Столиця Молдови відзначає день народження

Столиця Молдови відзначає день народження

Укрінформ
У столиці Молдови Кишиневі проходять урочисті заходи, приурочені до 582-ої річниці з дня заснування міста.

Урочистості розпочалися зі святкової літургії в Кафедральному соборі столиці і покладання квітів до пам'ятника молдавському господарю Штефану Великому, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«На знак солідарності з сім'ями загиблих і постраждалих під час недавнього вибуху в одній з багатоповерхівок столиці нинішнього року під час вечірніх святкових заходів не буде звичайного святкового салюту», - повідомив виконуючий обов'язки мера Кишинева Руслан Кодряну.

Згідно з оприлюдненими мерією даними, на підготовку і проведення заходу з міського бюджету було виділено близько 900 тисяч леїв (більше 45 тисяч євро).

Завершаться заходи святковим концертом за участю молдавських і зарубіжних майстрів мистецтв.

Згідно з історичними даними, Кишинів було засновано у 1456 році. Після приєднання Бесарабії (так раніше називалася територія сучасної Молдови між Прутом і Дністром) до Росії у 1812 році, місто стало столицею Молдови.

Існують декілька версій походження найменування молдавської столиці. Згідно однієї з них, назва Кишинів походить від українського слова «кишень», оскільки, на думку учених, з часом Кишинів став головним торговим центром, куди часто з'їжджалися українські, вірменські і єврейські торговці.

За іншою версією, найменування походить від татарського «Кишла нова», що в перекладі означає «нова кошара». Багато хто схильний вважати, що слово Кишинів означає «джерело». До єдиної думки учені так і не дійшли.

На місці заснування міста в центрі столиці, на березі невеликої річки Бик до цього дня височіє Мазаракієвська церква.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-