Ратифікація грецьким парламентом угоди з Македонією під загрозою – дипломат

Ратифікація грецьким парламентом угоди з Македонією під загрозою – дипломат

Укрінформ
У той час, як Скоп’є успішно просуває конституційні зміни, відповідно до підписаної з Грецією угоди, її ратифікація парламентом у Афінах знаходиться під загрозою.

Про це повідомляє Balkan Insight із посиланням на грецького дипломата, колишнього посла в Косова, Дімітріса Мосхопоулоса.

«Угода про назву Македонії має шанс на життя лише за умови її ратифікації грецьким парламентом, інакше кажучи – доки при владі в Греції нинішній уряд. Якщо до моменту ратифікації в країні відбудуться вибори і теперішній уряд втратить владу, опозиція анулює цей договір», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Перейменування Македонії: прокуратура почала слідство проти президента

Мосхопоулос додав, що крайній термін для чергових парламентських виборів у Греції - жовтень 2019 року, але уряд може в будь-який момент може встановити проведення виборів раніше жовтня, якщо відчуватиме впевненість у своїх шансах на перемогу.

Проте для Греції потенційні наслідки провалу угоди з Македонією в рази менш загрозливі, ніж для колишньої югославської республіки. Якщо для Скоп’є це питання подальшого євроатлантичного шляху країни та майбутнього в цілому, то для Афін – лише гаряча тема для дискусій в патріотичних та націоналістичних колах.

Читайте також: Македонським депутатам, які підтримали перейменування країни, посилять охорону

Як відомо, македонський парламент успішно провів перший етап голосування за угоду з Грецією про перейменування країни, але після вето з боку президента мусить знову провести голосування. Цього разу для ратифікації Преспанського договору потрібна лише проста більшість голосів македонських депутатів. Сам же договір між Афінами й Скоп’є був підписаний ще в червні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-