У Парижі режисери голодують на підтримку Сенцова під посольством РФ

У Парижі режисери голодують на підтримку Сенцова під посольством РФ

Укрінформ
Французькі режисери біля будівлі посольства РФ у Парижі оголосили голодування на підтримку українського колеги Олега Сенцова, незаконно засудженого в РФ.

Про це повідомляє RFI.

"Французьке суспільство кінематографістів та інтелектуалів заявило, що триматимуть голодування по черзі до звільнення Олега Сенцова. Його мета - нагадувати, що якщо голодування його прихильників може тривати довго, то час українського режисера з кожним днем дедалі ближче підходить до кінця", - йдеться в повідомленні.

Учасники акції встановили намет перед будівлею російського посольства в елітному XVI окрузі Парижа. Кожен учасник акції проводить 24 години біля представництва російської дипмісії, голодує і ночує в наметі.

«Ночі тут дуже короткі - постійно будять поліцейські, вийшло заснути тільки на 4 години. Обстановка дуже аскетична - два матраци, дві подушки, розряджений комп'ютер і вода», - так відомий арт-хаусний режисер Крістоф Ружжиа описав першу ніч, проведену біля російського посольства.

Говорячи про те, чому для акції було обрано саме це місце, він зазначив, що потрібна була будівля, пов'язана з Росією. «Таких в Парижі офіційно чотири. Найкрасивіша - храм на набережній Бранлі. Але ми не хотіли зв'язувати релігію і політику. Є резиденція посла - але там проводити акцію було б безглуздо. Є і культурний центр Росії - але ми не хочемо, щоб всі французькі культурні центри потім стали ціллю вандалів, - і тоді посольство стало найкращим вибором», - розповів Ружжиа.

Читайте також: Адвокат вважає, що Сенцова незабаром годуватимуть примусово

Режисер також наголосив, що діяти потрібно швидко, оскільки «час Сенцова майже вичерпано».

При цьому у організаторів є плани перенести акцію в центр міста - наприклад до мерії IV округу, де вже висить портрет Олега Сенцова. Однак, за словами Ружжиа, він не думав, що для звільнення українця доведеться зайти так далеко.

«Ми вирішили: добре, чемпіонат світу - це спосіб звільнити Сенцова. Pussy Riot вийшли перед Олімпіадою в Сочі, і тут буде те саме. Потім до чемпіонату нічого не сталося - ми вирішили, що, можливо, Путін почекає, поки він скінчиться, і все зміниться. Адже неможливо, щоб західні лідери приїхали в Росію і нічого не чули про те, що відбувається насправді. І ось чемпіонат світу закінчився ... Я думаю, Сенцов розумів те саме - спочатку він думав, що щось станеться до чемпіонату світу, потім - побачив, що нічого не відбувається. І тоді він зважився піти на голодування під час Каннського кінофестивалю. Він подумав, що інакше б він на 20 років залишився в російській в'язниці, ніколи б не побачив своїх дітей і свою країну», - наголосив Ружжиа.

Як повідомляв Укрінформ, незаконно засуджений в РФ до 20 років ув'язнення за сфабрикованими обвинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня цього року оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів в РФ.

10 вересня сестра режисера Наталя Каплан повідомила, що Сенцов написав заповіт.

З вимогою негайно звільнити Сенцова виступили численні діячі світової культури, а також політики і правозахисники. У США петиція на сайті Білого дому на підтримку українського режисера набрала понад 100 тисяч підписів. Це означає, що тепер згідно з американським законодавством документ буде направлено на розгляд профільного відомства.

Найбільша фракція в Європейському парламенті - Європейська народна партія - висунула Сенцова на премію імені Сахарова.

В цілому в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-