Під впливом Варшави Меркель змінила риторику щодо Nord Stream 2 - Моравецький

Під впливом Варшави Меркель змінила риторику щодо Nord Stream 2 - Моравецький

Укрінформ
Газопровід "Північний потік-2" є загрозою для України й усієї Європи, оскільки сприяє монополізації ринку, а не диверсифікації поставок газу до Європи.

Про це після зустрічі у Берліні з Ангелою Меркель заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми постійно намагаємося нагадувати, що це ("Північний потік-2") є загрозою для України, а у зв'язку з цим - для усієї Європи. Ми підкреслюємо також, що насправді це є подальшою монополізацією, а не диверсифікацією поставок газу", - заявив Моравецький.

Він зазначив, що ця тема є надзвичайно важливою і вона постійно порушується польською стороною.

За його словами, під впливом Варшави канцлер ФРН Ангела Меркель змінила риторику й "увійшла в дуже інтенсивний діалог з Україною".

"Раніше взагалі не було мови про те, щоб гарантувати частину трансферу через українські газопроводи", - констатував він, додавши, що варто подивитися, як ситуація розвиватиметься надалі.

Моравецький наголосив, що Польща детально показує, якими є ризики будівництва газопроводу "Північний потік-2".

"Ми розраховуємо на сильну позицію кількох країн, на те, що "Північний потік-2" як частина Третього енергетичного пакету буде включений до газової директиви ЄС", - констатував польський прем’єр.

Глава польського уряду повідомив, що Польща зараз здійснює тиск на будівництво балтійського газопроводу, що відбувається згідно з планом.

Читайте також: Порошенко: Росія будує Nord Stream 2, щоб залишити Україну без грошей на оборону

Як повідомлялося, "Північний потік-2" - проект газопроводу з РФ до Німеччини в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить Газпрому. РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу (до 55 млрд куб. газу в рік). Брюссель і Берлін обіцяють гарантувати транзит газу через Україну навіть після будівництва ПП-2.

Нещодавно Польща закликала ЄС пришвидшити роботу над правилами, які ускладнять будівництво газопроводу Nord Stream 2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-