тепер вона має право припиняти трансляцію телеканалів, які контролюються іноземною державою.

Втручанню іноземних держав і їхніх засобів масової інформації у виборчий процес законодавці приділили окрему увагу. Партіям та окремим кандидатам тепер буде значно простіше подавати судові позови з вимогою припинити поширення сфальсифікованої інформації. Суди муситимуть розглядати такі справи впродовж 48 годин.

Не обійшлося і без спеціального регулювання для соціальних мереж, зокрема, Facebook та Twitter. Тепер вони будуть зобов'язані надавати інформацію про замовний контент.

РУПОРІВ КРЕМЛЯ ВСЕ Ж ТАКИ ПУСТИЛИ ДО ЄЛИСЕЙСЬКОГО

Звісно, така різка реакція була би малоймовірною, якби Росія не втрутилася у президентські вибори у Франції 2017 своїми гібридними методами, намагаючись схилити перевагу на користь проросійської лідерки ультраправих Марін Ле Пен. Саме тоді Макрон, тоді ще кандидат у президенти, вперше зіткнувся із поведінкою росіян. Тоді він різко відмовив у допуску до свого виборчого штабу двом титанам кремлівської пропаганди – інформагенції Sputnik та телеканалу Russia Today (RT).

Після перемоги Макрона офіційний Париж формально не ухвалював санкцій проти Росії за втручання у вибори. Натомість під час прес-конференції з Путіним  30 травня 2017-го року в Парижі французький лідер прямо назвав російські нібито медіа «інструментом впливу та пропаганди».

Після цього співробітникам Sputnik та RT відмовили в акредитації до Єлисейського палацу. Однак з невідомих причин 13 листопада заборона була скасована, принаймні для RT.

Фото: Philippe Wojazer/Pool
Фото: Philippe Wojazer/Pool

ВИБОРИ НАБЛИЖАЮТЬСЯ: РФ ЗАСУНЕ СВІЙ ГІБРИДНИЙ НІС

Євросоюз вже фактично вступив до кампанії загальноєвропейських виборів до Європарламенту, які пройдуть 24-26 травня 2019 року, зокрема, й у Франції. За останніми соціологічними опитуваннями, ліберально-демократична партія Макрона «Республіка – вперед!» дещо відстає від ультраправих популістів на чолі з прокремлівською Ле Пен. Із стовідсотковою вірогідністю можна стверджувати, що Росія знову застосує свої гібридні методи та підгодованих європейських політиків, щоб спробувати схилити результати виборів на свою користь. Кінцевою метою Кремля є знищення Європейського Союзу як такого.

Також не виключено, що допуск роспропагандистів до Єлисейського палацу – це така собі «багатоходівка» – до першого фейку, «зальоту», так би мовити. Аби далі, вже за новим законом, просто закрити кремлівські рупори на території Франції?

Андрій Лавренюк, Страсбург

Перше фото: gettyimages.ie

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-