Три події світу.  Париж без танго Путіна та Трампа, повернення балансу у Конгресі та атакуючий Волкер

Три події світу. Париж без танго Путіна та Трампа, повернення балансу у Конгресі та атакуючий Волкер

Укрінформ
Зустріч світових лідерів у Парижі з приводу 100-річчя завершення Першої світової війни обійшлася без розмови Путіна та Трампа.

Демократи виграли проміжні вибори до Палати представників, республіканці втримали контроль над Сенатом. Курт Волкер демонструє постійне посилення позиції щодо Росії.

Неформальний саміт лідерів доброї половини країн світу біля Тріумфальної арки в Парижі не обійшовся без запізнення Путіна. Президент Росії звик у подібний спосіб привертати до себе увагу, хоча протягом останнього тижня на Заході більше говорили про викритого в Австрії російського шпигуна. Втім, норми дипломатичного етикету взяли гору, і Путін був у перших лавах світової еліти.

Макрон, Порошенко
Еммануель Макрон, Петро Порошенко

Петро Порошенко також побував у Парижі, де у короткій розмові з Дональдом Трампом слушно згадав про відновлення двосторонньої комісії стратегічної співпраці. Український президент вже звично провів зустріч з Ангелою Меркель та Еммануелем Макроном, обговоривши долю заручників та перспективи введення миротворців на Донбас. До речі, президенти США та Росії так і не провели переговори у Парижі. Схоже, готовність Кремля визнати результати «виборів» на окупованому Донбасі Захід жодною мірою не вразила. 

Трамп / Фото: https://www.president.gov.ua
Дональд Трамп / Фото: https://www.president.gov.ua

Результати проміжних виборів до Конгресу примусять Дональда Трампа бути більш обачливим, адже більшість у Палаті представників здобули демократи. Цікаво, що на тлі цієї перемоги і Джо Байден, і Гілларі Клінтон дозволили собі вголос розмірковувати про перспективи участі у президентських виборах 2020 року. Трамп визнав часткову поразку, звільнив генерального прокурора Джеффа Сешнза та має трохи часу, щоб підготуватися до нових політичних реалій у другій частині власної президентської каденції.

Курт Волкер
Курт Волкер

Проте ставлення до дій  Росії на Донбасі, схоже, залишиться у Вашингтоні стабільно негативним, з тенденцією до посилення. США запровадили нові санкції проти РФ, які Курт Волкер назвав свідченням усвідомлення окупації частини сходу України російськими військами. Американський дипломат наголосив, що готовий до діалогу з Сурковим, проте представникам самопроголошених республік немає місця у Мінському процесі, а мешканцям Донбасу було б краще у складі України, ніж проживати у сірій зоні. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-