Саудівська Аравія запустила ядерний реактор

Саудівська Аравія запустила ядерний реактор

Укрінформ
Саудівський наслідний принц Мухаммад бін Салман запустив перший у своїй країні ядерний дослідницький реактор.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Запущений реактор входить до 16, які, посилаючись на постійний розвиток ядерної енергетики Ірану, Саудівська Аравія планує побудувати впродовж наступних двох десятиліть. Вартість цього проекту становить 80 мільярдів доларів.

Попри те, що Ер-Ріяд наголошує на потребі диверсифікації орієнтованої на видобуток нафти і газу економіки королівства, ядерні плани викликали занепокоєння на Заході через можливість ядерної ескалації між двома близькосхідними конкурентами.

Як і Тегеран, Ер-Ріяд наполягає, що його єдиною метою є розвиток мирних ядерних технологій. Проте у березні принц Мухаммед попередив, що якщо Іран розвиватиме ядерну зброю, його країна також це зробить.

Читайте також: Іран поскаржився на США до ООН через останню хвилю санкцій

Після того, як США оголосили про вихід із укладеної 2015 року ядерної угоди з Іраном, а Тегеран заявив, що далі виконуватиме цю угоду, якщо вона надаватиме економічні вигоди від скасування міжнародних санкцій в обмін на обмеження ядерної діяльності. Але провідні іранські високопосадовці також погрожували вийти з угоди, якщо США запровадять санкції проти економіки Ірану, які ускладнять торгівлю з рештою світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-