Європейські ЗМІ – про поведінку Трампа на саміті G7

Європейські ЗМІ – про поведінку Трампа на саміті G7

Укрінформ
«Нічний кошмар» для ЄС, протвереження для Меркель і друг для прем'єра Італії

Без єднання і зміцнення на Євросоюз чекають великі проблеми, а від сварки США із Західною Європою найбільше програють східноєвропейські країни. Так коментують європейські ЗМІ останній саміт G7.

Фото: governo.it
Фото: governo.it

БЕЛЬГІЙСЬКІ ЗМІ: ПОЗИЦІЯ ІТАЛІЇ НЕСЕ РИЗИКИ ДЛЯ ЄДНОСТІ ЄВРОПИ 

Для ЄС Трамп став «нічним кошмаром», але італійський прем’єр віднайшов нового друга. Така головна ідея публікації популярного брюссельського видання EU Observer щодо оцінок подій та результатів проведення напередодні у Канаді саміту «Великої сімки». «Більшість лідерів ЄС були пригнічені президентом Дональдом Трампом на зустрічі G7. Але один із них, лідер Італії Джузеппе Конте, віднайшов нового друга», – вважає автор публікації. Як наголошується також, на цьому саміті «американський лідер став нічним кошмаром для ЄС». Окремо у матеріалі аналізується позиція Італії, яка також, на думку автора, нині несе ризики для європейської єдності. Відтак, йдеться у публікації, наступною важливою зустріччю високого рівня стане саміт НАТО у липні в Брюсселі, де Італія має визначитися, на чийому боці вона постане. 

Брюссельське видання EurActiv у своїй публікації, присвяченій саміту G7, головну увагу приділяє суперечностям між позицією президента США Дональда Трампа та інших лідерів, зокрема ЄС. Як заявив для EurActiv неназваний європейський посадовець, G7 є форумом друзів, які сповідують демократії та спільні цінності, та обговорюють питання, що становлять спільний інтерес. Нині ж, на думку чиновника ЄС, це питання поставлено під сумнів. 

Найбільш масова франкомовна бельгійська газета Le Soir відзначає, що президент США Дональд Трамп підірвав формат «Великої сімки». Відтак, наголошується у редакційній статті, нині Європа має бути як ніколи єдиною, особливо на міжнародній арені. «На наш погляд, варто було не критикувати Трампа, а зосередитися на підготовці відповіді», – відзначає Le Soir.

Фото: DPA
Фото: DPA

ІНТЕРВ’Ю МЕРКЕЛЬ ДЛЯ ARD: ЄС ПОВИНЕН СТАТИ ПОЛЮСОМ ВПЛИВУ 

У Німеччині ситуацію з відкликанням президентом США підпису під узгодженим комюніке зустрічі G7 прокоментували так: не вперше Трамп демонструє зневагу до партнерів, просто знущається над ними. Зустріч у Канаді називають «самітом розчарування».

Саме так, розчарованою відчула себе і канцлер ФРН Ангела Меркель. Свої емоції та думки вона виклала у годинній програмі на телеканалі ARD відразу після повернення до Берліна.

«Звичайно ж, це розчаровує, протвережує та трохи пригнічує», – сказала Меркель, додавши (під сміх залу на ток-шоу), що “розчарування” в її випадку – само по собі сильна реакція. 

У своєму інтерв'ю вона пригадала і вихід США з переговорів із створення зони вільної торгівлі, причому як із ЄС, так і з Азією; і нові штрафні мита та багато чого ще. 

Утім, пригніченою канцлер зовсім не виглядала. Вона посміхалася та випромінювала упевненість. Вона бачить ціль: Європа має ще щільніше зімкнути ряди, а тому вже мобілізувалася. Європейці повинні перейнятися питанням: де вони можуть і повинні діяти самостійно. Проблема, на думку Меркель, у тому, що американський лідер вважає, що в будь-якій ситуації повинні бути ті, хто виграв і ті, хто програв, інших шляхів він не бачить. Трамп постійно вдається до торгу з тим, кого вважає «слабкою ланкою». Але ж, попередила очільниця німецького уряду, європейці не повинні дозволити “потягнути себе за стіл один за іншим”, вони теж будуть торгуватися, але ж на підставі правил СОТ. Вона переконана в тому, що треба шукати рішення win-win, коли виграють всі. 

Отже, Меркель – як завжди, за компроміс. «Це не кінець трансатлантичного співробітництва, але є хороше підгрунтя для нас, європейців, боротися за нього далі, шукати компроміси», – сказала глава уряду. Чи то йдеться про пошук вирішення торговельних суперечок, чи то зовнішньополітичних тем. У цьому контексті канцлер вимушена було знову коментувати заклик Трампа повернутися до формату G8. 

Меркель не знає, що спонукало американського лідера зробити несподівану заяву перед початком саміту про необхідність повернення туди Росії. Вона, за її словами, запитала його про мотиви цієї заяви, але відповідь її «не переконала». «Безперечно, Росія потрібна нам для переговорів з роззброєння, для переговорів по Україні й у зв'язку з політичними рішеннями в контексті Сирії... Це не ставиться під сумнів. Але я розумію G7 виключно як групу, в якій зустрічаються країни, які поділяють спільні принципи», – сказала Меркель. Попри всі витівки, Америка відповідає цьому критерію, адже «залишається демократичною країною, і вона не анексувала в обхід міжнародного права Крим, там не присутня тема громадянської війни, в якій в України відібрали частину своєї землі». 

Що до Росії, то Меркель “може собі уявити, що Росія повернеться” до формату, але для цього спочатку повинен бути прогрес у реалізації Мінських угод. Цю тезу канцлеру довелося озвучувати протягом останніх днів неодноразово. Вона, на відміну від Трампа та деяких інших, не змінює своїх переконань дуже швидко.

Незважаючи ні на що, Меркель переконана, що не варто списувати формат G7 із рахунків. Так, це складно, дедалі навіть складніше, але на таких розчаруваннях він не закінчується. Це гарна можливість сильним світу зустрітися та обговорити актуальні проблеми як у широкому форматі, так і у двосторонніх. А проблем чимало. Для Меркель одна з найважливіших – чи зможе ЄС, а також Британія (яку канцлер вважає безумовним союзником із зовнішньополітичних питань і після того, як та залишить блок) виступати єдиним фронтом, або один із членів буде постійно шукати союзу зі США, інший з Китаєм, третій – із будь-ким ще. На сьогодні, на переконання Меркель, у світі існують три полюси впливу: Китай, Росія і США (названо саме в такій послідовності). І ЄС повинен також стати полюсом, “інакше на нього чекають великі проблеми”, – вважає федеральний канцлер ФРН.

Фото: AA
Фото: AA

ПОЛЬСЬКІ ЗМІ: РОЗЛУЧЕННЯ ЗАХОДУ СТАНЕ ТРАГЕДІЄЮ ДЛЯ СХІДНОЇ ЄВРОПИ

Польське видання Rzeczpospolita називає саміт G7 у канадському Квебеку “дивним” через поведінку президента США Дональда Трампа. Як підкреслюється, під час прес-конференцій і двосторонніх зустрічей він нарікав на торговельну нерівновагу і вимагав відміни мита на американські товари, зокрема в’їзного мита до Канади. Наприкінці саміту G7 він переклав усю провину за його фіаско на прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо і, вилітаючи до Сінгапуру на зустріч із північнокорейським диктатором Кім Чен Ином ще до завершення саміту, наказав американській делегації не підписувати заключну декларацію. Тим не менше, як підкреслює видання, прем'єр Канади висловив задоволення самітом, підкреслюючи, що країни G7 змогли домовитися у справі міжнародної торгівлі та багатьох інших питань. Як звертає увагу Rzeczpospolita, Трамп запропонував приєднати Росію до G7. Ця ініціатива припала до душі лише прем'єру Італії Джузепе Конте, якого Трамп після цього запросив відвідати Білий дім. 

В іншій статті “Польща не витримає розлучення Заходу із Заходом” на шпальтах Rzeczpospolita зазначається, що від сварки між найбільшими країнами, зокрема між США та іншими країнами Західної Європи, найбільше постраждають нові посткомуністичні країни Східної Європи, оскільки США гарантують їм безпеку, а Європа з Німеччиною – економічний розвиток. Як підкреслюється, конфлікт між США та іншими країнами Заходу є настільки глибоким, що вони вже не можуть прийняти спільної дуже загальної декларації у рамках G7.

“Для Польщі трагедією було б залишення нас перед альтернативою: або Трамп із саудами, або Меркель, яка не захистить нас від Путіна. Потрібно переконати американців і західних європейців, що розлучення між ними принесе користь сім’ям зовсім з інших частин світу”, – підкреслюється у статті. 

Видання Polityka зазначає що G7 перебуває у найглибшій кризі за останні 40 років. Як наголошує видання, лідери семи найбільших країн світу роз’їхалися після саміту, зберігаючи значні розбіжності. Натомість, президент США ще й долив бензину до вогню, пропонуючи повернути до цього форуму Росію. Як підкреслює видання, ця пропозиція Трампа викликала протести не лише серед демократів, які є в опозиції у США, а й у середовищі правлячої Республіканської партії. 

“Президент США став на погану сторону разом з автократами, корумпованими особами і суперниками Америки, які вважають Володимира Путіна природнім союзником. Така поведінка відлякує наших союзників і зміцнює противників”, – цитує Polityka американського експерта, колишнього посла США в Польщі Деніела Фріда. 

Андрій Лавренюк, Ольга Танасійчук, Юрій Банахевич. Брюссель–Берлін–Варшава

Перше фото: BPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-