Половина афганської команди “Нескорених” хоче отримати притулок в Австралії

Половина афганської команди “Нескорених” хоче отримати притулок в Австралії

Укрінформ
Більше ніж половина афганських спортсменів, які прибули до Сіднея для участі в “Іграх нескорених”, не з'явилися в аеропорт для повернення додому через намір просити офіційний притулок в Австралії.

Про це повідомляє австралійський інформаційний портал news.com

"Один із них сказав, що коли приїхав сюди і побачив людей тут - він уперше виїхав за межі своєї країни в безпечне та мирне середовище, - це повністю змінило його сприйняття... Вони ніколи не мали наміру залишитися, вони планували повернутися, але ці 10 днів справді змінили їх", - повідомив Мірвайс Рамакі, один із волонтерів, який працював з командою.

Згідно з повідомленнями телерадіокомпанії SBS, п'ять спортсменів та один чиновник не прибули до аеропорту, щоб полетіти додому з рештою команди в неділю.

Їх місцезнаходження наразі невідоме, але волонтер, який допомагав афганцям під час змагань, вважає, що вони офіційно проситимуть притулку в Австралії.

18 жовтня до Сіднея прибуло вісім спортсменів та троє посадовців з Афганістану. Вони були присутні під час церемонії закриття “Ігор нескорених” за участю принца Гаррі та його дружини Меган, однак в неділю не з'явилися в аеропорт для відльоту на батьківщину.

Наразі імена афганських спортсменів-ветеранів, які не повернулися додому, не називають, оскільки всі вони мають дійсні візи для перебування в Австралії до кінця листопада, тому формально жодного порушення ще не відбулося.

За словами Рамакі, втікачі погано розмовляють англійською мовою, не мають достатніх фінансів та більшість з них мають інвалідність, тому він "надзвичайно стурбований" їхнім благополуччям та можливістю вижити.

Міністерство внутрішніх справ Австралії, організаційний комітет "Ігор нескорених" та посольство Афганістану в Австралії поки не коментують ситуацію.

Читайте також: До України повернулася національна збірна Invictus Games із 20 медалями

Раніше в цьому році під час проведення "Ігор Співдружності" у Квінсленді, низка спортсменів та працівників команд відмовилися покинути Австралію і зараз перебувають у розшуку або клопочуть про статус біженця.

У 2006 році після "Ігор Співдружності" у Мельбурні 45 спортсменів з кількох африканських країн "протермінували” свої візи або подали прохання про отримання статусу біженця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-