Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Фарс Москви в Раді Безпеки ООН

Фарс Москви в Раді Безпеки ООН

Укрінформ
Таке глузування над трагічними подіями може придумати тільки Кремль

Деякі засоби масової інформації в Україні подали загадкову інформацію про прийняття Радою Безпеки ООН заяви (не резолюції) щодо Донбасу. В ній ідеться про те, що Радбез ООН прийняла заяву, яку прочитав президент Радбезу ООН, висловлюючи стурбованість недавнім погіршенням стану безпеки у східній Україні та наслідками цього для цивільного населення. У заяві засуджується постійне порушення режиму спокою, зокрема користування важкою зброєю, забороненою Мінськими домовленостями, результатом чого є численні трагічні смерті, включно з цивільним населенням.

Заява закликає до погодження незастосування і відставку тяжкої зброї згідно з Мінськими домовленостями. Заява також вітає діяльність агенцій ООН, які намагаються допомогти у трагічній гуманітарній ситуації у східній Україні та говориться про конечність посилення зусиль, щоби полегшити страждання цивільного населення. Далі висловлюється підтримка спеціальній Місії моніторингу ОБСЄ із закликом до всіх сторін полегшити працю Місії включно з безпечним та непошкодженим доступом по Україні, щоби виконати її мандат.

У кінцевих параграфах заява нагадує про повну підтримку суверенності, незалежності і територіальної цілісності України та підкреслює повторно підтримку резолюції РБООН 2202 (2015 р.), що підтримала пакет кроків для впровадження Мінських домовленостей і закликала всі сторони зобов'язатися до процесу миру та впровадження всіх кроків, домовлених у Нормандському форматі, та Тристоронної контактної групи, щоб негайно досягти поступу в упровадженні Мінських домовленостей. І насамкінець заява повторює повну підтримку резолюції РБООН 2166 (2014 р.) у справі збиття рейсу Малайської Авіалінії МН17.

Що не подали ці ЗМІ в Україні у своєму повідомленні, то це те, що ця сесія РБООН тривала всього три хвилини, що на сесії головувала Російська Федерація (РФ головуватиме весь червень) і фактично заяву ініціювала РФ та прочитав представник Москви. Ці інформації відкрили б очі майже усім читачам української преси, тобто, що це не була заява РБООН, а фарс і пропаганда Москви на форумі ООН. Чому це не було подане в повідомленні деякої української преси? До речі, на закінчення навіть було написано немов авторитетно:

«Заява голови Ради Безпеки ООН є офіційним документом, наділеним усіма відповідними повноваженнями. Вона затверджується на підставі консенсусу. Тобто без можливості застосування права вето постійними членами Радбезу. І хоча, на відміну від Резолюції РБ ООН, цей документ не є обов'язковим до виконання, на його підставі можуть виконуватися певні дії в ООН».

От і надання легітимності цій формі російської пропаганди. Мабуть, ніхто краще цю пропаганду не поширив, як деякі ЗМІ України, бо саме Україна і український народ є жертвами, тобто об'єктами цих резолюцій і заяви.  

Виступ представника РФ був цілковитим фарсом. Речник Москви просто брехав, знаючи дуже добре, що не спрацювали ні мир, ні моніторинг через недотримання російськими військами і найманцями Кремля ані домовленостей, ані засадничих норм міжнародної людської поведінки і що російською ракетою вбито голландських та австралійських пасажирів літака МH17, як також понад десяти тисяч жертв конфлікту в Україні, та спричинено появу мільйонів мігрантів.

Повернення до попередніх резолюцій РБООН просто смішне, але й традиційне вже у поведінці РФ на форумах ООН. Тобто Росія покликається на резолюції, немов вона їх дотримувалася. Щодо збиття літака рейсу MH17 РФ закликала у 2014 р. до дослідження цієї трагедії, нібито РФ не винна і хоче дізнатися правду як і інші держави. А резолюція з 2015 р. РФ також просто закликала сторони до впровадження Мінських домовленостей, немов Росія тут непричетна, бо це дія незалежних сепаратистів, і РФ готова дотримуватися домовленостей так само, як вона дотримується всіх інших домовлень і міжнародних угод. Протягом чотирьох років від трагедії рейсу недвозначно доведено, що літак з майже 300 жертвами був збитий російською ракетою, а щодо впровадження Мінських домовленостей з лютого 2015 р., то за три з половиною роки російська сторона постійно порушує ці домовленості.

Чому була запропонована, написана і прочитана ця заява речником Москви 6 червня ц.р. на форумі РБООН? Бо за тиждень мав початися Світовий кубок з футболу на території Росії, і ця заява – це ще один спосіб обдурити ввесь світ, що Росія не ізгой, а відповідний член світового товариства. Тому і не дивною повинна бути ця гра Москви. Дивним повинно бути те, що 14 інших держав вислухали це пряме глузування над людськими жертвами та представлення цього фарсу як серйозної події деякими ЗМІ в Україні. Не буду подавати назви цих ЗМІ – з надією, що, можливо, вони зробили це помилково, не дочитавши звідомлення з самих джерел ООН.  Але чи вмисно, чи помилково слухали цю заяву Росії інші держави-члени РБООН – і пізніше подавали це як серйозну подію деякі ЗМІ України, одні й другі допомогли ширити російську пропаганду.  Таке глузування над трагічними подіями може придумати тільки Москва.  

Аскольд Лозинський

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-