Заступник генпрокурора США хотів поставити Трампа

Заступник генпрокурора США хотів поставити Трампа "на прослушку" – NYT

Укрінформ
Після того, як торік Дональд Трамп звільнив директора ФБР Джеймса Комі та поділився з росіянами державними секретами, заступник генпрокурора Род Розенстайн запропонував поставити приховане прослуховування в Овальному кабінеті.

Про це написало в п'ятницю з посиланням на обізнані джерела видання The New York Times.

"Заступник генерального прокурора Род Розенстайн минулого року запропонував встановити приховану прослушку президента Трампа в Білому домі, щоб дізнатися про той хаос, що поглинув адміністрацію", - зазначається в публікації.

Крім того, він висловив пропозицію схилити членів адміністрації до застосування 25-ї поправки Конституції США, щоб визнати Дональда Трампа нездатним виконувати свої обов'язки. За інформацією видання, заступник генпрокурора обговорював ці ініціативи з іншими високопоставленими чиновниками Міністерства юстиції та ФБР.

При цьому уточнюється, що Розенстайн висловив ці пропозиції навесні 2017 року, коли глава Білого дому Дональд Трамп звільнив Джеймса Комі з посади директора ФБР. Одразу після цього президент оприлюднив зміст секретної доповіді на зустрічі в Овальному кабінеті главі МЗС Росії Сергію Лаврову і послу Сергію Кисляку. Тоді також стало відомо, що Трамп вимагав від Комі присягнути йому на вірність.

Читайте також: Трамп в ООН говоритиме про хімзброю та справу Скрипалів

Газета пише, що пропозиції Розенстайна не були реалізовані, однак сам він назвав цю інформацію "неточною і фактично невірною".

Після того, як генеральний прокурор США Джефф Сешнс минулого року взяв самовідвід у розслідуванні щодо втручання Росії в президентські вибори у США, був призначений спеціальний прокурор Роберт Мюллер, який очолив слідство. За існуючою процедурою, спецпрокурора в цій ситуації може призначати та звільняти заступник генпрокурора. Причому, навіть президент і генпрокурор зараз не мають на це повноважень. Тепер, коли у президента з'явилася причина звільнити Розенстайна, на його місце може бути призначена більш лояльна до глави Білого дому людина, що може змінити ситуацію в розслідуванні російського втручання у внутрішню політику США.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-