Австралія прийме перші винищувачі п’ятого покоління F-35

Австралія прийме перші винищувачі п’ятого покоління F-35

Укрінформ
Авіабаза Вільямтаун Королівських військово-повітряних сил Австралії готується прийняти перші два з 72 багатоцільових винищувачів-бомбардувальників п’ятого покоління (JSF) F-35A.

Про це повідомляє видання Port Stephens Examiner.

“JSF буде поетапно введено в експлуатацію, щоб повністю замінити флот Hornet F/A18-A/B Classic у 2023 році”, - йдеться у заві прес-служби міноборони Австралії.

Очікується, що літаки надійдуть на озброєння 3-ї винищувальної ескадрильї.

З 2002 року Австралія виступає партнером програми розробки літака F-35. Уряд країни прийняв рішення придбати першу партію з 14 винищувачів F-35 у листопаді 2009 року. Загалом рамках проекту “AIR-6000” австралійські ВПС отримають 72 літаки F-35A.

Читайте також: США вперше використали реактивний винищувач F-35 в бою — ЗМІ

Ці перші два F-35A Австралія отримала в кінці 2014 року, але вони використовувалися на авіабазі Люк в Арізоні (США) для підготовки австралійськи пілотів і проведення випробувань. На австралійську територію F-35 прибудуть у грудні 2018 року.

З початку 2019 року розпочнуться тренування на базі Вільямтаун в Австралії. Передбачається, що австралійські F-35A розпочнуть виконання бойових завдань у 2020 році. Повна готовність F-35A ВПС Австралії до бойового застосування запланована на 2023 рік. Купівля 72 нових винищувачів дозволить сформувати три бойові і одну навчальну ескадрильї.

Австралія стала першим закордонним покупцем F-35A, який отримав винищувачі в конфігурації Block 3F. Дана версія забезпечує повне задіяння бойового потенціалу літака, включаючи озброєння, бойові системи і льотні характеристики.

“Цей літак дасть пілотам винищувачів такий рівень володіння ситуацією, який набагато перевершує застарілі платформи”, - заявив керівник ескадрильї ВПС Австралії Ендрю Джексон.

За його словами, наявність в Австралії таких самих літаків, якими користуються їх союзники в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та у всьому світі, дозволить налагодити безпрецедентний рівень взаємодії.

“Глобальний флот F-35 також дасть австралійцям можливість зекономити на виробництві та ремонті на багато років вперед”, - заявляє міноборони країни.

Понад 50 австралійських компаній в рамках програми створення F-35 вже уклали контракти на виробництво комплектуючих загальною вартістю понад 1 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-