Рекордна спека насувається на Європу

Рекордна спека насувається на Європу

Укрінформ
Метеорологи попереджають, що вже найближчими днями у Європі можуть бути встановлені нові температурні рекорди.

Температурні показники в Іспанії і Португалії невпинно зростають, - до цієї частини Європи наближається хвиля спекотного повітря з Африки, повідомляє The Washington Post.

Нинішній рекорд - 48 градусів за Цельсієм - було встановлено в Афінах у липні 1977 року. За прогнозами метеорологів, спека може побити як національні рекорди, так і загальний європейський рекорд 41-річної давнини. Іспанська національна служба погоди оголосила попередження про надзвичайну спеку на південному сході країни принаймні до неділі. Існує 40% імовірність, що афінський рекорд у 48 градусів буде побито. 

Португальський температурний рекорд у 47,7 градуса за Цельсієм було встановлено у 2003 році. В Іспанії найвищий показник - 47,3 градуса - було зафіксовано у липні минулого літа. Португальська національна служба погоди порівнює нинішню спеку з тією, що була влітку 2003 року. За прогнозом, навіть нічні температури на будуть нижчими за 25-30 градусів практично по всій території країни.

Читайте також: У Канаді до гасіння лісів залучають пожежників у відставці

Європейська група спостереження за погодними аномаліями Meteoalarm вже виставила для південної Португалії та Іспанії червону позначку надзвичайної температурної небезпеки, що може становити загрозу навіть для здоров'я і життя. Температурні показники на Іберійському півострові можуть перевищувати 45 градусів і наближатися до 50 градусів за Цельсієм. Проте високі температури на Іберійському півострові - це лише продовження тривалої літньої спеки по всій Європі.

Пожежі у Греції забрали життя 90 людей. Звісно, пожежі є більш-менш регулярним явищем у Європі, проте що довшими будуть періоди сухої, спекотної погоди, то більшою буде вірогідність пожеж. Дослідники вважають, що зі змінами клімату спекотні періоди у Європі почастішають удвічі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-