Туска допитують у Варшаві у cправі фінансової піраміди

Туска допитують у Варшаві у cправі фінансової піраміди

Укрінформ
Слідча комісія Сейму Польщі у справі фінансової піраміди Amber Gold розпочала у понеділок допит президента Європейської ради Дональда Туска.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“На мою думку, наміри цієї комісії і цілі зрозумілі для усіх”, - заявив перед допитом Туск, натякаючи на своє політичне переслідування з боку партії “Право і Справедливість”(PiS) Ярослава Качинського.

Голова слідчої комісії у справі Amber Gold, депутат PiS Малгожата Вассерманн повідомила журналістам перед початком засідання, що вона має до Туска кількадесят питань і якщо він має чисте сумління, то не повинен побоюватися.

Amber Gold - фінансова піраміда, яка функціонувала у Польщі в 2009-2012 роках. Компанія займалася фінансовими операціями, не маючи на це дозволу Комісії фінансового нагляду країни. Компанія таким чином обдурила 11 тис. вкладників. У 2012 році власника компанії та його дружину було заарештовано. Представники чинної влади вважають, що існування цієї піраміди впродовж трьох років було б неможливим без сприяння попередньої владної коаліції, зокрема екс-глави уряду Дональда Туска.

Читайте також: Туска знову кличуть на допит, але вже не у “російській” справі

Упродовж нетривалого часу в одній з компаній, яка належала Amber Gold, працював син Туска Міхал. Під час заслуховування раніше на цій комісії Міхал Туск заперечив, що у той час знав щось про злочинну діяльність Amber Gold.

Чинний президент Євроради Дональд Туск упродовж останнього часу вже декілька разів викликався на допит до польської прокуратури в якості свідка у кількох справах. У квітні та серпні 2017 року його допитували у справах про співпрацю польської Служби військової контррозвідки із ФСБ Росії, а також у справі щодо неналежного проведення польською стороною судмедекспертизи жертв Смоленської катастрофи. Туск тоді також не приховував що ці виклики до прокуратури мають ознаки політичного переслідування з боку партії влади Ярослава Качинського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-