Три події світу. Прорив по різних напрямах, прольоти Росії та геополітичний чардаш

Три події світу. Прорив по різних напрямах, прольоти Росії та геополітичний чардаш

Укрінформ
Судна ВМС Збройних Сил України «Донбас» та «Корець» пройшли з Чорного моря до Азовського. 

Україна демонстративно провела свої військові судна під Керченським мостом та продемонструвала рішучість створити військово-морську базу у Азовському морі. Став у пригоді договір 2003 року про Азов як внутрішні води Росії та України. Хоча російські військові кораблі постійно перебували поряд з «Донбасом» та «Корцем», безпосередньо завадити їх руху до пункту призначення вони не ризикнули.

Демонстрація військово-морського прапора у даному випадку має неабияке значення, оскільки Україна дала відповідь численним провокаціям ВМФ РФ та прикордонників сусідньої держави у акваторії Азовського моря. Не менш важливим виглядає внесення Генеральною Асамблеєю ООН до порядку денного своєї щорічної сесії питання про ситуацію на окупованих територіях України. Проти висловилися  всього 13 країн, очевидно, що у дискусії з цього питання візьме участь Петро Порошенко.

Варфоломій
Патріарх Варфоломій

Тішить і впевненість Вселенського патріарха Варфоломія у праві Української православної церкви отримати автокефалію, про що він заявив 23 вересня. Наближається засідання Синоду Константинопольського патріархату, і шанси на надання Томосу є високими.

Іл-20
Російський військовий літак Іл-20 збили сили ППО Сирії Фото: aol.com

Намагання Росії приховати наслідки агресивних дій спричиняє зворотні наслідки. Виголошена російськими військовими версія загибелі МН17 у липні 2014 року у небі на Донбасом не викликала у міжнародних розслідувачів нічого, крім подиву. До того ж Росія втратила літаючий радар Іл-20 під час нальоту ізраїльських ВПС на авіабазу Латакія. Його було збито вогнем сирійських сил ППО, проте відповідальність за інцидент у Москві покладають на Ізраїль.

Сійярто
 Петер Сійярто

Угорщина демонструє прагнення максимально загострити відносини з Україною. Схоже, що скандал з присягою мешканців Закарпаття на вірність Угорщині у Береговому та гострі заяви міністра закордонних справ Сійярто мають на меті єдину мету: компенсувати для угорських громадян проблеми офіційного Будапешта у відносинах з Європейським Союзом, які стають все більш очевидними. Проте ця ставка Віктора Орбана може не зіграти, як і реверанси  угорського прем’єра та команди партії «Фідес» перед Кремлем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-